Statele Unite au dezaprobat marți declarațiile președintelui brazilian Lula, care a comparat războiul israelian din Gaza cu olocaustul (Shoah), în contextul în care secretarul de stat Antony Blinken vizitează Brazilia în cadrul unui turneu în America de Sud, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„Bineînțeles că nu suntem de acord cu aceste declarații. Am spus foarte clar că nu credem că în Gaza se comite un genocid", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva a provocat o furtună duminică, când a acuzat Israelul că a comis un „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, făcând o comparație între ofensiva israeliană și exterminarea evreilor de către naziști.

În urma acestor declarații, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat luni că Lula este persona non grata în Israel.

„L-am informat pe președintele Lula că este persona non grata în Israel până când își va cere scuze și își va retrage comentariile”, a declarat Katz în timpul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, unde l-a convocat pe ambasadorul brazilian în Israel.

„Comentariile președintelui brazilian Lula, când a comparat războiul just al statului Israel împotriva Hamas, care a ucis și masacrat evrei, cu Hitler și naziștii, sunt o rușine și un grav atac antisemit împotriva poporului evreu și a statului Israel”, a adăugat Katz la ceremonia la care a participat AFP.

Ministrul brazilian de externe a ripostat convocându-l luni pe ambasadorul israelian în Brazilia.

„Având în vedere gravitatea declarațiilor din această dimineață ale guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira (...) l-a convocat pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat de presă al ministerului brazilian.

De asemenea, el „l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca mâine (marți) în Brazilia”.