Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat duminică Israelul de comiterea unui „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către naziști, potrivit AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat cu fermitate, denunțând remarcile „rușinoase și grave” și convocându-l luni pe ambasadorul brazilian în Israel, în timp ce ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a acuzat Brazilia că „susține” Hamas.

„Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza nu este un război, ci un genocid”, a declarat Lula presei de la Addis Abeba, Etiopia, unde participa la un summit al Uniunii Africane. „Acesta nu este un război al soldaților împotriva soldaților. Este un război între o armată foarte bine pregătită și femei și copii”.

„Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza cu poporul palestinian nu s-a mai întâmplat în niciun alt moment al istoriei. De fapt, s-a întâmplat deja: când Hitler a decis să-i ucidă pe evrei”, a atacat liderul brazilian, un veteran al stângii.

Acestea au fost printre cele mai virulente declarații făcute vreodată cu privire la conflictul actual dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas de către Lula, o voce proeminentă din America de Sud, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a G20.

„Comentariile făcute de președintele brazilian sunt rușinoase și grave” și „am decis, împreună cu ministrul de externe Israel Katz, să-l convoc imediat pe ambasadorul brazilian în Israel pentru a-i da o mustrare fermă”, a fost reacția premierului israelian Benjamin Netanyahu în cursul după-amiezii. Katz a declarat la X că ambasadorul brazilian va fi convocat luni.

„Este vorba de banalizarea Shoah și de încercarea de a afecta poporul evreu și dreptul Israelului de a se apăra. Compararea Israelului cu Holocaustul nazist și cu Hitler înseamnă depășirea liniei roșii”, a adăugat Netanyahu într-un comunicat.

„Israelul luptă pentru apărarea sa și pentru a-și asigura viitorul până la o victorie completă și face acest lucru în conformitate cu dreptul internațional”, a conchis el.

„Brazilia a fost de partea Hamas ani de zile. Președintele Lula susține o organizație teroristă genocidară (...) și prin aceasta aduce oprobriul asupra poporului său și încalcă valorile lumii libere”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, la X.