Criza diplomatică provocată de declarațiile președintelui brazilian Lula, care a comparat războiul din Gaza cu Holocaustul, a escaladat luni: Lula este acum „persona non grata” în Israel, al cărui ambasador a fost convocat de guvernul de la Brasilia, potrivit AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva a provocat o furtună duminică, când a acuzat Israelul că a comis un „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, făcând o comparație între ofensiva israeliană și exterminarea evreilor de către naziști.

În urma acestor declarații, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat luni că Lula este persona non grata în Israel.

„L-am informat pe președintele Lula că este persona non grata în Israel până când își va cere scuze și își va retrage comentariile”, a declarat Katz în timpul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, unde l-a convocat pe ambasadorul brazilian în Israel.

„Comentariile președintelui brazilian Lula, când a comparat războiul just al statului Israel împotriva Hamas, care a ucis și masacrat evrei, cu Hitler și naziștii, sunt o rușine și un grav atac antisemit împotriva poporului evreu și a statului Israel”, a adăugat Katz la ceremonia la care a participat AFP.

Ministrul brazilian de externe a ripostat convocându-l luni pe ambasadorul israelian în Brazilia.

„Având în vedere gravitatea declarațiilor din această dimineață ale guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira (...) l-a convocat pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat de presă al ministerului brazilian.

De asemenea, el „l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca mâine (marți) în Brazilia”.

„Nu vom tolera ca liderii mondiali să încerce să ofere acoperire politică sau juridică Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat duminică remarcile „rușinoase și grave”.

Hamas este mulțumită

„Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza nu este un război, este un genocid”, a declarat Lula presei de la Addis Abeba, Etiopia, unde participa la un summit al Uniunii Africane.

Acestea au fost cele mai virulente declarații făcute vreodată cu privire la conflictul actual dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas de către Lula, o voce proeminentă a cărei țară deține în prezent președinția rotativă a G20.

Șeful diplomației braziliene se află la Rio de Janeiro pentru a se pregăti pentru reuniunea șefilor diplomațiilor din G20, programată pentru miercuri și joi.

Hamas a salutat cuvintele lui Lula ca fiind „o descriere exactă a ceea ce suferă (poporul său)” în Gaza și care dezvăluie „enormitatea crimei” comise de Israel.

Președintele de stânga al Braziliei, în vârstă de 78 de ani, a condamnat atacul din 7 octombrie comis de Hamas ca fiind un act de „terorism”. Însă, de atunci, el a criticat puternic campania militară de represalii a Israelului.

Atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian s-a soldat cu moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Bombardamentele și ofensiva terestră desfășurate de atunci de Israel în Gaza au ucis cel puțin 29.092 de persoane, în marea lor majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

Declarația polemică a lui Lula „se referea la guvernul genocidar și nu la poporul evreu”, a comentat soția șefului statului brazilian, Rosangela da Silva, cunoscută sub numele de „Janja”, pe X, vizând autoritățile israeliene.

Ea și-a exprimat „mândria” față de soțul său care, „de la începutul acestui conflict în Fâșia Gaza, a apărat pacea și mai ales dreptul la viață al femeilor și copiilor, care reprezintă majoritatea victimelor”.