Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Moscova se opune „categoric” desfășurării de arme nucleare în spațiu, după ce Washingtonul a acuzat Rusia de dezvoltarea unei astfel de arme antisatelit, potrivit AFP.

Arma spatialaFoto: Aleksandr Marko, Dreamstime.com

„Ne-am opus întotdeauna în mod categoric desfășurării de arme nucleare în spațiu și continuăm să ne opunem”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu.

„Nu numai că solicităm respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am propus în mai multe rânduri să consolidăm această activitate comună”, a adăugat președintele rus, referindu-se la Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, semnat de Statele Unite și Rusia și care interzice desfășurarea de arme nucleare în spațiu.

La jumătatea lunii februarie, Casa Albă indicase că Rusia dezvoltă o armă nucleară antisatelit, calificând-o drept „îngrijorătoare”, dar nu o amenințare iminentă.

Săptămâna trecută, Moscova a denunțat informațiile „rău intenționate” și „nefondate” ca fiind o manevră a executivului american pentru a forța adoptarea unui pachet de ajutor pentru Ucraina, blocat de luni de zile în Congres. Dar a fost pentru prima dată când Putin a vorbit pe această temă.

Potrivit unor imagini de televiziune, ministrul Apărării i-a spus lui Putin că Rusia „nu are” acest tip de armă și că Statele Unite „știu că nu avem”.

„În ceea ce privește spațiul, ei bine, noi nu facem în spațiu decât ceea ce fac alte țări acolo, inclusiv Statele Unite”, a conchis Putin.