Liderii țărilor ce fac parte din Mișcarea de Nealiniere (MNA) au denunțat vineri campania militară a Israelului în fâșia Gaza, cerând la summitul anual al blocului cu 120 de state membre încheierea imediată a unui armistițiu în exclava palestiniană, relatează Reuters.

Liderii prezenti la summitul din 2024 al Miscarii de NealiniereFoto: Luis Tato / AFP / Profimedia Images

Zeci de șefi de stat și alți oficiali de rang înalt din țările MNA, formată oficial în 1961 de către statele care nu doreau să se alăture unuia dintre cele două blocuri geopolitice din perioada Războiului Rece, participă la summitul organizat anul acesta de Uganda.

Israelul și-a lansat ofensiva militară în Gaza după atacul șocant al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, soldat cu peste 1.200 de victime și 240 de persoane luate ostatice.

Autoritățile afiliate Hamas afirmă că loviturile israeliene au ucis peste 24.000 de palestinieni, mulți dintre ei femei și copii.

„Începând cu 7 octombrie am fost martorii unuia dintre cele mai crude acte de genocid din istorie”, a declarat Salvador Valdes Mesa, vicepreședintele Cubei, într-un discurs susținut în fața delegaților statelor MNA.

„Cum pot țările occidentale, care pretind că sunt atât de civilizate, să justifice uciderea de femei și copii în Gaza, bombardarea fără discernământ a spitalelor și școlilor și tăierea accesului la surse sigure de apă potabilă și hrană?”, a întrebat retoric Mesa.

Țările din Mișcarea de Nealiniere cer o încetare a focului în Gaza

Moussa Faki Mahamat, președintele comisiei Uniunii Africane, a cerut o încetare imediată a ceea ce el a descris drept „războiul nedrept împotriva poporului palestinian”.

Aproape toate țările africane fac parte din MNA, ele reprezentând aproape jumătate din numărul total al statelor membre. Din organizație mai fac parte țări precum India, Indonezia, Arabia Saudită, Iran, Chile, Peru și Columbia.

Israelul a declarat în repetate rânduri că acționează în legitimă apărare și a respins vehement acuzațiile de genocid, inclusiv procedura lansată în acest sens de Africa de Sud la ONU.

Vorbind vineri la summit, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că războiul din Gaza a arătat incapacitatea ONU, mai ales a Consiliului său de Securitate, în care SUA și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca mai multe rezoluții critice la adresa Israelului și cereri de încetare a focului.

„Ar trebui să creăm un sistem de guvernanță globală care este corect și echitabil și care să aibă capacitatea de a răspunde nevoilor tuturor persoanelor aflate în situații de amenințare și pericol”, a adăugat președintele Africii de Sud.