Așa cum era de așteptat, rezoluția propusă la ONU pentru încetarea focului în Gaza a eșuat din cauza dreptului de veto folosit de SUA. Au existat 13 voturi în favoarea textului care cerea „încetarea imediată a focului în Gaza” și o abținere din partea Regatului Unit.

Fâșia Gaza văzută din sudul Israelului în dimineața zilei de 3 decembrieFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

SUA, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este singura națiune care a votat împotrivă.

Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite a declarat că este „profund dezamăgit” de rezultatul votului.

„Permiteți-mi să fiu clar - pe fondul avertismentelor grave ale secretarului general, al apelurilor făcute de actorii umanitari, al opiniei publice mondiale, acest consiliu se izolează.”, a apus el.

SUA: Rezoluția privind încetarea focului este „dezechilibrată” și „ruptă de realitate

Adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, a declarat că rezoluția propusă este „dezechilibrată” și „rupă de realitate”, adăugând că „nu va mișca acul pe teren în niciun mod concret”, potrivit Sky News.

El a calificat procesul care a dus la vot drept „grăbit” și fără „consultări adecvate”, dar a spus că SUA s-au angajat totuși „cu bună credință”.

Amendamentele sugerate de SUA la rezoluție au fost ignorate, a spus el, criticând și lipsa unei formulări care să condamne atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului.

„Suntem foarte dezamăgiți de faptul că pentru victimele acestor atacuri odioase autorii rezoluției nu au oferit condoleanțe și nici nu i-au condamnat pe ucigașii lor. Este de neînțeles”, a spus oficialul american.

Reprezentantul spune că apelul la o încetare necondiționată a focului este „nu numai nerealist, ci și periculos”.

„Ar lăsa pur și simplu Hamas pe loc, capabil să se regrupeze și să repete ceea ce a făcut pe 7 octombrie”, a declarat Wood.

El a adăugat că orice încetare a focului ar fi „în cel mai bun caz temporară” și nu ar însemna pace.