Marea Britanie a declarat luni gruparea islamistă „Hizb ut-Tahrir” ca fiind o organizație teroristă interzisă, a anunțat ministrul britanic al internelor James Cleverly, citat de Reuters.

Miting de sustinere a Hamas organizat de Hizb ut-TahrirFoto: Yassine Mahjoub / Sipa Press / Profimedia

„Hizb ut-Tahrir este o organizație antisemită care promovează și încurajează terorismul, lăudând și celebrând inclusiv atacurile îngrozitoare de pe 7 octombrie”, a declarat Cleverly într-un comunicat, referindu-se la atrocitățile comise de luptătorii Hamas împotriva civililor israelieni în prima zi a atacului surpriză pe care l-a lansat împotriva Israelului.

Cleverly, care a preluat portofoliul afacerilor interne de la Londra în urma remanierii guvernamentale din noiembrie, a subliniat că laudele aduse de Hizb ut-Tahrir atacurilor Hamas, precum și celebrarea luptătorilor ei ca eroi, constituie promovare și încurajare a terorismului.

Legislația britanică prevede că apartenența la organizațiile interzise poate fi pedepsită cu închisoarea, fiind de asemenea incriminate promovarea unor astfel de grupări, organizarea unor întruniri ale lor sau purtarea în public a simbolurilor lor.

Persoanele găsite vinovate de încălcarea legii riscă până la 14 ani de închisoare. Ministrul britanic de interne are prerogativele de a scoate în afara legii o organizație dacă ea este suspectată de terorism și dacă măsura este proporțională.

„Hizb ut-Tahrir” promovează revenirea la califat și impunerea legii sharia

La fel ca Hezbollah, Hizb ut-Tahrir își are sediul în Liban, operând însă în alte 32 de țări, printre care și Marea Britanie, potrivit ministerului britanic al internelor. Organizația a fost fondată în 1953 în Ierusalimul controlat la momentul respectiv de Iordania.

La fel ca Statul Islamic, Hizb ut-Tahrir are drept obiectiv revenirea la califatul islamic și impunerea legii sharia. Organizația consideră istoria lumii ca fiind un conflict etern între islam și necredincioși, opunându-se inclusiv existenței statelor moderne, pe care le privește ca un asalt asupra islamului.

Hizb ut-Tahrir consideră jihadul un imperativ pentru toți musulmanii și nu face distincție între dimensiunile sale spirituale și lupta armată menită să aducă întreaga lume sub conducere musulmană.

Estimările privind popularitatea grupării sunt contradictorii, unele vorbind de câteva zeci de mii de membri în întreaga lume, în timp ce altele indică până la un milion de membri.

Numeroase țări au interzis deja gruparea, printre ele numărându-se China, Pakistanul, Germania, Bangladesh, Indonezia, Kazahstanul și toate celelalte state din Asia Centrală.

Gruparea Hizb ut-Tahrir este de asemenea interzisă în toate țările arabe, cu excepția Libanului, Yemenului și Emiratelor Arabe Unite.