O apropiere între Israel şi statele arabe care, în marea lor majoritate, nu recunosc această ţară, ar fi „cel mai bun mijloc de a izola Iranul şi partizanii acestuia”, a declarat joi, la Cairo, secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP și Agerpres.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„Securitatea şi integrarea (regională) a Israelului sunt legate de deschiderea unei căi către un stat palestinian”, a adăugat Blinken, în timpul ultimei etape a maratonului său diplomatic în Orientul Mijlociu dedicat conflictului din Gaza dintre Israel şi organizația teroristă palestiniană Hamas.

În 2020, alte trei ţări arabe - Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul - au semnat acorduri de normalizare a relațiilor cu Israelul, după Egipt şi Iordania în 1979 şi în 1994.

Însă războiul din Gaza, declanşat de atacul fără precedent întreprins de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, a întrerupt un proces similar de normalizare început între Israel şi Arabia Saudită.

„Conflictul trebuie să înceteze pentru ca situaţia să evolueze”, a pledat Blinken joi cu privire la războiul din Gaza. În această privinţă, el a afirmat că Israelul a „demobilizat un număr important de forţe” desfăşurate în teritoriul palestinian aflat sub asediu, unde Hamas se află la putere din 2007.

Săptămâna aceasta, Blinken a asigurat că a obţinut de la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, rivalul istoric al Hamas şi a cărui autoritate nu se exercită decât în unele zone din Cisiordania ocupată, o reformă a Autorităţii Palestiniene, condiţie indispensabilă pusă de americani pentru reunificarea teritoriilor palestiniene.

Termenii acestei „reforme” nu sunt cu toate acestea clare, în condiţiile în care numeroase voci se ridică de ani de zile în teritoriile palestiniene contra acestei puteri care ar trebui să fie una interimară, dar care se menţine - fără alegeri, de ani de zile - în lipsa unui orizont pentru crearea statului palestinian.

Tur de forță al secretarului de stat american în Orientul Mijlociu

Sosit la Cairo din Israel, Blinken a avut o întrevedere cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. El a plecat apoi în SUA, după ce se deplasase în nouă ţări, printre care Turcia şi Arabia Saudită, precum şi în Cisiordania ocupată.

Blinken, care a acuzat Iranul miercuri că „susţine” şi „încurajează” atacurile rebelilor yemeniţi în Marea Roşie, a declarat cu toate acestea la Cairo că nu crede că acest conflict se va intensifica. Potrivit lui Blinken, niciunul dintre actorii regionali nu doreşte acest lucru.

„Aceasta nu este cazul Israelului. Nici al Libanului. Şi, în realitate, nu cred că ar fi nici dorinţa Hezbollahului”, a spus secretarul de stat american cu referire la mişcarea armată libaneză. Armata israeliană şi Hezbollah, puternica mişcare şiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel şi Hamas.

La finalul turneului său regional, Blinken a dat asigurări că apropierea arabo-israeliană pentru care el pledează ar permite izolarea Teheranului „şi partizanilor săi care cauzează atâtea probleme (Statelor Unite) şi aproape tuturor în regiune”, cu aluzie la atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor în Marea Roşie.

„Cred că această viziune este foarte clară pentru mulţi lideri” din Orientul Mijlociu, a subliniat Antony Blinken.