Președintele argentinian Javier Milei l-a invitat joi pe papa Francisc, pe care anterior l-a numit „imbecil” și „fiu de cățea”, să își viziteze Argentina natală, întinzând Vaticanului o nouă ramură de măslin după ce l-a atacat dur pe liderul Bisericii Catolice în ultimii ani, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan Mabromata / Zuma Press / Profimedia

Milei l-a invitat pe suveranul pontif în Argentina întrucât „prezența și mesajul său vor contribui la unificarea țării și ne vor da tăria colectivă necesară pentru a păstra pacea, munci împreună către prosperitate și îmbunătăți țara”, a declarat Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al președinției argentiniene, într-o conferință de presă.

De-a lungul anilor Milei, un libertarian radical și critic virulent al socialismului, a spus despre papa Francisc, printre altele, că este un „imbecil care apără justiția socială”, un „fiu de cățea care predică comunismul” și „ reprezentantul celui rău pe Pământ”.

Milei și-a temperat însă tonul după ce a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut, spunându-i papei Francisc „Su Santidad” (Sfinția Voastră) în cadrul unei discuții telefonice pe care au purtat-o după alegerea în funcție a politicianului.

Papa Francisc a vorbit recent despre planurile de înmormântare și dorința de a vizita Argentina

Papa Francisc nu a vizitat niciodată Argentina, țara sa natală, după ce a devenit liderul Bisericii Catolice în urmă cu un deceniu.

Însă Francisc, primul papă din America Latină și primul iezuit ales să conducă Biserica Catolică, a declarat într-un interviu acordat în luna decembrie a anului trecut că și-ar dori să își viziteze țara natală în 2024. Suveranul pontif a împlinit 87 de ani în decembrie.

Papa Francisc a dezvăluit de asemenea că a discutat cu maestrul de ceremonii al Vaticanului pentru a simplifica ritualurile funerare elaborate folosite de predecesorii săi timp de generații. El a afirmat că, datorită devoțiunii sale față de Fecioara Maria, Maica Domnului, a decis să fie îngropat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, aflată în afara zidurilor Vaticanului, unde merge să se roage în mod tradițional înainte și după fiecare călătorie a sa în străinătate.

Papii au fost înhumați în grotele de sub Bazilica Sfântul Petru din Vatican timp de peste 100 de ani.