Papa Francisc, care a evitat în timpul pontificatului său o mare parte din pompa asociată funcției, a anunțat acum că dorește să fie îngropat în afara zidurilor Vaticanului, ceea ce ar fi o premieră a ultimilor peste 100 de ani, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Francisc, care va împlini 87 de ani duminica aceasta, a vorbit despre planurile pentru înmormântarea sa în timpul unui interviu acordat marți de la Vatican televiziunii mexicane N+ pentru a marca praznicul Fecioarei Maria, sărbătorit în Mexic pe 12 decembrie.

Suveranul pontif a părut să se simtă bine în interviul pe care l-a acordat înainte să oficieze o slujbă la Bazilica Sfântul Petru în condițiile în care problemele de sănătate recente l-au forțat să își anuleze participarea la summitul COP28 organizat la Dubai.

Papa Francisc spune că vrea să își viziteze țara natală anul viitor

El a vorbit în timpul interviului despre subiecte precum migrația, relația sa cu precedesorul său, Benedict al XVI-lea și planurile sale de călătorie. Papa Francisc a declarat că speră să poată efectua 3 călătorii în străinătate anul viitor, în Polinezia, Belgia și Argentina, țara sa natală.

Francisc, primul papă ales din Ordinul Iezuit și primul suveran pontif din America Latină, nu și-a vizitat țara natală de când a fost ales lider al Bisericii Catolice în 2013.

Papa Francisc a dezvăluit de asemenea că a discutat cu maestrul de ceremonii al Vaticanului pentru a simplifica ritualurile funerare elaborate folosite de predecesorii săi timp de generații.

El a afirmat că, datorită devoțiunii sale față de Fecioara Maria, Maica Domnului, a decis să fie îngropat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, aflată în afara zidurilor Vaticanului, unde merge să se roage în mod tradițional înainte și după fiecare călătorie a sa în străinătate.

Agenția Reuters amintește că papii au fost înhumați în grotele de sub Bazilica Sfântul Petru din Vatican timp de peste 100 de ani.