Papa Francisc a vorbit cu o voce şuierătoare şi şi-a restrâns discursul pe când se afla la un eveniment public desfăşurat miercuri, la o zi după ce şi-a anulat din cauza problemelor de sănătate mult așteptata călătorie pentru a participa la summitul climatic COP28, informează Reuters și Agerpres.

Papa FranciscFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

„Dragi fraţi şi surori, bună dimineaţa şi bun venit'”, a spus papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, cu prilejul audienţei săptămânale, desfăşurată în aula Paul al VI-lea de la Vatican.

Suveranul potif a spus că un asistent va citi mesajul în locul lui, „întrucât încă nu mi-a trecut gripa, iar vocea mea nu sună foarte bine”.

Marţi seara, biroul de presă de la Vatican a anunţat că, la recomandarea medicilor, papa Francisc nu va mai efectua călătoria de trei zile planificată în Dubai şi care trebuia să înceapă vineri.

Vestea a provocat îngrijorări în rândul credincioșilor catolici întrucât Vaticanul confirmase din nou tocmai în cursul dimineții de marți că suveranul pontif va merge în Dubai pentru summitul privind schimbările climatice, un subiect pe care l-a transformat într-o prioritate a pontificatului său.

Îngrijorări legate de starea de sănătate a papei Francisc

Vaticanul declarase luni că papa Francisc, care suferă de o inflamație pulmonară, se află într-o stare „bună și stabilă", primește un tratament cu antibiotice pe cale intravenoasă, și își va limita activitățile în următoarele zile pentru a-și conserva forțele.

„Deşi starea clinică generală a Sfântului Părinte s-a îmbunătăţit în ceea ce priveşte gripa şi inflamaţia de la nivelul căilor respiratorii, medicii i-au cerut papei să nu plece în călătorie”, a transmis marți seara Vaticanul în comunicatul privind anularea vizitei în Dubai.

Papa Francisc fusese dus la spital sâmbătă pentru o tomografie în vederea excluderii posibilelor complicații pulmonare de la gripă.

Suveranul pontif, care are dificultăţi la mers din cauza unei dureri la genunchi, iar câteodată foloseşte fotoliul rulant, a sosit miercuri la audienţă mergând cu ajutorul unui baston.

Persoanele prezente în aula arhiplină l-au întâmpinat pe suveranul pontif cu aplauze şi au scandat „Viva il papa” („Trăiască papa!”).