Guvernul ungar a comentat luni posibilitatea ca premierul Viktor Orban să asigure interimatul președinției Consiliului European, o informație vehiculată duminică de Politico, relatează RTL.

Viktor Orban castiga un nou mandat de premier in UngariaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Recomandăm calm strategic în această chestiune”, a declarat luni Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului ungar, după ce a fost întrebat de atv.hu dacă există șanse realiste ca Orban să fie președintele Consiliului European pentru o perioadă temporară.

Perspectiva ca Orban să preia președinția Consiliului European a apărut după ce actualul președinte al instituției, Charles Michel, a anunțat sâmbătă într-un interviu acordat ziarului De Standaard că va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales.

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024”, a declarat el, adăugând că „dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie”.

Michel, în vârstă de 48 de ani, a fost premier al Belgiei şi ocupă funcţia de şef al Consiliului European, grupul de lideri de guvern din cele 27 de state membre ale UE, de la sfârşitul anului 2019.

Scenariul în care Viktor Orban ajunge președintele Consiliului European

Michel va fi primul pe lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur, a precizat De Standaard. Decizia punea presiune pe liderii europeni, în timp ce țările încearcă să evite ca Viktor Orbán să preia frâiele în timpul președinției de șase luni a Ungariei la Consiliul UE, care începe în luna iulie.

Este pentru prima dată când președintele în exercițiu al Consiliului va candida la alegerile europarlamentare. Charles Michel ar fi rămas, în mod normal, în funcție până la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

Viktor Orban poate deveni președinte interimar al Consiliului European, dacă liderii nu găsesc rapid pe cineva care să ocupe postul vacant, potrivit Politico.

Un Orban conducând Consiliul în cele șase luni imediat după alegerile europene din 2024 este un scenariu pe care majoritatea celorlalți 26 de lideri ai țărilor UE ar dori cu disperare să îl evite, având în vedere tensiunile tot mai mari dintre ei și liderul ungar, ca de exemplu în ceea ce privește sprijinul Uniunii pentru Ucraina.

În plus, preluarea președinției Consiliului European de către Orban ar fi percepută drept o lovitură de imagine pentru UE în condițiile în care liderul de la Budapesta a adoptat în repetate rânduri propaganda Rusiei, uneori la literă, și este acuzat de ani de zile de degradarea statului de drept în Ungaria.

Urmărește ultimele evoluții din a 684-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.