Vaticanul a încercat joi să îi liniștească pe episcopii catolici alarmați în unele țări de aprobarea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex, Sfântul Scaun transmițându-le că măsura nu este „eretică” sau o „blasfemie”, relatează Reuters.

Papa FrancsicFoto: Aventurier Patrick / Abaca Press / Profimedia Images

Dicasteria pentru Doctrina Credinței, departamentul pentru probleme doctrinare din cadrul Vaticanului, a publicat miercuri un comunicat de 5 pagini în care admite că astfel de binecuvântări ar putea fi „lipsite de prudență” în țările care incriminează homosexualitatea întrucât ar putea face ținte din persoanele care le primesc.

Vaticanul a declarat pe 18 decembrie, într-o hotărâre oficială aprobată de Papa Francisc, că preoții romano-catolici pot binecuvânta cupluri de același sex atâta timp cât acestea nu au loc în cadrul ritualurilor sau liturghiilor obișnuite ale Bisericii.

Episcopi catolici din unele țări, mai ales cele africane, și-au exprimat consternarea și diferite grade de opoziție față de declarația de pe 18 decembrie, numită oficial „Fiducia Supplicans”.

La doar 3 zile după anunțarea deciziei papa Francisc a răspuns criticilor, afirmând că pozițiile ideologice inflexibile pot împiedica Biserica să vadă realitatea și progreseze. Însă în numeroase state africane, printre care și Nigeria, cea mai populată țară a continentului, relațiile homosexuale sunt interzise și pot fi pedepsite cu sentințe lungi de închisoare.

Vaticanul cere ca declarația privind binecuvântarea cuplurilor de același sex să fie citită „cu calm”

Până la încheierea anului trecut episcopi catolici din Angola, Kenya, Nigeria, Malawi, Uganda, Zimbabwe și Sao Tome și Principe au declarat în public că nu vor binecuvânta persoane de același sex, argumentând că decretul semnat de papa Francisc poate fi interpretat ca fiind opțional.

Faptul că Vaticanul vine acum cu o nouă clarificare de 5 pagini, în condițiile în care declarația originală are 8, ilustrează confuzia pe care decizia a cauzat-o în numeroase țări.

Dicasteria pentru Doctrina Credinței a subliniat în comunicatul remis joi că binecuvântările pentru cuplurile de același sex nu ar trebui văzute drept o „justificare pentru acțiunile lor” și că ele „nu reprezintă o aprobare pentru viața pe care o duc”.

Biroul Sfântului Scaun notează de asemenea că a dorit să „clarifice” aspectele legate de modul în care a fost primită „Fiducia Supplicans” și îndeamnă ca ea să fie citită „în întregul său” și cu „calm”.

„Evident, nu există nicio marjă de a ne distanța doctrinar de această declarație sau de a o considera eretică, contrară Tradiției Bisericii sau o Blasfemie”, le-a amintit Dicasteria prelaților și credincioșilor catolici.