Un rezervist al armatei israeliene a fost ucis în fâșia Gaza la doar câteva săptămâni după ce a trecut de preselecțiile care aleg următorul candidat al Israelului la concursul de muzică Eurovision, relatează Reuters.

Israelieni jelindu-si mortiiFoto: Leo Correa / AP / Profimedia

Shaul Greenglick, în vârstă de 26 de ani, a cântat la concursul „Următoarea vedetă a Israelului” în timp ce era în permisie după ce a fost mobilizat de forțele armate israeliene ca urmare a atacului surpriză lansat de Hamas pe 7 octombrie.

Îmbrăcat în uniforma militară și cu gradele de locotenent pe umeri, el a cântat o baladă populară și a fost selectat să treacă în runda următoare a procesului de selecție pentru Eurovision.

Unul dintre jurați, Keren Peles, i-a spus lui Greenlink după încheierea momentului artistic:

„Mă bucură să te văd purtând o uniformă fiindcă ne liniștește să vedem pe cineva ca tine în uniformă. M-ar bucura să te văd reprezentând Israelul la Eurovision”.

Însă Peles a declarat după anunțul morții lui Greenglick în timpul luptelor de marți din nordul fâșiei Gaza că acesta renunțase la concurs din cauza îndatoririlor sale din infanteria israeliană.

Soldatul israelian a vorbit de trăirea unui „vis vechi”

„Mi-am imaginat acest an foarte diferit, un an al speranțelor și al trăirii visurilor mele”, a scris Greenglick într-o postare făcută în data de 14 decembrie pe Facebook.

„Acum trăiesc un vis vechi, de a lupta pentru țară ... Un vis nou, diferit, va trebui să aștepte puțin”, a adăugat el.

După anunțul morții sale pe rețelele de socializare din Israel s-a viralizat o înregistrare video în care Shaul cântă alături de familia sa în ultima sa vizită făcută acasă în timpul unei permisii.

Israelul estimează că a pierdut cel puțin 166 de soldați în timpul ofensivei din fâșia Gaza pe care a lansat-o după ce teroriștii Hamas au ucis peste 1.200 de persoane și răpit alte 240 pe 7 octombrie.

Autoritățile controlate de Hamas acuză în schimb că peste 21.000 de palestinieni au fost uciși în timpul loviturilor israeliene.

Concursul Eurovision va fi organizat în 2024 în Suedia, la Malmo, după ce ediția de anul acesta a fost câștigată de cântăreața suedeză Loreen.