Marea finală a Eurovision Song Contest 2024 va avea loc pe Arena Malmo pe 11 mai, în timp ce semifinalele vor avea loc pe 7 și pe 9 mai. Radiodifuzorul suedez SVT, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), vor organiza Concursul după victoria istorică a lui Loreen la Liverpool în 2023.

Loreen, care a reprezentat Suedia, tinand in maini trofeul Eurovision 2023Foto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Această alegere vine după victoria cântăreţei suedeze Loreen de anul acesta de la Liverpool, cu piesa „Tattoo”. Tradiţia concursului este ca ţara câştigătoare să găzduiască spectacolul în anul următor.

Suedia deţine recordul de victorii la Eurovision - la egalitate cu Irlanda - cu şapte ediţii ale concursului internaţional de muzică. De fapt, ţara a găzduit deja concursul de şase ori (în 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 şi 2016), inclusiv de două ori la Malmö, relatează News.ro.

„Suntem încântaţi să ne întoarcem în acest oraş plin de viaţă şi dinamic, care a dovedit că dispune de spaţiile şi infrastructura necesare pentru a găzdui cel mai mare eveniment muzical din lume”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.

Loreen are în palmares două victorii: a câştigat deja Eurovisionul în 2012 cu hitul internaţional „Euphoria”. Dubla ei dublă victorie din mai (cu 583 de puncte, pe baza voturilor juriilor internaţionale şi ale publicului) nu a fost o surpriză: ea era marea favorită pentru această 67-a ediţie a concursului şi pe primul loc în clasamentul pariurilor.

Reamintim că România, prin Theodor Andrei, nu a reușit să se califice în finala concursului de la Liverpool.