România intră joi în semifinala 2 Eurovision 2023, cu piesa lui Theodor Andrei „D.G.T. (Off and on)”. Țara noastră concurează cu alte 15 state pentru un loc în finala de la Liverpool. Primii zece finaliști, între care și Moldova, au fost deciși în prima semifinală care a avut loc în urmă cu două zile.

Theodor Andrei reprezintă România la Eurovision 2023Foto: Andy Von Pip / Zuma Press / Profimedia

UPDATE

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023. Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)” nu a reușit să treacă de semifinala a doua a concursului.

A doua semifinală a Eurovision 2023 a început și e transmisă în direct la TVR 1, TVR Internaţional și TVR+.

Theodor Andrei „D.G.T. (Off and on)” urcat pe scenă al treilea, având o prestație primită cu aplauze entuziaste de public.

Semifinala în care România se bate pentru un loc în finală poate fi văzută si online AICI.

Ce șanse are Theodor Andrei să intre în finala Eurovision 2023

Potrivit predicțiilor BBC România nu are prea mari șanse să treacă de semifinala 2 a Eurovision 2023.

„Conceptual, melodia, descrie o relaţie toxică şi lupta de a alege între pasiune şi autoconservare. Andrei, care are doar 18 ani, trăieşte în psihodramă, sună când trist, când sordid, cu remuşcări şi furios. Dar când cântă replici de genul „I'm begging you, take off your clothes and step on me”, este cu adevărat supărător. Pronostic: Eliminat în semifinala doi”, este verdicul BBC.

România în semifinala Eurovision 2023 - cine și cum poate vota

Românii au liniile de vot deschise la a doua semifinală a Eurovision 2023, însă cei care locuiesc în România nu îl pot vota pe Theodor Andrei. Ei pot vota artistul favorit din celelate țări participante: Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lituania, Australia.

Totodată, românii care locuiesc în aceste țări îl pot vota pe reprezentantul României în semifinala 2 Eurovision 2023 de joi seară. De asemenea, întrucât în cadrul semifinalei Eurovision din 11 mai a.c. vor fi ascultate și piesele Spaniei, Marii Britanii şi Ucrainei, cei aflați în aceste state pot să-l susțină şi ei pe reprezentantul ţării noastre.

Theodor Andrei va avea indicativul 03 (ordinea de intrare pe scenă), acesta fiind numărul pe care românii din diaspora trebuie să îl trimită la numărul afișat pe ecran în țara din care urmăresc semifinala 2 Eurovision 2023.

Numerele de telefon/ SMS precum şi tarifele aferente vor fi afişate în fiecare ţară de către televiziunea publică care transmite competiţia muzicală. Fanii din România își pot vota favoriții prin SMS la numărul 1399 (număr cu tarif special: 1,00 Euro +TVA/ SMS primit plus 0,05 Euro+TVA/ SMS trimis).

Cine concurează în semifinala Eurovision 2023 – România a treia pe scenă

România intră în concurs a treia în semifinala Eurovision 2023.

1. Danemarca - Reiley - "Breaking My Heart"

2. Armenia: Brunette - "Future Lover"

3. România: Theodor Andrei - "D.G.T. (Off and On)"

4. Estonia: Alika - "Bridges"

5. Belgia: Gustaph - "Because of You"

6.Cipru: Andrew Lambrou - "Break a Broken Heart"

7. Islanda: Diljá - "Power"

8. Grecia: Victor Vernicos - "What They Say"

9. Polonia: Blanka - "Solo"

10. Slovenia: Joker Out - "Carpe Diem"

11. Georgia: Iru - "Echo"

12. San Marino: Piqued Jacks - "Like An Animal"

13. Austria: Teya & Salena - "Who The Hell Is Edgar?"

14. Albania: Albina & Familja Kelmendi - "Duje"

15. Lituania: Monika Linkytė - "Stay"

16. Australia: Voyager - "Promise"

Cele mai bune performanţe de până acum ale României la Eurovision

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc la Liverpool, în Marea Britanie, organizează concursul în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări.

Semifinalele şi finala Eurovision 2023, care se vor desfăşura la M&S Bank Arena sub sloganul „United by Music”, vor fi transmise în direct şi în exclusivitate în zilele de 9, 11 şi 13 mai, de la ora 22.00 pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

Eurovision Song Contest se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale. Semifinala în care România e reprezentată de Theodor Andrei și finala Eurovision Song Contest sunt transmise de TVR.