Atacurile aeriene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 100 de persoane în ultimele 24 de ore, în timp ce conducerea Israelului se confruntă cu o presiune internațională crescândă pentru o încetare a focului și reluarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, după ce armata israeliană a împușcat și ucis trei concetățeni răpiți de Hamas.

Tunel Hamas in GazaFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • SUA îndeamnă Israelul să planifice „tranziția către următoarea fază” a războiului din Gaza
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat luni formarea unei coaliții la Marea Roșie pentru a contracara „atacurile iresponsabile” ale rebelilor houthi din Yemen asupra transportului maritim, formată din 10 țări, printre care Franța și Marea Britanie.
  • Rebelii Houthi susțin că pot face față coaliției internaționale de la Marea Roșie
  • Israelul ar fi elaborat un document privind Gaza postbelică unde Autoritatea Palestniană nu are un rol major
  • Eurovision: Muzicienii islandezi cer interzicerea participării Israelului sau boicot
  • Votul Consiliului de Securitate privind situația din Gaza, prevăzut pentru luni, a fost amânat pentru marți, pentru a permite continuarea negocierilor asupra textului, au declarat surse diplomatice pentru AFP.
  • SUA cer ca polițiștii israelieni care au bătut un fotojurnalist palestinian să fie trași la răspundere
  • Reacția SUA după ce un lunetist israelian ar fi împușcat mortal două femei în fața unei biserici

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 73-a, pe HotNews.ro:

01:31 Kibbutzul Nir Oz, din sudul Israelului, a declarat că „timpul se scurge” după ce Hamas a publicat o înregistrare video în care apar trei bărbați în vârstă pe care îi ține ostatici, potrivit Sky News.

Kibbutzul a declarat că situația ostaticilor „se deteriorează cu fiecare zi care trece, în special în cazul persoanelor în vârstă”.

Acesta l-a îndemnat pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care se află în vizită în Israel, să intervină. Ostaticii „trebuie să fie înapoiați familiilor lor acum, înainte de a fi prea târziu”, a declarat kibbutzul.

SUA îndeamnă Israelul să planifice „tranziția către următoarea fază” a războiului din Gaza

01:17 Hamasul difuzează o înregistrare video cu trei ostatici israelieni în vârstă care cer Israelului să-i elibereze. Bătrânii, cu vârste cuprinse între 79 şi 84 de ani, luaţi ostatici la Nir Oz, scrie presa israeliană. Tsahalul denunţă ”un video al terorii criminale”

În această înregistrare - intitulată „Nu ne lăsaţi să îmbătrânim aici” -, cei trei bărbaţi, care poatră barbă, apar aşezaţi pe scaune, iar unul dintre ei le transmite un mesaj autorităţilor israeliene prin care le cere să facă în aşa fel încât să obţină eliberarea lor.

00:47 SUA îndeamnă Israelul să planifice „tranziția către următoarea fază” a războiului din Gaza

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a îndemnat pe liderii israelieni, în timpul întâlnirilor de luni, să planifice „tranziția către următoarea fază a operațiunilor”, arată biroul său într-un comunicat de presă, potrivit Times of Israel.

Mesajul pare să meargă un pic mai departe decât a făcut Austin în timpul unei conferințe de presă, când a afirmat că SUA nu „dictează termene sau condiții” în ceea ce privește războiul din Gaza.

Austin a afirmat, de asemenea, în timpul întâlnirilor sale cu premierul Benjamin Netanyahu și cu cabinetul de război, că „este nevoie urgentă de mai multe acțiuni” din partea Israelului pentru a combate violența coloniștilor.

00:29Rebelii Houthi susțin că pot face față coaliției internaționale de la Marea Roșie

Un oficial houthi a afirmat că gruparea este capabilă să înfrunte orice coaliție formată de Statele Unite care urmează a fi desfășurată în Marea Roșie. Miliția cu sediul în Yemen, susținută de Iran, care sprijină Hamas, a vizat nave ca răspuns la războiul Israelului din Gaza.

Israelul ar fi elaborat un document privind Gaza postbelică

23:55Coaliția de la Marea Roșie va cuprinde 10 țări, printre care Statele Unite și Franța (Pentagon)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat luni formarea unei coaliții la Marea Roșie pentru a contracara „atacurile iresponsabile” ale rebelilor houthi din Yemen asupra transportului maritim, formată din 10 țări, printre care Franța și Marea Britanie.

„Recenta escaladare a atacurilor iresponsabile ale Houthi din Yemen amenință libera circulație a comerțului, pune în pericol viețile unor navigatori nevinovați și încalcă dreptul internațional”, a declarat Lloyd Austin într-un comunicat.

23:35Israelul ar fi elaborat un document privind Gaza postbelică unde Autoritatea Palestniană nu are un rol major

O echipă a Ministerului de Externe a lucrat în ultimele săptămâni la o viziune israeliană pentru Gaza în ziua de după încheierea războiului, relatează Channel 12, citat de Times of Israel.

Principiul călăuzitor, spune reportajul televiziunii, este: „Israelul lucrează pentru a aduce un viitor în care palestinienii se vor guverna singuri, fără a avea capacitatea de a amenința Israelul”.

22:55 Eurovision: Muzicienii islandezi cer interzicerea participării Israelului sau boicot

Asociația Compozitorilor și Liricilor din Islanda a declarat că dorește ca radiodifuzorul național al țării, RUV, să boicoteze participarea la Eurovision dacă Israelul rămâne în competiție, potrivit Sky News.

„Cu toții avem datoria de a lua atitudine împotriva războiului și a uciderii civililor și a copiilor nevinovați”, spun muzicienii din Islanda, care se numără printre cei care doresc să se aplice Israelului aceleași reguli ca și cele folosite pentru a interzice Rusiei să participe la Eurovision în 2022.

Un camion din sectorul privat a intrat în Gaza, o premieră de la începutul războiului

22:17 Gaza: Votul Consiliului de Securitate al ONU a fost amânat până marți (surse diplomatice)

Votul Consiliului de Securitate privind situația din Gaza, prevăzut pentru luni, a fost amânat pentru marți, pentru a permite continuarea negocierilor asupra textului, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

Emiratele Arabe Unite, care au depus noul proiect de rezoluție care solicită încetarea ostilităților pentru a permite accesul ajutorului umanitar, au cerut amânarea votului, care ar trebui să aibă loc marți, la o oră care urmează să fie stabilită, au adăugat aceste surse.

21:58SUA cer ca polițiștii israelieni care au bătut un fotojurnalist palestinian să fie trași la răspundere

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de imaginile în care se vede cum ofițeri ai Poliției de Frontieră bat vineri un fotoreporter palestinian lipsit de apărare în Ierusalimul de Est, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de Tmes of Israel.

„Suntem profund îngrijorați de imaginile tulburătoare ale folosirii forței împotriva unui jurnalist, care au fost prezentate în acele înregistrări video, și credem că este potrivit ca... înregistrarea video să fie investigată și, dacă faptele o susțin, ca persoanele implicate să fie trase la răspundere”, a declarat Miller în timpul unei conferințe de presă, ca răspuns la o întrebare pe această temă.

21:30 Compania TAROM anunţă că reia zborurile pe relaţia Tel Aviv, de la 1 ianuarie

Compania TAROM anunţă că va relua operarea zborurilor pe relaţia Tel Aviv, cu două curse săptămânale, începând din ianuarie 2024, potrivit News.ro. Prima cursă, programată pentru 1 ianuarie, cu numărul RO155/6 va fi operată conform următorului orar de zbor:

- RO155: plecare din Bucureşti (OTP) la ora 20.45 şi sosire la Tel Aviv (TLV) la ora 23.20 în 1 ianuarie 2024

- RO156: plecare din Tel Aviv (TLV) la ora 00.20 şi sosire la Bucuresti (OTP) la ora 03.05 în 2 ianuarie 2024

21:06 Un camion din sectorul privat a intrat în Gaza, o premieră de la începutul războiului

Un camion din sectorul privat, care nu face parte dintr-un convoi umanitar, a intrat în Fâșia Gaza, au anunțat luni diplomați americani, salutând acest lucru ca fiind o premieră de la începutul războiului, potrivit AFP.

A vedea „nu doar ajutorul umanitar, ci și bunuri comerciale, care pot fi vândute în magazine și piețe”, intrând în teritoriu este „un pas crucial pentru îmbunătățirea vieții palestinienilor din Gaza” a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Maternitate din Gaza, lovită de un obuz

20:44Reacția SUA după ce un lunetist israelian ar fi împușcat mortal două femei în fața unei biserici

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de Israel în legătură cu rapoartele conform cărora un lunetist al armatei israeliene (IDF) a împușcat mortal două femei într-o incintă creștină din Fâșia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-o conferință de presă, potrivit Sky News.

Patriarhia Latină din Ierusalim, autoritatea catolică din Țara Sfântă, a declarat că cele două femei, numite Nahida Khalil Anton și fiica sa Samar, au fost împușcate mortal sâmbătă în incinta parohiei Sfânta Familie din Gaza.

20:14Statele Unite au declarat luni că sunt pregătite să „continue să furnizeze” arme Israelului, solicitând în același timp trimiterea de ajutoare suplimentare în Gaza, unde loviturile israeliene au ucis din nou zeci de palestinieni, iar situația umanitară rămâne catastrofală, potrivit AFP.

Aflat luni într-o vizită în Israel, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, l-a asigurat pe premierul Benjamin Netanyahu că Statele Unite vor continua să „furnizeze Israelului echipamentul de care aveți nevoie (...), inclusiv muniții critice, vehicule tactice și sisteme de apărare aeriană”.

19:36 Șeful Pentagonului cere Iranului să nu mai „susțină” atacurile rebelilor houthi

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut luni să se pună capăt „sprijinului” iranian pentru atacurile rebelilor houthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie și a anunțat o reuniune ministerială virtuală pe această temă pentru marți, potrivit AFP.

„Sprijinul iranian pentru atacurile Houthi împotriva transportului maritim comercial trebuie să înceteze”, a declarat Austin într-o declarație comună emisă după discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv.

Vorbind puțin mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său israelian Yoav Gallant, el a anunțat că va organiza marți o reuniune prin videoconferință cu miniștrii din regiune pentru a discuta despre atacurile Houthi.

Sprijinul SUA pentru Israel este „de nezdruncinat”

19:06 Imagini publicate de The Guardian arată oameni care fug de la centrul medical Al Nasser din Khan Younis, sudul Gazei, după ce un obuz a lovit maternitatea unității medicale.

Cel puțin un copil a fost ucis, iar alți câțiva au fost răniți. O gaură poate fi văzută în peretele unei camere din clădire.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că a fost un obuz israelian care nu a explodat. Armata israeliană nu a comentat imediat.

18:57Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus, luni, într-o conferință de presă la Tel Aviv, că protejarea civililor palestinieni din Gaza „este atât o datorie morală, cât și un imperativ strategic”, conform The Guardian.

SUA vor continua să „îndemne la protejarea civililor” și să crească fluxul de ajutor umanitar în Gaza, a spus el.

„SUA lucrează, de asemenea, pentru a stabiliza regiunea și pentru a se asigura că conflictul nu escaladează dincolo de Gaza”, a mai afirmat secretarul american al apărării, adăugând că SUA solicită „de urgență” Iranului „să ia măsuri pentru detensionare”.

17:38 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat, luni, în cea de a patra sa vizită în Israel de la atacurile Hamas din 7 octombrie, a spus că sprijinul SUA pentru Israel este „de nezdruncinat”, scrie The Guardian.

„Sunt aici cu un mesaj clar: sprijinul american pentru securitatea Israelului este de neclintit. Israelul nu este singur”, a declarat oficialul american, într-o conferință de presă.

El a spus că Israelul „are tot dreptul” să se apere împotriva Hamas, pe care l-a descris drept „un grup terorist fanatic al cărui scop declarat este să ucidă evrei și să eradicheze statul evreu”.

„Hamas încă ține ostatici, inclusiv cetățeni americani. Hamas ascunde în spatele unor civili palestinieni nevinovați. Hamas nu vorbește în numele poporului palestinian. SUA vor continua să facă eforturi pentru întoarcerea în siguranță a ostaticilor din Gaza și să ajute Israelul în eforturile sale de a-i aduce acasă”, a afirmat secretarul american al apărării, adăugând că problema rămâne o „prioritate supremă” pentru SUA și pentru președintele Joe Biden.

Ultimul bilanț al guvernului Hamas - 19.453 de persoane ucise de la începutul atacurilor israeliene în Gaza

17:24Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, critică gestionarea de către guvern a războiului împotriva Hamas, declarând că nu va rămâne în coaliție dacă ofensiva militară nu „continuă cu putere maximă”, scrie The Times of Israel.

Ben Gvir se opune deciziei Guvernului de a permite trimiterea de ajutor în Fâșia Gaza.

„Nu faceți pauze și nu permiteți dușmanilor noștri să stabilească condiții șocante pentru eliberarea ostaticilor (...) Trag cu rachete din zonele de evacuare umanitară, trag în soldații noștri, iar noi continuăm cu măsuri și gesturi umanitare. A venit timpul pentru o decizie”, a spus el.

Ben Gvir a pledat în repetate rânduri ca Israelul să execute teroriștii Hamas, politică contestată de familiilor ostaticilor, care avertizează că acest lucru i-ar pune în pericol pe cei dragi ținuți în Gaza.

16:39Ultimul bilanț publicat luni de Ministerul Sănătăţii din Gaza condus de Hamas arată că 19.453 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra enclavei, în 7 octombrie, conform The Guardian.

Alți 52.286 de oameni au fost răniți.

15:55Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit luni cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat în vizită în Israel, scrie The Times of Israel. La întâlnire au luat parte și generali ai Armatei israeliene.

Întâlnirea va fi urmată de o ședință cu cabinetul de război, a transmis biroul lui Netanyahu.

15:14Un videoclip publicat pe rețelele de socializare pare să arate un atac al Armatei israeliene (IDF) în sudul Libanului, chiar lângă o slujbă funerară pentru un membru Hezbollah, scrie The Times of Israel.

Până acum, luptele de la graniță, care s-au intensificat de la atacul devastator al Hamas, au dus la moartea a patru civili din partea israeliană, precum și la moartea a șapte soldați IDF. În Liban, peste 120 de oameni au fost uciși. Bilanțul include 111 membri Hezbollah – dintre care unii au fost uciși în Siria – 16 teroriști palestinieni, un soldat libanez și cel puțin 17 civili, dintre care trei sunt jurnaliști, conform sursei citate.

Netanyahu vrea ca bugetul pentru apărare al Israelului să crească la 5,5 miliarde de dolari anual

14:40Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că bugetul apărării naţionale trebuie să crească la 20 de miliarde de şekeli (5,5 miliarde de dolari) pe an, deoarece Israelul poartă un război în Fâşia Gaza împotriva Hamas, care poate dura câteva luni bune.

În discursul său de la ceremonia de prelungire a mandatului lui Amir Yaron, guvernatorul Băncii Israelului, premierul israelian a spus că, deşi bugetul a crescut în termeni absoluţi în ultimii ani, procentul din Produsul Intern Brut (PIB) pe care îl reprezintă a fost redus.

„Nu putem continua cu această politică. De acum înainte, chiar acum, trebuie să creştem semnificativ, chiar absolut, cu un salt de cel puţin 20 de miliarde (de şekeli) şi, de asemenea, un procent mai mare din PIB pentru a ne satisface nevoile de securitate”, a afirmat Netanyahu.

Parlamentul israelian a aprobat săptămâna trecută suplimentarea cu 25,9 miliarde de şekeli (aproximativ 7 miliarde de dolari) a bugetului naţional pentru 2023 pentru a ajuta la acoperirea costurilor războiului din Gaza, cum ar fi compensaţii pentru rezerviştii militari şi locuinţe de urgenţă pentru strămutaţii interni.

14:12Armata israeliană (IDF) publică imagini despre care susține că arată că atacurile aeriene sunt întrerupte în momentul în care în care în zonele vizate apar civili, scrie The Times of Israel.

„Hamas vede moartea civililor ca pe o strategie, noi o vedem ca pe o tragedie, motiv pentru care folosim multe măsuri pentru a încerca să minimizăm răul și suferința civilă. Aceasta este realitatea tragică în acest război pe care Hamas l-a început”, spune purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o declarație video în limba engleză.

El susține că IDF avertizează civilii înainte de atacuri „ori de câte ori este posibil”.

„Oprim atacurile când vedem prezență civilă neașteptată. Alegem muniția potrivită pentru fiecare țintă, astfel încât să nu provoace daune inutile. De asemenea, recomandăm civililor să se îndepărteze temporar din zonele de lupte intense. Știm că este greu, dar încercăm să salvăm vieți. De asemenea, am oferit organizațiilor internaționale să înființeze zone umanitare. Folosim pauze tactice pentru a permite evacuarea civililor și distribuirea ajutorului umanitar (...) Intenția noastră este să învingem Hamas și să asigurăm eliberarea ostaticilor noștri”, spune Hagari.

Mesajul vine în contextul în care Armata israeliană a ucis din greșeală, vineri, trei ostatici israelieni.

13:09Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, se întâlnește cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat în vizită la Tel Aviv.

La întâlnire participă, de asemenea, șeful statului major al IDF, Herzi Halevi, și alți generali de top și oficiali ai apărării, conform The Times of Israel.

110 morți în atacurile asupra taberei de refugiați Jabalia - oficiali Hamas

12:40Oficialii Hamas spun că 110 palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Gazei. Armata israeliană nu comentat pe marginea subiectului, menționând doar că e prezentă și acționează

în zonă

12:13Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a aterizat în Israel pentru a discuta cu Guvernul israelian despre operațiunea militară din Gaza.

Vizita vine pe fondul presiunii crescânde asupra Statelor Unite cu privire la modul în care Israelul duce războiul, ucigând civili printre care și copii. Austin va încerca să obțină termene clare la care Israel va trece la o fază mai puțin intensă a conflictului

11:30Patru palestinieni au fost uciși luni în tabăra de refugiați Faraa, la sud de orașul Tubas din Cisiordania, într-un raid militar israelian, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății.

Benzinăriile din Iran, paralizate după un atac cibernetic

10:56Un grup de hackeri care în trecut opera în numele Israelului susține că a paralizat benzinăriile din Iran printr-un atac cibernetic.

Grupul cunoscut sub numele de „Gonjeshke Darande” sau „vrabia prădătoare” a dezactivat „majoritatea pompelor de benzină din Iran”.

„Acest atac cibernetic vine ca răspuns la agresiunea Republicii Islamice și a prietenilor lor din regiune”, se spune în declarații în persană și engleză. „Khamenei, jocul cu focul are un preț.”

Agenția de presă Reuters citează presa de stat iraniană spunând că o serie de benzinării din Teheran au încetat să funcționeze, dar cauza nu era clară

10:30Trupele unei unități israeliene cunoscută și sub numele de Unitatea Fantomă, au confiscat aproximativ 5 milioane NIS (shekeli) în numerar în casa unui membru de rang înalt al Hamas din Jabaliya. În euro, valoarea lor e echivalentă cu circa 1,2 mil. eur. .

10:08Spitalul Nasser dn Gaza devine din ce în ce mai mult o zonă de război pe fondul unui val de atacuri israeliene în partea de est a orașului Khan Younis, precum și în partea centrală în care se află spitalul.

Clădirea găzduiește mii de palestinieni strămuți care au venit din diferite părți ale Khan Younis pentru a căuta adăpost.

În ultimele 48 de ore, o bombă a căzut lângă clădire, dar nu a explodat, provocând o mare panică printre oamenii de acolo

Peste noapte, clădirea a fost vizată direct de o rachetă care a distrus părți din ea și a deteriorat echipamentul medical.

Încă 14 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora din Gaza, aduse în România

09:5714 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza, au fost transportate în România, anunță luni dimineața MAE.

Grupul a ajuns sâmbătă, 16 decembrie 2023, pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluate ulterior de către reprezentanții Ambasadei României. Au fost însoțite până la Cairo, de unde au fost îmbarcate spre România.

Până în prezent, 302 de persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâşia Gaza.

09:40Fostul ministru al Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, avertizează în Daily Telegraph că tactica Israelului în Gaza va „alimenta conflictul pentru încă 50 ani” și riscă să radicalizeze tinerii musulmani de pe tot globul.

Wallace spune că Israelul trebuie să „oprească bombardamentele nediscriminatorii ca metoda de atac”.

„A merge după Hamas este legitim”, scrie Wallace. Dar „Ștergerea unor zone vaste din Gaza nu este”.

09:02Presa israeliană raportează că șeful agenției de spionaj a Israelului, Mossad, a primit undă verde pentru a relua negocierile cu mediatorii.

Acest lucru vine după ce o serie de informații confirmă că David Barnea călătorește în Europa pentru a se întâlni cu premierul Qatar pentru a doua oară în puțin mai puțin de o săptămână.

08:00Avi Shamriz, tatăl unuia dintre cei trei prizonieri uciși din greșeală de forțele israeliene în nordul Gazei, l-a acuzat pe soldatul care l-a împușcat pe fiul lui că știa în ce trage, deoarece avea o pușcă cu lunetă.

„Era clar că știa cu cine are de-a face”, a declarat Shamriz de presa israeliană.

Alon Shamriz, împreună cu alți doi prizonieri, a fost ucis după mai bine de două luni în care a fost ținut de luptătorii Hamas, în timp ce înainta fără cămașă și cu un steag alb improvizat către soldații israelieni.

Incidentul a declanșat furie și condamnare în rândul familiilor captivilor rămași, intensificând apelurile pentru crearea unui plan clar pentru eliberarea lor.

07:52 Prețurile petrolului au crescut cu aproape 1%, deoarece atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie și exporturile mai scăzute din Rusia au stârnit temeri legate de aprovizionare.

Contractele futures pe țițeiul Brent au urcat cu 0,4%, până la 76,87 dolari pe baril, luni dimineață, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 0,5%, până la 71,77 dolari pe baril.

Atacurile asupra navelor de către rebelii Houthi din Yemen l-au forțat pe gigantul danez de transport maritim AP Moller-Maersk, germanul Hapag-Lloyd, compania franceză CMA CGM, OOCL din Hong Kong și Mediterranean Shipping Co, deținută de italo-elvețieni, să întrerupă transporturile prin Marea Roșie.

05:47Un nou proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU urmează să fie supus la vot luni. Documentul solicită o „încetare urgentă a ostilităților pentru a permite accesul umanitar în Fâșia Gaza” și „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

La fel ca rezoluția anterioară, la care SUA s-a opus, nici noul proiect nu numește în mod explicit Hamas, ci condamnă vag „toate atacurile fără discriminare împotriva civililor”.

Textul afirmă, de asemenea, sprijinul pentru o soluție cu două state în regiune și „subliniază importanța unificării Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub conducerea Autorității Palestiniene”.

05:30 Cei trei ostatici ucişi din greşeală vineri de forţele de apărare israeliene în Gaza au folosit resturi de mâncare pentru a scrie pancarte în care implorau ajutor, potrivit BBC.

Bărbaţii stăteau în clădirea în care au fost împuşcaţi "de ceva timp", potrivit Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).

Oficialii au recunoscut că uciderea bărbaţilor care ţineau un steag alb a fost o încălcare a "regulilor de luptă".

05:00 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va sosi luni în Israel pentru o vizită, în timp ce Washingtonul face presiuni asupra Israelului să limiteze atacurile asupra civililor, deși SUA oferă sprijin militar și diplomatic.

Ziarul britanic The Guardian a anunțat că Austin va anunța formarea unei noi forțe de protecție maritimă, după atacurile repetate ale rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen asupra navelor comerciale care traversează Marea Roșie.

04:30Într-o declarație pentru Al Jazeera, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra, a denunțat Israelul pentru că încearcă să „elimine” sectorul medical din enclava asediată, atacând toate spitalele din zonă.

„Vizarea complexului medical Nasser face parte din politica de eliminare a sectorul medical din sudul Fâșiei Gaza”, a adăugat el.

Duminică seara, bombardamentele la maternitatea Spitalului Nasser au ucis un copil și au rănit alte trei persoane, cea mai recentă dintr-o serie de operațiuni militare care au atacat unități medicale, inclusiv spitalele Kamal Adwan și al-Shifa.