O echipă a Ministerului de Externe a lucrat în ultimele săptămâni la o viziune israeliană pentru Gaza în ziua de după încheierea războiului, relatează Channel 12, citat de Times of Israel.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia GazaFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Echipa a fost înființată de ministrul de externe Eli Cohen, iar documentul urmează să fie prezentat pentru a fi discutat de cabinet, se arată în raport.

Principiul călăuzitor, spune reportajul televiziunii, este: „Israelul lucrează pentru a aduce un viitor în care palestinienii se vor guverna singuri, fără a avea capacitatea de a amenința Israelul”.

Documentul nu include nicio prevedere specifică pentru un rol al Autorității Palestiniene, așa cum SUA au declarat că urmăresc în cele din urmă, dar face aluzie la un rol pentru oficialii din Gaza din principala componentă Fatah a AP.

În ceea ce privește securitatea, documentul prevede:

  • „libertate totală de acțiune pentru IDF” în Gaza;
  • prevenirea oricărei reînarmări
  • „aplicarea demilitarizării totale” în enclavă;
  • stabilirea unor „zone tampon”;
  • un mecanism de prevenire a contrabandei;
  • supravegherea coridorului Philadelphi de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt și la punctul de trecere a frontierei Rafah
  • o „forță de securitate maritimă”

În ceea ce privește guvernanța civilă, documentul prevede „un mecanism internațional care să se ocupe de serviciile umanitare”.

Acesta are în vedere state regionale cheie, inclusiv Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care administrează viața civilă, împreună cu organizațiile internaționale deja active în Gaza, inclusiv agențiile ONU, alături de „elemente locale care nu se identifică cu Hamas” - pe care raportul TV le descrie ca fiind „un eufemism” pentru clericii Fatah din Gaza.

De asemenea, se pare că documentul prevede o revizuire a programului de învățământ în școlile UNRWA.