​În cea de-a 67-a zi de război, tensiunile cresc între combatanți dar și pe scena internațională. Președintele SUA i-a transmis premierului Netanyahu că Israelul începe să „piardă sprijinul” comunității internaționale din cauza bombardamentelor Fâșiei Gaza și că Israelul trebuie să-și schimbe abordarea dură a ofensivei.

Focuri de artilerie israeliană în sudul Fâșiei GazaFoto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia

Adunarea generală a Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a cere o încetare imediată a focului în Gaza. Rezoluția de încetare a focului a fost adoptată cu 153 de membri votând pentru, 10 voturi împotrivă și 23 abținându-se. SUA, Israelul și alte opt țări – inclusiv Austria, Guatemala și Liberia – au votat împotriva rezoluției.

SINTEZA ZILEI

  • Un ostatic israelian cu origini românești, ucis de Hamas / Soția sa ceruse sprijinul guvernul român
  • SUA oprește vânzările de puști M16 către Israel din cauza temerilor legate de violențe ale coloniștilor - raport
  • Soluția celor două state nu este o posibilitate, spune ambasadorul israelian la Londra
  • Forțele de Apărare ale Israelului au acuzat din nou Hamas că a tras cu artileria din interiorul unei zone umanitare din sudul Gaza. Israelul spune că zona are ca scop oprirea producerii de pagube asupra civililor
  • „Nimic nu ne va opri”: Netanyahu este sfidător în fața unui sprijin internațional ezitant
  • Hamas: Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie reprezintă o „complicitate” cu „agresiunea” israeliană
  • Trupele israeliene au ucis bărbați înarmați de Hamas care au tras asupra lor de la o școală
  • Agenția israeliană responsabilă de coordonarea activității guvernamentale în teritoriile ocupate (Cogat) a postat pe X, fostul Twitter, imagini în care susține că apar militanți Hamas care confiscă un convoi de ajutor umanitar și atacă civili

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 67-a, pe HotNews.ro:

01:56 Israelul a pierdut 10 soldați miercuri

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat că trupele sunt mai hotărâte ca niciodată să continue lupta împotriva Hamas în urma pierderii a zece soldați ieri, potrivit Sky News

Pierderile, inclusiv nouă soldați care au fost uciși într-o singură ambuscadă, au transformat ziua de ieri ca fiind cea mai sângeroasă operațiune de până acum în interiorul Gaza pentru armata israeliană. „Astăzi există un sentiment greu de pierdere”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

01:11Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat, miercuri, „în favoarea” sancțiunilor împotriva coloniștilor „extremiști” din Cisiordania, denunțând în fața Parlamentului European „creșterea” violenței acestora care amenință, potrivit ei, stabilitatea regiunii, potrivit La Libre.

„Creșterea violenței coloniștilor extremiști provoacă suferințe imense palestinienilor. Subminează perspectivele unei păci durabile și ar putea agrava și mai mult instabilitatea regională. De aceea susțin sancționarea celor implicați în atacurile din Cisiordania”, a declarat la Strasbourg dna von der Leyen, vorbind în franceză.

Un ostatic israelian cu origini românești, ucis de Hamas

00:47Lovitură israeliană cu dronă asupra luptătorilor Hamas din Jenin

Un atac israelian cu dronă ar fi lovit un grup de agenți Hamas în Jenin în această seară, în timp ce operațiunea Armatei de căutare și arestare în orașul din Cisiordania continuă să se extindă și se apropie de cea de-a 40-a oră, potrivit Times of Israel.

Potrivit presei ebraice, agenții aruncau dispozitive explozive spre forțele de securitate israeliene care efectuau raidul de arestare în oraș. Sursele media palestiniene relatează că mai multe persoane au fost ucise.

00:17 Autostrada din Los Angeles, blocată de protestatari evrei împotriva războiului din Gaza

Manifestanți evrei din Los Angeles au blocat o autostradă în timp ce cereau încetarea focului în Gaza. Membrii organizației „If Not Now” (Dacă nu acum) purtau tricouri negre pe care scria „Nu în numele nostru” și aveau pancarte pe care cereau ca Israelul să oprească operațiunile militare din Gaza.

Aproximativ 75 dintre protestatari au fost reținuți, a declarat poliția.

23:27Un ostatic israelian cu origini românești, ucis de Hamas / Soția sa ceruse sprijinul guvernul român

Familia ostaticului israelian Tal Haimi, care avea şi cetăţenie română, şi kibbutzul Nir Yitzhak, unde acesta locuia, au anunţat într-o declaraţie comună, miercuri seara, că autorităţile au spus familiei că acesta a fost ucis la 7 octombrie de teroriştii Hamas, relatează The Times of Israel.

Soţia sa, Ella Haimi, venise la sfârşitul lunii octombrie în România şi s-a întâlnit cu diverşi oficiali, între care Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, pentru a cere ajutor autorităţilor române de a sprijini eforturile pentru eliberarea ostaticilor duşi în Gaza, potrivit News.ro.

Netanyahu este sfidător în fața unui sprijin internațional ezitant

22:50SUA oprește vânzările de puști M16 către Israel din cauza temerilor legate de violențe ale coloniștilor - raport

Administrația Biden blochează din nou licențele pentru vânzarea a peste 20.000 de puști fabricate în SUA către Israel din cauza îngrijorărilor legate de atacurile coloniștilor israelieni extremiști împotriva civililor palestinieni din Cisiordania ocupată, au declarat pentru Axios doi oficiali americani.

Decizia de a trimite afacerea cu puști pentru o nouă revizuire de către Departamentul de Stat semnalează faptul că administrația Biden rămâne îngrijorată că guvernul israelian nu face suficient pentru a reduce violența din partea coloniștilor extremiști.

22:14Hamas trage din zona umanitară, susține Armata israeliană

Forțele de Apărare ale Israelului au acuzat din nou Hamas că a tras cu artileria din interiorul unei zone umanitare din sudul Gaza. Israelul spune că zona are ca scop oprirea producerii de pagube asupra civililor, potrivit Sky News .

Armata a declarat că 116 rachete au fost lansate din zona umanitară începând cu 18 octombrie, 38 dintre ele aterizând în interiorul Gaza, „punând în pericol proprii civili”.

Atât Hamas, cât și Israelul au fost acuzați că au făcut crime împotriva civililor în conflictul din Gaza.

21:16 „Nimic nu ne va opri”: Netanyahu este sfidător în fața unui sprijin internațional ezitant

Benjamin Netanyahu rămâne sfidător în fața unui sprijin internațional ezitant, inclusiv din partea celui mai mare aliat al său - SUA.

Premierul israelian le-a spus comandanților militari să nu șovăie în abordarea lor față de război în fața presiunilor tot mai mari de pe scena mondială.

„Vreau să spun în modul cel mai clar ceea ce tocmai i-am spus comandantului de pe teren - continuăm până la capăt”, a declarat el în această după-amiază, potrivit Sky News.

Soluția celor două state nu este o posibilitate - oficial israelian

20:46Hamas: Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie reprezintă o „complicitate” cu „agresiunea” israeliană

După ce SUA și Marea Britanie au anunțat noi valuri de sancțiuni împotriva unor oficiali de frunte ai Hamas și afiliați, organizația a reacționat acum, declarând pe rețelele de socializare că decizia „nedreaptă” implică cele două națiuni în asistarea războiului Israelului din Gaza.

„Condamnăm în termenii cei mai fermi anunțul administrației americane și al guvernului britanic de a impune sancțiuni unor personalități și cadre de frunte din mișcarea Hamas”, se arată în declarație.

„Considerăm că această măsură face parte din conivența guvernelor american și britanic cu entitatea sionistă în agresiunea acesteia împotriva poporului nostru și în demonizarea rezistenței sale legitime.”, se mai spune în declarație.

20:30VIDEO Polonia: Deputatul care a stins o menoră cu un stingător, anchetat de procuratură

Parchetul polonez a anunțat miercuri că a deschis o anchetă în cazul unui deputat de extremă dreapta care, cu o zi înainte, a stins o menoră în Parlament, un gest condamnat pe scară largă de clasa politică, potrivit AFP.

20:00Soluția celor două state nu este o posibilitate, spune ambasadorul israelian la Londra

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie a declarat pentru Sky News că țara sa nu va accepta o soluție cu două state atunci când se va încheia războiul cu Gaza.

Întrebată cum poate exista pace fără un stat palestinian, ea a adăugat: „Israelul știe astăzi și lumea ar trebui să știe acum... că palestinienii nu au vrut niciodată să aibă un stat alături de Israel. Ei vor să aibă un stat de la râu până la mare. Ei o spun tare și clar”, a adăugat ea.

Trupele israeliene au ucis mai mulți agenți Hamas

19:25 VIDEO Trupele israeliene au ucis bărbați înarmați de Hamas care au tras asupra lor de la o școală

Trupele Batalionului de recunoaștere al Brigăzii 55 au ucis mai mulți agenți Hamas într-o școală din sudul orașului Khan Younis din Gaza, potrivit Sky News.

18:44Agenția israeliană responsabilă de coordonarea activității guvernamentale în teritoriile ocupate (Cogat) a postat pe X, fostul Twitter, imagini în care susține că apar militanți Hamas care confiscă un convoi de ajutor umanitar și atacă civili, scrie The Guardian.

„Gaza merită mai bine”, se arată în mesaj.

Nu este clar unde și când a fost făcut videoclipul.

Noi schimburi de focuri Israel-Hezbollah

17:55Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, este aşteptat în Israel pentru o vizită de două zile, joi şi vineri, urmând să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu, pe fondul eforturilor SUA de a face presiuni asupra Israelului pentru a reduce bombardamentele "nediscriminatorii" din Gaza, relatează Reuters.

Sullivan va avea întâlniri cu Netanyahu, cu cabinetul său de război şi cu preşedintele Herzog pentru a discuta ultimele evoluţii din Israel şi Gaza, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Adrienne Watson.

17:05Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie condusă de ministrul israelian de Interne, Moshe Arbel, din care au făcut parte şi membri ai familiilor unor cetăţeni români (având dublă cetăţenie) răpiţi şi ţinuţi ostatici de Hamas.

"Întrevederea a avut loc cu ocazia vizitei pe care oficialul israelian o efectuează în România, în contextul situaţiei actuale de securitate din Orientul Mijlociu. Partea israeliană a adresat mulţumiri pentru solidaritatea pe care România a manifestat-o în contextul conflictului provocat de Hamas începând cu 7 octombrie", a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

16:32 Armata israeliană (IDF) spune că a lovit ceea ce a descris drept „ținte teroriste Hezbollah” în interiorul Libanului, conform The Guardian.

„Astăzi, tancurile și avioanele de luptă ale IDF au lovit ținte teroriste ale Hezbollah în Liban. Soldații IDF au lovit, de asemenea, o serie de celule teroriste în diferite locații de-a lungul graniței cu Liban”, a scris IDF pe canalul său de Telegram.

Armata israeliană susține că atacurile au fost lansate ca răspuns la loviturile din Liban asupra unor localități din nordul Israelului.

16:05Armata israeliană (IDF) a publicat imagini cu trupe ale Brigăzii de Infanterie Givati ​​care operează în Bani Suheila, în sudul Gazei, la periferia Khan Younis, unde ar fi fost uciși „numeroși agenți Hamas”, scrie The Times of Israel.

Ministrul israelian de Externe: Războiul va continua „cu sau fără sprijin internațional”

15:33Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, spune că țara sa își va continua războiul în Gaza, indiferent dacă are sau nu sprijin internațional.

„Israelul va continua războiul împotriva Hamas cu sau fără sprijin internațional. O încetare a focului în stadiul actual este un cadou pentru organizația teroristă Hamas și îi va permite să se întoarcă și să amenințe locuitorii Israelului”, a declarat oficialul israelian pentru Reuters.

Reuters amintește de votul răsunător dat marți de Adunarea Generală a ONU, care a cerut o încetare imediată a focului în Gaza, iar președintele Joe Biden, cel mai apropiat aliat al Israelului, l-a avertizat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că își pierde sprijinul internațional.

Biden a spus că Israelul „are Uniunea Europeană, are Europa, are cea mai mare parte a lumii care îi sprijină, dar începe să-și piardă sprijinul prin bombardamentele nediscriminatorii care au loc”.

14:22Președintele american Joe Biden se va întâlni miercuri cu membrii familiilor tuturor celor opt americani care se presupune că ar fi ținuți ostatici de Hamas în Gaza, a anunțat Casa Albă, conform The Times of Israel.

Întâlnirea va fi prima pe care președintele o va avea cu familiile de ostatici, deși unii vor participa virtual, a spus un oficial american.

13:38Forţele armate israeliene au început să testeze inundarea cu apă din mare a tunelurilor din Fâşia Gaza folosite de gruparea Hamas, potrivit unor relatări ale presei din Statele Unite, scrie dpa.

13:18Biroul umanitar al ONU și-a reiterat mesajul că Gaza se confruntă cu un „dezastru de sănătate publică” în urma prăbușirii sistemului său de sănătate.

„Știm cu toții că sistemul de sănătate s-a prăbușit. Avem o formulă de manual pentru epidemii și dezastru de sănătate publică”, a spus Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru Teritoriul Palestinian ocupat, conform Reuters.

11:56 Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că armata israeliană este activă în orașul ocupat Jenin din Cisiordania pentru a doua zi consecutiv, scrieThe Guardian.

Conform sursei citate, șapte palestinieni au fost uciși și există un „număr de civili răniți”, după ce au existat „confruntări între tinerii palestinieni și forțele de ocupație, care au lansat o campanie de arestări în rândul cetățenilor”.

Israel și Hamas, departe de a ajunge la un nou acord pentru eliberarea ostaticilor

11:51 Surse israeliene și străine familiarizate cu detaliile războiului au spus că oficialii israelieni și Hamas sunt departe de a ajunge la un nou acord pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza. În ciuda informațiilor recente care sugerau tentative de a se ajunge la un acord, noile informații publicate de Haaretz arată că „În prezent, nu există negocieri în curs pentru un acord. Există discuții preliminare menite să evalueze dacă ambele părți sunt dispuse să discute. termeni pentru o nouă înțelegere.”

Un oficial israelian a estimat că Hamas ar putea încerca să promoveze un acord în zilele următoare, în încercarea de a obține un răgaz pentru a-și reveni după eșecurile din lupta împotriva IDF.

11:30 Sute de membri ai familiilor ostaticilor ținuți în Gaza protestează în fața complexului guvernamental israelian din Ierusalim, cerând ca un acord pentru eliberarea ostaticilor să fie semnat de urgență.

Unii oameni au dormit în corturi amenajate lângă biroul primului ministru. Miercuri dimineață, demonstranții au stat de-a lungul drumului care ducea de la Biroul Primului Ministru la Knesset, ținând pancarte pe care scria: „Timpul se scurge – eliberați-i pe cei răpiți!”.

10:57 Al Jazeera relatează că au loc „confruntări grele” în Khan Younis, în sudul Gazei. EDe asemenea, au loc ciocniri în estul orașului și că acesta este sub un intens bombardament aerian israelian.

10:30Agenția pentru operațiuni de comerț maritim din Marea Britanie (UKMTO) a raportat un incident în Marea Roșie , unde transportul maritim a fost atacat de rebelii Houthi din Yemen. Rebelii consideră că transporturile maritime asociate cu Israelul sunt ținte legitime și au spus că au organizat o operațiune militară împotriva unei nave norvegiene care urma să andocheze în Israel.

09:55Numărul persoanelor ucise în zona Jenin din Cisiordania a crescut la șapte după ce oficialii palestinieni au confirmat că un băiat de 13 ani a murit din cauza rănilor.

Ahmed Mohammad Sammar a fost dus pentru tratament la Spitalul Khalil Suleiman, după ce forțele israeliene ar fi atacat cu drone tabăra de refugiați din Jenin

08:46Sirenele sună în Ein Hashlosha și Nirim, două comunități adiacente centrului Gazei. Atacul este al doilea de azi.

07:17 Forţele israeliene au lovit, în ultimele 24 de ore, ţinte din Siria şi Liban, a anunţat Armata, fiind cele mai recente schimburi de focuri peste graniţă, care provoacă temeri că războiul Israelului împotriva Hamas ar putea aprinde un conflict regional mai amplu, relatează CNN.

În Siria, avioane de luptă şi tancuri israeliene au lovit mai multe posturi ale armatei siriene şi alte obiective de infrastructură militară, ca răspuns la trei atacuri lansate de pe teritoriul Siriei, au transmis Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

Un singur proiectil lansat din Siria a căzut pe pământ deschis în Israel, a adăugat IDF.

06:46Manifestanții canadieni pro-palestinieni îi spun lui Trudeau: Nu mai vindeți arme Israelului

Manifestanții s-au adunat în fața Centrului Shaw din Ottawa pentru a-i îndemna pe prim-ministrul Justin Trudeau să susțină încetarea permanentă a focului în Gaza și să pună capăt vânzărilor de arme către Israel. Purtând steaguri palestiniene, demonstranții s-au strâns în fața clădirii unde Trudeau și partidul său țineau o adunare de sărbători.

Cu doar câteva ore înainte de protest, Canada votase în favoarea unei rezoluții umanitare de încetare a focului, care a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare în timpul unei sesiuni speciale a ONU.

06:00 Armata israeliană spune că a efectuat marți o operațiune în Jenin, vizând o instalație de producție de explozivi. IDF spune că operațiunea din orașul Cisiordania a dus la descoperirea de „dispozitive explozive plantate sub drumuri pentru a ataca forțele de securitate”, și că ulterior au confiscat arme, muniții și alți explozibili.

Comentariile, raportate de Agence France-Presse, au venit în timp ce oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că forțele israeliene au ucis șase palestinieni în Jenin.

00:27 Formularea acestei rezoluții ONU, care a fost adoptată acum, include:

  • Apel la o încetare imediată a focului umanitar;
  • Solicitarea ca toate părțile să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional - în special în ceea ce privește protecția civililor;
  • o cerere de eliberare imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și asigurarea accesului umanitar.