În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei, masând tancuri și vehicule blindate israeliene la periferia orașului Khan Younis și instalând pompe cu care să inunde tunelurile subterane. Palestinienii spun că situație este „haotică” și că printre localnici domnește panica. Folosind rețelele de socializare și pliante, IDF a dat noi ordine de evacuare în Gaza. Serviciile de internet și de comunicații sunt oprite în Gaza.

Focuri de artilerie israeliană în sudul Fâșiei GazaFoto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ministrul israelian de externe a declarat că a revocat viza oficialului ONU, Lynn Hastings, pentru ceea ce a spus ȘI că nu a condamnat Hamas.
  • Netanyahu afirmă că ajutorul umanitar nu slăbește pârghiile pentru eliberarea ostaticilor care rămâne un obiectiv major
  • Războiul împotriva Hamas a avut ca scop „salvarea valorilor civilizației occidentale”, susține președintele israelian
  • Israelul nu face suficient pentru a permite intrarea combustibilului și a ajutoarelor în Gaza - SUA
  • „Unde sunteți acum?”: Netanyahu critică „lipsa de proteste” în legătură cu atacurile sexuale raportate de Hamas
  • Armata israeliană și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini inedite în care apar comandanți de rang înalt ai Hamas în interiorul tunelurilor grupării teroriste din partea de nord a Fâșiei Gaza
  • Cisiordania: Washingtonul impune restricții de viză pentru coloniștii israelieni acuzați de violență împotriva palestinienilor
  • Forțele israeliene înconjoară orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce războiul trece într-o nouă fază după pauză de 7 zile pentru a permite eliberarea unor ostatici, a declarat marți comandantul militar superior al Israelului

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 60-a, pe HotNews.ro:

01:15 Reînceperea luptelor în Gaza va „intensifica criza catastrofală a foametei” - ONU

Reînceperea luptelor din Gaza nu va face decât „să intensifice criza catastrofală a foamei care amenință deja să copleșească populația civilă”, a declarat în această seară ONU într-un comunicat.

ONU a precizat că recenta pauză a luptelor a permis Programului său alimentar mondial să își extindă operațiunile de ajutorare. În acest timp, a reușit să dubleze numărul de puncte de distribuție în afara adăposturilor și să livreze alimente în locuri unde era imposibil de ajuns.

00:55Netanyahu afirmă că ajutorul umanitar nu slăbește pârghiile pentru eliberarea ostaticilor

Premierul Benjamin Netanyahu a fost întrebat despre faptul că Israelul a permis intrarea în Gaza a unor ajutoare umanitare suplimentare și a combustibilului și dacă acest lucru reduce influența Israelului asupra Hamas în ceea ce privește eliberarea ostaticilor, porivit Times of Israel.

El spune că „principala carte” pe care o are Israelul pentru a returna ostaticii este efortul de război și operațiunea terestră și că ajutorul umanitar sprijină acest lucru.

„Nu există nicio contradicție” între efortul de război și ajutorul umanitar care îl însoțește, deoarece toate acestea se combină pentru a ajuta în ceea ce privește ostaticii, spune premierul.

00:25 Israelul revocă viza coordonatorului umanitar al ONU

Ministrul israelian de externe a declarat că a revocat viza oficialului ONU, Lynn Hastings, pentru ceea ce a spus ȘI că nu a condamnat Hamas.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Eli Cohen a numit ONU „părtinitoare” și a spus că cei care nu condamnă grupul militant nu pot intra în Israel.

Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a cerut în repetate rânduri încetarea focului în regiune.

23:56 Un ministru israelian condamnă violențele coloniștilor asupra palestinienilor

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a condamnat violențele împotriva palestinienilor comise de coloniștii evrei din Cisiordania.

Comentariile sale au fost făcute după ce SUA au anunțat că vor impune interdicții de călătorie pentru coloniștii extremiști implicați în atacurile asupra palestinienilor din regiune.

Gallant a declarat că Israelul este un stat de drept și că doar poliția și armata au dreptul de a folosi forța. „Există, din păcate, violență din partea extremiștilor pe care trebuie să o condamnăm”, a spus el.

Israelul „nu precupețește niciun efort” pentru eliberarea ostaticilor

23:26 Războiul împotriva Hamas a avut ca scop „salvarea valorilor civilizației occidentale”, susține președintele israelian

Întrebat marți de jurnaliști cu privire la numărul tot mai mare de decese civile din Gaza ca urmare a bombardamentelor Israelului în regiune, președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru MSNBC că Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul umanitar internațional.

„Acum, asta înseamnă că, dacă o organizație teroristă are, de asemenea, toate bazele pe tot teritoriul Fâșiei Gaza, în case, în sufragerii, în magazine, în moschei, atunci trebuie să intrăm”, a spus el.

23:08Israelul nu face suficient pentru a permite intrarea combustibilului și a ajutoarelor în Gaza - SUA

Israelul trebuie să facă mai mult pentru a permite intrarea combustibilului și a altor ajutoare în Gaza, au declarat marți Statele Unite, în timp ce ofensiva israeliană împotriva Hamas în zonele sudice ale enclavei palestiniene s-a intensificat, potrivit Reuters.

„Nivelul de asistență care intră nu este suficient”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unei conferințe de presă. „Trebuie să crească, iar noi am transmis acest lucru în mod clar guvernului Israelului”.

Luni, 100 de camioane cu ajutoare umanitare și aproximativ 69.000 de litri de combustibil au fost livrate în Gaza din Egipt, a declarat ONU, aproximativ la fel ca duminică.

22:41 Israelul „nu precupețește niciun efort” pentru eliberarea ostaticilor, afirmă Netanyahu

Premierul israelian a declarat că le-a spus astăzi familiilor ostaticilor că „nu precupețește niciun efort” pentru a-i aduce acasă pe cei dragi ai lor.

Recuperarea prizonierilor Hamas este „una dintre cele trei ținte principale” ale conflictului.

„Lucrăm cu responsabilitate și discreție pentru a-i aduce acasă în siguranță pe toți ostaticii noștri”, spune el. „Când spun toți, mă refer la soldați, bărbați și femei, civili, tineri și bătrâni, toți fără excepție.”

„Condamnarea fără echivoc a violențelor sexuale comise de teroriștii Hamas”

22:20„Unde sunteți acum?”: Netanyahu critică „lipsa de proteste” în legătură cu atacurile sexuale raportate de Hamas

Benjamin Netanyahu spune că s-a întâlnit astăzi cu familiile ostaticilor și a auzit „povești sfâșietoare” despre foamea, abuzurile fizice și psihice pe care aceștia spun că le-au suferit în captivitatea Hamas, potrivit Sky News.

El vorbește, de asemenea, despre agresiunile sexuale și violurile care ar fi fost comise de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Premierul israelian critică ceea ce el spune că este lipsa de proteste din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a organizațiilor de femei cu privire la aceste rapoarte.

21:53 Joe Biden a făcut apel marți la „condamnarea fără echivoc a violențelor sexuale comise de teroriștii Hamas”, în cadrul unei reuniuni de strângere de fonduri pentru campania sa la Boston (nord-est), potrivit AFP.

„Teroriștii Hamas au provocat cea mai mare suferință posibilă femeilor și fetelor” în atacul din 7 octombrie, a declarat președintele american, adăugând: „Lumea nu poate să privească în altă parte”.

21:34 Armata israeliană și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini inedite în care apar comandanți de rang înalt ai Hamas în interiorul tunelurilor grupării teroriste din partea de nord a Fâșiei Gaza, potrivit Times of Israel.

O imagine arată comandamentul superior al brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza stând într-o cameră îngustă în jurul unei mese cu mâncare, despre care se spune că a fost făcută în urmă cu câteva luni. Deși are podele de gresie și prize pe perete, se poate vedea un arc în spate care indică faptul că încăperea face parte din vasta rețea subterană a Hamas.

Potrivit armatei, cinci dintre cei din fotografie au fost uciși în lovituri aeriene israeliene de la începutul războiului, inclusiv Wael Rajab, comandantul adjunct al brigăzii Hamas din nordul Gaza.

h2: Peste 7.000 de copii ar fi fost uciși în Gaza

21:06Cel mai important tribunal din Gaza a fost distrus de armata israeliană

Un tribunal principal din Gaza a fost distrus de către Forțele de Apărare ale Israelului, potrivit mai multor instituții media israeliene.

Imaginile, care arată demolarea Palatului de Justiție, au fost publicate la 4 decembrie de către mass-media israeliene.

Kan News din Israel a declarat că FDI a demolat tribunalul la 3 decembrie, iar The Times of Israel a declarat că clădirea a fost dărâmată cu ajutorul unor explozii controlate.

20:37Hamas: Cel puțin 16.200 de palestinieni uciși de forțele israeliene, din care 7.112 copii

Biroul de presă al Hamas afirmă că cel puțin 16.248 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie.

Hamas a precizat că ultima cifră include 7.112 copii și 4.885 de femei.

Cel puțin 43.616 persoane au fost rănite și aproximativ 7.600 sunt date dispărute, a adăugat acesta.

20:24Comisia Europeană este îngrijorată de „amenințarea la adresa lăcașurilor de cult”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la „riscul enorm” al unor atacuri teroriste precum cel care a avut loc sâmbătă seara la Paris, și în special cu privire la „amenințarea la adresa lăcașurilor de cult”, potrivit AFP.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne de la Bruxelles, comisarul a explicat că evaluarea sa a situației se bazează pe cea a statelor membre și pe faptul că mai multe dintre acestea au ridicat nivelul de amenințare. Dar aceasta s-a bazat și pe „o creștere uriașă a antisemitismului și a urii împotriva musulmanilor”, precum și pe creșterea „conținutului terorist online”.

Forțele israeliene înconjoară orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza

19:57 Cisiordania: Washingtonul impune restricții de viză pentru coloniștii israelieni acuzați de violență împotriva palestinienilor

Statele Unite au anunțat marți impunerea de sancțiuni împotriva coloniștilor evrei acuzați de atacuri asupra palestinienilor, în încercarea de a reduce violențele din Cisiordania ocupată.

„Astăzi, Departamentul de Stat pune în aplicare o nouă politică de restricționare a vizelor împotriva persoanelor suspectate de subminarea păcii, securității sau stabilității în Cisiordania, inclusiv prin comiterea de acte de violență” împotriva palestinienilor, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

19:22Consiliul Norvegian pentru Refugiați: Bombardamentele din Gaza „o pată pe Israel și aliații săi” / „Nu mai e vorba de apărare”

Consiliul Norvegian pentru Refugiați afirmă că „pulverizarea” Gaza se numără acum printre „cele mai grave atacuri asupra oricărei populații civile din epoca noastră” și condamnă aliații Israelului pentru sprijinul acordat, potrivit Sky News.

Secretarul general Jan Egeland a declarat că moartea civililor palestinieni „va fi o pată permanentă” pe reputația țărilor care au sprijinit Israelul cu arme.

18:52Forțele israeliene înconjoară orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce războiul trece într-o nouă fază după pauză de 7 zile pentru a permite eliberarea unor ostatici, a declarat marți comandantul militar superior al Israelului, relatează Reuters.

„La șaizeci de zile de la începutul războiului, forțele noastre încercuiesc acum zona Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza”, a declarat general-locotenent Herzi Halevi, șeful Statului Major General.

„Am asigurat multe fortărețe Hamas în nordul Fâșiei Gaza și acum operăm împotriva fortărețelor sale din sud”, a spus el.

Printre persoanele ucise în Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas se numără 250 de lucrători din domeniul sănătății

18:40 Cel puțin 45 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra caselor din Deir al-Balah, în centrul Gazei, au declarat oficialii din domeniul sănătății, relatează Reuters.

„Am primit 45 de martiri după bombardamentul israelian asupra caselor a trei familii din Deir al-Balah în ultima oră”, a declarat pentru Reuters dr. Eyad Al-Jabri, șeful Spitalului Shuhada Al-Aqsa din Deir al-Balah.

16:04Printre persoanele ucise în Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas se numără 250 de lucrători din domeniul sănătății, susține ministrul palestinian al sănătății, Mai al-Kaila, conform The Guardian.

Numărul morților crește constant, în pofida apelurilor internaționale către forțele israeliene să limiteze daunele civile de la reluarea ostilităților, a declarat Mai al-Kaila într-o conferință de presă în orașul Ramallah din Cisiordania.

Ea a spus că atacurile aeriene au lovit spitale, iar forțele israeliene au reținut 30 de lucrători sanitari în timpul ofensivei.

Serviciile de sănătate din Gaza se află într-o stare „dezastruoasă”, a mai spus ea.

Ministerul palestinian al sănătății din Cisiordania ocupată este separat de ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas.

14:30 Emirul Qatarului a făcut apel, marţi, la Consiliul de Securitate al ONU să oblige Israelul să se întoarcă la masa negocierilor privind războiul din Gaza, subliniind că lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale în scopul opririi conflictului este „ruşinoasă”, conform Reuters şi AFP.

„Este ruşinos din partea comunităţii internaţionale să permită ca această crimă odioasă să continue de aproape două luni, timp în care continuă uciderea sistematică şi deliberată de civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii”, a declarat şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, într-un discurs în faţa liderilor reuniţi în capitala Qatarului, Doha, pentru summitul Consiliului de Cooperare al Golfului.

Emirul Qatarului a spus că ţara sa continuă discuţiile cu ambele părţi pentru a relua armistițiull.

„Lucrăm constant pentru înnoirea armistiţiului şi diminuarea poverii asupra populaţiei din Fâşia Gaza, dar armistiţiile nu sunt o alternativă la un acord cuprinzător de încetare a focului”, a spusTamim bin Hamad al-Thani în faţa liderilor prezenţi, între care prinţul moştenitor saudit și preşedintele turc, invitat de onoare la summit.

Hamas a avut spioni în Israel care au furnizat informații vitale pentru atacul sângeros din 7 octombrie. Gruparea jihadistă a plănuit totul ani de zile

12:51Hamas a planificat atacul din 7 octombrie timp de ani de zile, întocmind hărţi detaliate cu ajutorul spionilor din interiorul Israelului, este concluzia la care a ajuns armata ţării, după ce a examinat cantităţi uriaşe de telefoane, carnete de notiţe şi documente confiscate de la luptători căzuţi pe câmpul de luptă şi în Gaza, relatează The Guardian.

Potrivit unei surse, Hamas a avut un informator în Israel care i-a furnizat planurile unei baze militare din apropierea Fâşiei Gaza. Astfel de detalii nu ar fi putut fi furnizate fără "cunoştinţe din interior", potrivit armatei israeliene, care a recuperat numeroase documente din ascunzătorile Hamas şi de la teroriştii neutralizaţi în timpul raidului.

11:40O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize vizuale a urmărilor atacului realizată de The New York Times (NYT).

Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile.

Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.

Hans Kristensen, director al proiectului de informaţii nucleare al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat pentru The New York Times că estimează că cel mai probabil există între 25 şi 50 de lansatoare de rachete de top Jericho (Ierihon), cu capacitate nucleară, la bază. Potrivit experţilor şi documentelor declasificate ale guvernului american, rachetele Jericho ale Israelului sunt echipate pentru a transporta focoase nucleare. Cel mai probabil, aceste focoase sunt păstrate într-o locaţie separată, departe de bază şi, prin urmare, nu au fost ameninţate în timpul atacului, a declarat dl Kristensen, care a studiat baza.

11:31Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, urmează să meargă joi în Rusia, scrie Reuters.

10:03Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale asupra ostaticelor în timpul atacului său din 7 octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, conform AFP.

Israelul ridică nivelul de amenințare pentru mai multe state

09:44IDF susține că trupele sale au avansat în Jabaliya (nordul Gazei), Brigada 551 și unitatea de comando Shayetet 13 a Marinei atacând cartierul general al Hamas din zonă. Potrivit IDF, Divizia 162 a finalizat încercuirea taberei de refugiați, iar trupele armate au distrus bunurile Hamas găsite acolo: rachete și arme

IDF spune că, într-o operațiune comună desfășurată cu Shin Bet, rezerviștii Brigăzii 551 și comandourile Shayetet 13 au percheziționat sediul general al securității Hamas din Jabaliya și au găsit arme, diverse echipamente și informații.

08:24 Israelul a schimbat nivelul de amenințare pentru mai multe țări, pe măsură ce războiul Israel-Hamas continuă.

Consiliul de Securitate Națională al Israelului transmite într-o declarație online: „Nivelul de amenințare pentru multe țări din Europa de Vest (inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania), America de Sud (inclusiv Brazilia și Argentina), precum și Australia și Rusia, a fost ridicat la nivelul 2, cu recomandarea de a exercita o precauție sporită.

Nivelul de amenințare pentru țările din Africa (inclusiv Africa de Sud și Eritreea) și Asia Centrală (inclusiv Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Turkmenistan) a fost ridicat la nivelul 3, cu recomandarea de a reconsidera călătoriile neesențiale în aceste țări.

Declarația îi avertizează, de asemenea, pe cetățenii israelieni să stea „departe de demonstrații și proteste” și să evite „să-și afișeze în mod deschis identitatea israelianăși orice simboluri relevante”.

07:16 Ordinul israelian ca oamenii să se mute de la Khan Younis la Rafah „a creat panică, frică și anxietate”, a declarat șeful agenției ONU responsabilă pentru refugiații palestinieni.

Într-o declarație, șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, spune că accesul la apă este limitat, deoarece operațiunea militară israeliană a blocat accesul la o instalație de desalinizare care furnizează apă pentru peste 350.000 de persoane.

El avertizează că cel mai mare spital din sudul Gazei, unde peste 1.000 de persoane sunt tratate și 17.000 de persoane strămutate sunt adăpostite, ar putea înceta să funcționeze în curând din cauza scăderii proviziilor și a personalului.

Zeci de blindate israeliene desfășurate în Cisiordania

06:00Zeci de camioane blindate și buldozere israeliene au fost desfășurate în Cisiordania, în timp ce forțele armate au efectuat o serie de raiduri și au arestat mai multe persoane în Jenin, Ramallah și Betleem.

05:23IDF intenționează să pompeze apă de mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza, potrivit Wall Street Journal . Cinci pompe mari au fost asamblate la nord de tabăra de refugiați al-Shati, fiecare fiind capabilă să pompeze mii de metri cubi de apă de mare în tuneluri. Israelul a informat oficialii americani că iau în considerare această opțiune luna trecută.

05:00Bernie Sanders se opune pachetului de 10 miliarde de dolari pentru „guvernul extremist Netanyahu”.

Senatorul american și-a exprimat opoziția față de propunerea administrației Biden de a trimite Israelului 10,1 miliarde de dolari pentru a realimenta sistemele de apărare Iron Dome și David's Sling ale țării.

„Cred că ar fi absolut iresponsabil să oferim un ajutor militar necondiționat suplimentar de 10,1 miliarde de dolari, care să permită guvernului Netanyahu să-și continue actuala abordare militară ofensivă”, a declarat Sanders luni la Senat.

„Ceea ce face guvernul Netanyahu este imoral, încalcă dreptul internațional și Statele Unite nu ar trebui să fie complice la aceste acțiuni”.

02:03Armata israeliană anunţă că aproape şi-a atins obiectivul în războiul din nordul Fâşiei Gaza, după ce ministrul Apărării Yoav Gallant anunţă că operaţiunile din nordul enclavei vor „antrena în curând distrugerea întregii zone a oraşului Gaza şi a nordului Fâşiei Gaza”

01:33 Armata israeliană nu va amâna o anchetă cu privire la eşecul de la 7 octombrie până după război, anunţă amiralul Daniel Hagari. Combatanţii Hamas nu au comis violuri în atacul din Israel, dezminte Biroul Politic.

Armata israeliană nu va aştepta sfârşitul Războiului din Fâşia Gaza pentru a ancheta cu privire la eşecul prevenirii atacului Hamas de la 7 octombrie, anunţă luni un purtător de cuvânt al Tsahalului, amiralul Daniel Hagari, relatează CNN.

„Nu vom amâna totul până la sfârşitul războiului” cu Hamasul, a declarat presei amiralul.

„Aceasta este decizia noastră. Ne gândim care este momentul oportun să lansăm ancheta, pentru că trebie să dăm aceste răspunsuri publicului”, a precizat el.

01:01OMS contestă un ordin al armatei israeliene de a goli un depozit de ajutoare medicale din sudul Fâșiei Gaza în termen de 24 de ore. (Tedros)

„Astăzi, OMS a primit o notificare din partea forțelor de apărare israeliene de a evacua în termen de 24 de ore proviziile noastre din depozitul nostru medical din sudul Fâșiei Gaza, deoarece operațiunile terestre îl vor face inutilizabil”, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), potrivit AFP.

„Cerem Israelului să retragă acest ordin și să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii și infrastructura civilă, inclusiv spitalele și facilitățile umanitare”, a adăugat el.