Întrebat marți de jurnaliști cu privire la numărul tot mai mare de decese civile din Gaza ca urmare a bombardamentelor Israelului în regiune, președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru MSNBC că Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul umanitar internațional.

Preşedintele Israelului, Isaac HerzogFoto: Rudi Gigler / imago stock&people / Profimedia

„Acum, asta înseamnă că, dacă o organizație teroristă are, de asemenea, toate bazele pe tot teritoriul Fâșiei Gaza, în case, în sufragerii, în magazine, în moschei, atunci trebuie să intrăm”, a spus el.

Întrebat dacă numărul tot mai mare de morți din Gaza este acceptabil pentru el, Herzog a declarat că războiul nu este doar între Israel și Hamas, ci un război „pentru a salva civilizația occidentală”.

Herzog a adăugat că o „rețea jihadistă” formată din Hamas, Hezbollah și Houthis „vrea să cucerească întregul Orient Mijlociu”.

Biroul de presă al Hamas afirmă că cel puțin 16.248 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie.

Hamas a precizat că ultima cifră include 7.112 copii și 4.885 de femei.

Cel puțin 43.616 persoane au fost rănite și aproximativ 7.600 sunt date dispărute, a adăugat acesta.

Cu puțin timp înainte, Consiliul Norvegian pentru Refugiați afirmă că „pulverizarea” Gaza se numără acum printre „cele mai grave atacuri asupra oricărei populații civile din epoca noastră” și condamnă aliații Israelului pentru sprijinul acordat, potrivit Sky News.

Secretarul general Jan Egeland a declarat că moartea civililor palestinieni „va fi o pată permanentă” pe reputația țărilor care au sprijinit Israelul cu arme.

„În fiecare zi vedem mai mulți copii morți și noi profunzimi de suferință pentru oamenii nevinovați care îndură acest iad”, a spus ea, precizând că operațiunea Israelului nu poate fi descrisă ca fiind de autoapărare.