Perioada arestului preventiv în care a fost plasat Gregorian Bivolaru, guru al unei mişcări internaţionale de yoga acuzată că este o sectă care organizează violenţe sexuale, se încheie vineri, iar liderul şi alte 14 persoane urmează să fie prezentaţi în faţa judecătorilor de instrucţie din Paris, în vederea punerii oficiale sub acuzare, relatează AFP.

Gregorian BivolaruFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Parchetul din Paris a deschis o anchetă judiciară pentru mai multe infracţiuni, printre care răpire desfășurată de o grupare organizată, infracţiune pedepsită cu până la 30 de ani de închisoare, viol şi trafic de fiinţe umane făcut de o bandă organizată, profitarea de persoane vulnerabile de către membrii unei secte.

O sursă judiciară a declarat că 15 persoane din cele 41 arestate marţi vor compărea vineri în faţa judecătorului de instrucţie.

Figura centrală a sectei este Gregorian Bivolaru. În vârstă de 71 de ani, cu cetăţenie română şi suedeză, el are un aspect neîngrijit, poartă ochelari mari şi este cel care a fondat Mişcarea pentru Integrare Spirituală spre Absolut (MISA), redenumită Atman când s-a extins în afara României.

Mişcarea se prezintă ca fiind axată pe practicarea tantra yoga, dar este acuzată că ascunde o sectă care practică violenţa sexuală pe scară largă.

Alături de Gregorian Bivolaru, foarte cunoscut în România şi care a fondat în 1970 prima şcoală de yoga din ţara comunistă de atunci, au fost arestate persoane suspectate că ar fi „lideri importanţi" ai acestei secte, care are câteva sute de adepţi în Franţa, potrivit unei surse apropiate anchetei, scrie AFP.

Concomitent cu arestările, 26 de femei au fost „extrase din sectă", unde „erau găzduite în condiţii de înghesuială şi de igienă deplorabilă", a subliniat sursa judiciară. În general, „numeroase femei de diferite naţionalităţi susţin că au fost victime", potrivit acestei surse.

Ancheta a fost declanşată de un raport din iulie 2022 al Miviludes (Misiunea interministerială de vigilenţă şi de luptă împotriva aberaţiilor sectare), care a fost informată de Ligue des droits de l'Homme (Liga drepturilor omului) despre 12 mărturii ale unor foşti membri ai Misa.

Parchetul din Paris a deschis apoi o anchetă judiciară pentru diferite infracţiuni. Fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a fost arestat marți în Franța, alături de alte 40 de persoane suspectate că ar avea legături cu o organizație internațională care, sub pretextul că practică yoga, ar fi comis fapte de viol, răpire sau trafic de persoane.