Activitățile Federației de yoga Atman, așa cum se numește acum Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut, fondată de „guru” Gregorian Bivolaru în urmă cu mai bine de trei decenii, se extind din India pănâ-n Marea Britanie, trecând prin Elveția, potrivit postului public de radio francez, France Info. Liderul ei spiritual, acum în vârstă de 71 de ani, a fost arestat marți la Paris, alături de alte 40 de persoane, fiind acuzați că sub pretextul că practică yoga, ar fi comis fapte de viol, răpire sau trafic de persoane, scrie presa franceză.

Gregorian BivolaruFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Creșteți-vă plăcerea sexuală și atingeți trezirea spirituală prin erotism” ar fi fost sloganul federației de tantra yoga ezoterică sub umbrela căreia Gregorian Bivolaru atrăgea femei din întreaga lume pe care le-ar fi obligat să întrețină relații sexuale cu el.

Silke, o tânără din Germania s-a alăturat federației Atman prin intermediul filialei indiene, cu sediul la Rishikesh, la poalele munților Himalaya pe vremea când avea 21 de ani.

Femeia spune că a fost atrasă de discursurile spirituale și deschise ale mișcării și în cele din urmă i s-a spus că „înălțarea ei spritiruală” va implica și o inițiere sexuală cu „guru” Bivolaru.

Silke a ajuns în urmă cu doi ani la Paris pentru a-l întâlni pe Bivolaru, iar potrivit postului public de radio din Franța, „românii au ținut-o 2 săptămâni într-o casă la periferia Parisului”.

„Camerele nu aveau lumină naturală, așa că ești complet dezorientată. Eram speriată și mă simțeam prinsă în capcană, dar am încercat să mă liniștesc cu celelalte fete care mai așteptau alături de mine", a spus Silke, al cărei nume a fost schimbat pentru a i se proteja identiatea.

„Am simțit că nu era corect".

„A adus o adolescentă maghiară de 16 ani în camera lui”

Silke a povestit că a fost nevoită să facă sex cu Bivolaru de trei ori. Ea ar fi încercat să iasă din sectă, așa cum o numește presa franceză, dar nu a reușit.

În apartamentul din Orașul Luminilor, așa cum este supranumită capitala Franței, a fost martoră la un viol, iar agresorul a fost chiar liderul MISA.

„A adus o adolescentă maghiară de 16 ani în camera lui. Ea venise cu mama ei, care locuia în școală de zeci de ani. Nu a existat nicio penetrare, doar sex oral. Și l-am auzit pe Greg țipând la ea pentru că nu a vrut să o facă suficient de mult timp. Și atunci am simțit că nu era normal", a mărturisit tânăra.

„Victimelor le este extrem de dificil să își dea seama că sunt victime", a declarat Francine Caumel, expert în tehnici de manipulare, pentru France Info.

Francine Caumel afirmă că, deși această „sectă” a lui Bivolaru „se afla de ani de zile în atenția internațională", abia după ce au fost depuse plângeri în Franța, autoritățile au luat măsuri.

„Autoritățile nu pot interveni decât pe baza unor plângeri", deplânge Caumel, care a subliniat că victimele nu conștientizează abuzul.

Bivolaru, căutat de Finlanda pentru trafic de persoane și viol

Bivolaru a mai avut probleme cu legea în Franța. A fost prins în 2016 cu acte false și cu 11.000 de euro cash, conform BFM TV.

„Guru” în vârstă de 71 de ani, având cetățenie română și suedeză, este dat în urmărire internațională.

Pe numele lui Gregorian Bivolaru este emis un mandat de arestare prin Interpol, fiind căutat de autoritățile finlandeze pentru pentru trafic de persoane și viol.

BFM TV notează că Bivolaru este suspectat că „a îndoctrinat și a obligat numeroase femei să întrețină relații sexuale fără consimțământ în cadrul MISA, o sectă de yoga”, care potrivit unei surse din anchetă citată de postul francez, așa-zisa federație de yoga poate fi considerată un grup infracţional organizat.

Gregorian Bivolaru s-ar afla de mai mulți ani în vizorul autorităților franceze, în special al Miviludes, o agenție guvernamentală însărcinată cu observarea și analizarea fenomenului mișcărilor de cult, coordonarea răspunsului guvernului, informarea publicului cu privire la riscurile care decurg din activitățile sectare și sprijinirea victimelor.

Potrivit unei surse judiciare citată de BFM TV, mișcarea „era axată pe practica yoga bazată pe tradițiile hinduse, în special tantra yoga (care permite trezirea spiritualității prin intermediul sexualității), îmbogățită cu enneagrama, parapsihologia și astrologia. Această învățătură era menită să condiționeze victimele să accepte relațiile sexuale".

Gregorian Bivolaru, arestat în Franța într-un dosar de viol, răpire și trafic de persoane

Fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a fost arestat marți în Franța, alături de alte 40 de persoane suspectate că ar avea legături cu o organizație internațională care, sub pretextul că practică yoga, ar fi comis fapte de viol, răpire sau trafic de persoane, scrie presa franceză.

Gregorian Bivolaru, a fost arestat într-o casă din Ivry-sur-Seine, iar la momentul descinderii anchetatorilor în locuință au fost găsite 26 de femei. Multe dintre ele se aflau sub influenţa alcoolului, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Potrivit mărturiilor victimelor, Bivolarul îşi ducea adepţii la domiciliul său din Val-de-Marne pentru „iniţieri sexuale” în yoga tantrică, care presupuneau „trezirea spiritualităţii prin intermediul sexualităţii, promiţând atingerea extazului trupului şi al minţii”. Unul dintre obiectivele sale principale era de a condiţiona victimele să accepte relaţii sexuale şi le convingea să o facă folosind tehnici de manipulare mintală, conform surselor citate de AFP.

O anchetă în acest caz a fost deschisă de Parchetul din Paris în iulie 2023, pentru infracțiunile de abuz de autoritate, răpire, viol sau trafic de persoane.

O sursă judiciară citată de AFP a precizat că MISA, devenită Atman, a predat tantra yoga, cu scopul de a „condiționa victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală menite să înlăture orice noțiune de consimțământ”.

Gregorian Bivolaru, închisoare în România

În 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în rejudecare, la șase ani de închisoare cu executare.

Procurorii au arătat la procesul de la ICCJ că în perioada 2002 - martie 2004 Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de „profesor yoga” și „mentor spiritual”, prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, „a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase”.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistență și remiterea altor foloase materiale, pe M. M. F., cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum și în aprilie 2003, a întreținut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa de „mentor spiritual”.

Bivolaru a reușit să fugă din România, fiind reținut în 4 aprilie 2005, de poliția suedeză, în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.

Liderul spiritual al MISA a fost prins apoi în februarie 2016 în Franța. Gregorian Bivolaru a fost adus în România în vara lui 2016, sub escortă, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extradat. El a fost încarcerat, iar în septembrie 2017 a fost eliberat condiționat, printr-o decizie a Judecătoriei Bistrița, care nu a fost contestată.