Fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a fost arestat marți în Franța, alături de alte 40 de persoane suspectate că ar avea legături cu o organizație internațională care, sub pretextul că practică yoga, ar fi comis fapte de viol, răpire sau trafic de persoane, scrie presa franceză.

Gregorian Bivolaru in 2016Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform France 3, 175 de polițiști au fost mobilizați marți în toată Franța, pentru o operațiune coordonată de Oficiul Central pentru Reprimarea Violenței împotriva Persoanelor.

În urma operațiunii, au fost arestate 41 de persoane suspectate că ar avea legături cu o sectă internațională acuzată de numeroase abuzuri, sub pretextul practicării de yoga.

Potrivit sursei citate, printre cei arestați se află și Gregorian Bivolaru, prezentat drept un „guru român în vârstă de 71 de ani” și fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), devenită federația de yoga Atman, prezentă în aproximativ treizeci de țări.

Gregorian Bivolaru, a fost arestat într-o casă din Ivry-sur-Seine, iar la momentul descinderii anchetatorilor în locuință au fost găsite 26 de femei. Multe dintre ele se aflau sub influenţa alcoolului, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Potrivit mărturiilor victimelor, Bivolarul îşi ducea adepţii la domiciliul său din Val-de-Marne pentru „iniţieri sexuale” în yoga tantrică, care presupuneau „trezirea spiritualităţii prin intermediul sexualităţii, promiţând atingerea extazului trupului şi al minţii”. Unul dintre obiectivele sale principale era de a condiţiona victimele să accepte relaţii sexuale şi le convingea să o facă folosind tehnici de manipulare mintală, conform surselor citate de AFP.

Conform ziarului Libération, douăsprezece arestări au fost făcute în Alpes-Maritimes.

O anchetă în acest caz a fost deschisă de Parchetul din Paris în iulie 2023, pentru infracțiunile de abuz de autoritate, răpire, viol sau trafic de persoane.

O sursă judiciară citată de AFP a precizat că MISA, devenită Atman, a predat tantra yoga, cu scopul de a „condiționa victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală menite să înlăture orice noțiune de consimțământ”.

Gregorian Bivolaru, închisoare în România

În 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în rejudecare, la șase ani de închisoare cu executare.

Procurorii au arătat la procesul de la ICCJ că în perioada 2002 - martie 2004 Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de „profesor yoga” și „mentor spiritual”, prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, „a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase”.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistență și remiterea altor foloase materiale, pe M. M. F., cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum și în aprilie 2003, a întreținut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa de „mentor spiritual”.

Bivolaru a reușit să fugă din România, fiind reținut în 4 aprilie 2005, de poliția suedeză, în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.

Liderul spiritual al MISA a fost prins apoi în februarie 2016 în Franța. Gregorian Bivolaru a fost adus în România în vara lui 2016, sub escortă, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extradat. El a fost încarcerat, iar în septembrie 2017 a fost eliberat condiționat, printr-o decizie a Judecătoriei Bistrița, care nu a fost contestată.