Tot mai multe sondaje de opinie realizate în Statele Unite arată că fostul președinte republican Donald Trump este favorit pentru un nou mandat la Casa Albă în fața actualului ocupant al Biroului Oval, democratul Joe Biden, relatează The Hill.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Un prim sondaj publicat duminica trecută de NBC News îl cota pe Biden, cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite, cu 44% din intenţia de vot, iar pe Trump cu 46%. Într-un sondaj similar efectuat în septembrie de NBC News, Biden şi Trump erau aproximativ la egalitate, fiecare cu 46%, după ce în iunie într-un alt sondaj Biden avea patru procente în faţa lui Trump (49% la 45%).

Acum însă alte două sondaje de opinie publicate în cursul acestei săptămâni arată că fostul președinte din partea Partidului Republican i-ar lua fața omologului său democrat, dacă alegerile prezidențiale programate pentru noiembrie 2024 ar avea loc mâine.

Într-un sondaj al Yahoo News/YouGov Trump îl conduce pe Biden cu 44% din intenția de vot comparativ 42%, cât ar obține președintele în exercițiu al SUA. Sondajul respectiv arată de asemenea că 9% din respondenți sunt indeciși și că alți 5% nu intenționează să voteze.

Într-un sondaj separat publicat miercuri de Universitatea Quinnipiac arată că Trump ar obține 48% din voturi, comparativ cu 46% câte și-ar adjudeca Joe Biden. Acest sondaj mai arată că 52% din americani ar vrea să vadă alți candidați decât cei doi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Americanii, nemulțumiți de conducerea lui Joe Biden

Unii analiști politici au declarat pentru The Hill că acest trend din sondaje arată mai degrabă starea de spirit de acum a alegătorilor, nu neapărat cum ar vota peste un an, și nemulțumirea față de Biden decât o susținere puternică pentru Donald Trump.

„Unele dintre aceste sondaje sunt în mod real într-un fel ratinguri de aprobare pentru Biden, despre care știm că nu sunt grozave”, afirmă Grant Reeher, directorul Institutului Campbell pentru Administrație Publică din cadrul Universității Syracuse.

Un sondaj de opinie publicat de NBC News la sfârșitul lunii septembrie arăta că Biden are cea mai mare rată a dezaprobării în rândul americanilor de la preluarea mandatului.

„Așadar nu este atât de mult despre oamenii spunând că îl vreau mai degrabă pe Donald Trump decât Joe Biden, ci oamenii spunând că nu sunt fericiți de direcția în care merge țara și vreau o alternativă”, adaugă Reeher.

Însă pentru echipa de campanie a președintelui democrat în vârstă de 81 de ani semnalele de alarmă sună probabil din toate direcțiile în condițiile în care la alegerile din 2019 sondajele de opinie îl cotau pe Biden cu un avans uriaș, însă în cele din urmă acesta a câștigat la limită în multe state cheie cu un număr mare de electori.