Tancurile israeliene au fost masate marți la porțile principalului spital din Gaza, considerat o ascunzătoare strategică a Hamas, dar Joe Biden a cerut Israelului să dea dovadă de reținere pentru a proteja miile de persoane blocate acolo. Hamas acuză Israelul de „tergiversare" a negocierilor, mediate de Qatar, cu privire la o eventuală eliberare a zeci de ostatici în schimbul unui armistițiu. Israelul „a cerut eliberarea a 100 (de ostatici), noi am informat mediatorii că am putea elibera ostaticii dacă obținem cinci zile de armistițiu - adică o încetare a focului și trecerea ajutoarelor pentru toți oamenii noștri în întreaga Fâșie Gaza - dar inamicul tergiversează", a declarat purtătorul de cuvânt al ramurii armate a Hamas, Abu Obeida.

Lupte in Fasia GazaFoto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Cel mai mare miting pro-Israel din istorie”: 290.000 de oameni s-au adunat în capitala SUA. Directorul general al Conferinței președinților principalelor organizații evreiești americane, William Daroff, a declarat că peste 290.000 de persoane sunt prezente la mitingul de la Washington DC, ceea ce face din aceasta cea mai mare adunare pro-Israel din istorie, potrivit Times of Israel. AFP vorbește doar de zeci de mii de participanți.
  • Hamas a „pierdut controlul” în nordul Gaza / Am străpuns baricadele lor, reafirmă ministrul israelian al apărării
  • Un pacient dintr-un spital din Gaza spune că Hamas se ascunde printre bolnavi
  • Administrația Biden susține afirmațiile israeliene conform cărora Hamas folosește spitalele în scopuri militare
  • MAE: Un grup de 17 cetăţeni români şi familiile acestora, evacuați din Fâşia Gaza​
  • Statele Unite ar dori să vadă o evacuare a pacienților din spitalele din Gaza pentru a-i scoate din calea pericolului și vor sprijini o terță parte independentă care să efectueze aceste evacuări
  • Guvernul din Belize a suspendat marți legăturile diplomatice cu Israelul, invocând ceea ce a descris într-o declarație drept „bombardamente neîncetate și nediscriminatorii în Gaza”
  • 'Nu există niciun loc sigur în Gaza', iar spitalele se află în 'circumstanțe catastrofale', afirmă OMS
  • Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, i-a cerut secretarului general al ONU, António Guterres, să demisioneze

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 40-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:18Israelul a aprobat ca 24.000 de litri de motorină să fie folosiți de camioanele destinate operațiunilor Națiunilor Unite în Fâșia Gaza, a declarat marți o sursă umanitară pentru Reuters.

Agențiile umanitare din enclavă spun că o lipsă cronică de combustibil a îngreunat eforturile de a livra alimente, apă și medicamente palestinienilor din Gaza, aflați sub asediu în timp ce Israelul poartă război împotriva militanților Hamas.

Combustibilul este destinat doar pentru camioanele ONU, nu și pentru spitale, a precizat sursa. Statele Unite au făcut presiuni asupra ONU pentru a accepta combustibilul, a adăugat sursa.

00:56Hamas a respins marți acuzațiile Statelor Unite potrivit cărora ar folosi spitalele din Gaza pentru operațiuni militare, calificând aceste declarații drept o „undă verde” pentru Israel „să comită noi masacre”, potrivit AFP.

„Aceste declarații dau undă verde ocupației israeliene să comită noi masacre brutale vizând spitale, cu scopul de a distruge sistemul de sănătate din Gaza”, a reacționat mișcarea islamistă palestiniană într-un comunicat în care a spus că „condamnă și respinge” acuzațiile americane.

„Statele Unite sunt direct responsabile pentru că permit războiul genocidar al Israelului împotriva Gaza”, a adăugat grupul în declarația în limba engleză.

00:33Cel mai mare miting pro-Israel din istorie”: 290.000 de oameni s-au adunat în capitala SUA

Directorul general al Conferinței președinților principalelor organizații evreiești americane, William Daroff, a declarat că peste 290.000 de persoane sunt prezente la mitingul de la Washington DC, ceea ce face din aceasta cea mai mare adunare pro-Israel din istorie, potrivit Times of Israel. AFP vorbește doar de zeci de mii de participanți.

Hamas a „pierdut controlul” în nordul Gaza

00:11Rebelii Houthi afirmă că au lansat rachete balistice asupra unor obiective militare israeliene

Houthi din Yemen au lansat un lot de rachete balistice asupra mai multor ținte israeliene, inclusiv asupra unor obiective sensibile din Eilat (Israel), a declarat marți purtătorul de cuvânt militar al grupării, potrivit Reuters.

Aatacul a avut loc „după 24 de ore de la o altă operațiune militară cu drone asupra acelorași ținte israeliene”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

23:46Hamas a „pierdut controlul” în nordul Gaza / Am străpuns baricadele lor, reafirmă ministrul israelian al apărării

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a reafirmat marți că Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza, inclusiv în orașul Gaza.

„Ați văzut trupe Golani stând în Parlamentul din Gaza. Acest lucru este semnificativ. Pot să vă spun că în nordul Fâșiei Gaza Hamas a pierdut controlul. De fapt, noi controlăm întreaga zonă deasupra și sub pământ din nordul Fâșiei Gaza, și în special în orașul Gaza”, a declarat Gallant la o conferință de presă, referindu-se la Brigada Golani a Forțelor Armate israeliene, potrivit Sky News și Times of Israel.

„Ne aflăm în a doua etapă a războiului din Gaza. În prima etapă, am lovit cu toată forța, iar în a doua etapă, în ultimele două săptămâni, am operat cu mai multe forțe în interiorul orașului Gaza. Am străpuns liniile de apărare și baricadele din nord și din sud”, a adăugat el.

23:17Un pacient dintr-un spital din Gaza spune că Hamas se ascunde printre bolnavi /Ce face reporterul Al Jazeera?

Un clip dintr-o emisiune recentă a postului Al Jazeera a devenit viral, în care se vede cum corespondentul rețelei qatareze intervievează un pacient dintr-un spital din Gaza care se plânge în fața camerei că luptătorii Hamas se ascund printre bolnavii din centrul medical.

Înainte ca pacientul în vârstă să poată continua să vorbească, corespondentul Al Jazeera se îndepărtează pentru ca mesajul să nu poată fi auzit în continuare în direct.

Rețeaua Al Jazeera, finanțată de Qatar, a fost acuzată de susținătorii Israelului că alimentează conflictul.

h2: MAE: Un grup de 17 cetăţeni români şi familiile acestora, evacuați din Fâşia Gaza​

23:01MAE: Un grup de 17 cetăţeni români şi familiile acestora, evacuați din Fâşia Gaza​

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că 17 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit, marţi, din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

22:45Care este diferența dintre o încetare a focului și o pauză?

În timp ce continuă apelurile la încetarea focului, inclusiv din partea șefului, unii, cum ar fi SUA, au făcut presiuni pentru o pauză a luptelor.

Sky News explică unii dintre termenii utilizați pentru a descrie o oprire a războiului.

22:35Statele Unite ar dori să vadă o evacuare a pacienților din spitalele din Gaza pentru a-i scoate din calea pericolului și vor sprijini o terță parte independentă care să efectueze aceste evacuări, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, citat de Reuters.

În cadrul unui briefing de presă, Miller a declarat că Washingtonul nu dorește să vadă civili, „cu siguranță nu bebeluși în incubatoare” și alte populații vulnerabile prinse în focurile încrucișate. El a adăugat că SUA poartă discuții cu organizații umanitare și cu terțe părți cu privire la o posibilă evacuare.

22:18Guvernul din Belize a suspendat marți legăturile diplomatice cu Israelul, invocând ceea ce a descris într-o declarație drept „bombardamente neîncetate și nediscriminatorii în Gaza”, în timp ce forțele israeliene atacă militanții Hamas din enclava palestiniană.

21:57Administrația Biden susține afirmațiile israeliene conform cărora Hamas folosește spitalele în scopuri militare.

„Avem informații potrivit cărora Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale din Fâșia Gaza, inclusiv al-Shifa, și tunelurile de sub ele pentru a ascunde și pentru a-și susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în timpul unei ședințe de informare, potrivit Times of Israel.

Mesajul lui Biden pentru ostaticii din Gaza: „Rezistați, venim”

21:44Directorul general al AFP, Fabrice Fries, a calificat drept "grav și infamant" faptul că agenția a fost acuzată de a fi "un vector de creștere a antisemitismului" în timpul polemicilor legate de reflectarea războiului dintre Israel și Hamas.

21:16Ploile abundente și posibilele inundații „ar putea răspândi boli” în Gaza

Pe măsură ce sezonul ploios începe, cresc temerile că inundațiile ar putea copleși sistemul de canalizare din Gaza și răspândi boli, potrivit Sky News.

„Avem deja focare boli stomacale”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris. Ea a precizat că s-au înregistrat peste 30.000 de cazuri de diaree - într-o perioadă în care OMS se așteaptă în mod normal la 2.000 de cazuri.

20:55'Nu există niciun loc sigur în Gaza', iar spitalele se află în 'circumstanțe catastrofale', afirmă OMS

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat pentru Sky News că nu există „niciun loc sigur în Gaza”. Christian Lindmeier a declarat că nici măcar partea de sud a enclavei - unde Israelul a cerut cetățenilor din nord să se evacueze - nu este „deloc sigură”.

Întrebat despre situația dezastruoasă a spitalelor din Gaza, Lindmeier a spus că nu este posibil să se aducă echipamente specializate acolo unde este nevoie de ele. „Mai multe spitale din nordul Fâșiei Gaza... se află într-o situație absolut catastrofală”, a adăugat el.

20:28Mesajul lui Biden pentru ostaticii din Gaza: „Rezistați, venim”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că este implicat în discuții zilnice pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă Hamas și crede că acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

„Rezistați, venim”, a declarat Biden la Casa Albă, întrebat de reporteri care este mesajul său pentru membrii familiilor ostaticilor.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, i-a cerut secretarului general al ONU, António Guterres, să demisioneze

20:00Șeful ONU face apel la încetarea focului „în numele umanității”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la o încetare imediată a focului în scop umanitar, a declarat purtătorul său de cuvânt, potrivit Sky News.

Guterres este profund îngrijorat de „pierderea dramatică de vieți omenești” în mai multe spitale din Fâșia Gaza, a adăugat el, în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului continuă să avanseze cu ofensiva sa terestră asupra teritoriului.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat anterior că cel mai mare spital din Gaza, al Shifa, este „aproape un cimitir”, în timp ce oamenii prinși înăuntru se pregătesc să îngroape cadavrele într-o groapă comună.

19:39Guvernul Hamas a anunțat marți că 11.320 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie,potrivit AFP.

Printre cei uciși până în prezent se numără 4.650 de copii și 3.145 de femei, a precizat guvernul palestinian Hamas. În plus, 29.200 de persoane au fost rănite.

La rândul său, Ministerul Sănătății din Hamas afirmă că zeci de cadavre sunt împrăștiate pe străzile din nordul Fâșiei Gaza și că este imposibil de numărat, deoarece armata israeliană vizează ambulanțele și personalul medical care încearcă să se apropie de ele.

19:20Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, i-a cerut secretarului general al ONU, António Guterres, să demisioneze, spunând că nu este apt să conducă organizația.

„Guterres nu merită să conducă Națiunile Unite. Guterres nu a promovat niciun proces de pace în regiune... Guterres, ca toate națiunile libere, ar trebui să spună clar și tare: „Eliberați Gaza de Hamas”, a spus Cohen într-o conferință de presă susținută în clădirea ONU din Geneva, conform The Guardian.

Ministrul israelian de Externe: „Până astăzi, nimeni nu s-a întâlnit cu ostaticii. Nu avem nicio dovadă că ei sunt în viaţă”

19:00Crucea Roşie nu s-a întâlnit până acum cu persoanele luate ostatice în timpul atacului comis de Hamas asupra Israelului în 7 octombrie, a afirmat marţi ministrul israelian de externe Eli Cohen, după o întrevedere, la Geneva, cu preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, scrie The Guardian.

„Sunt cu ministrul sănătăţii, am avut o reuniune cu CICR. Până astăzi, nimeni nu s-a întâlnit cu ostaticii. Nu avem nicio dovadă că ei sunt în viaţă. Am făcut să intre alimente, apă şi medicamente în Gaza. Însă până astăzi niciunul dintre ostaticii noştri nu s-a întâlnit cu Crucea Roşie”, a declarat Cohen într-o conferinţă de presă.

Eli Cohen a spus că CICR ar trebui să fie „mai puternic şi mai clar în declaraţii şi să exercite o presiune mai mare”.

„Vom continua acest război până vom elimina Hamas şi vom recupera toţi ostaticii”, a mai spus ministrul israelian de externe, subliniind că Israelul nu va opri ostilităţile atât timp cât cele două obiective nu vor fi atinse.

18:38Preşedintele brazilian Lula a afirmat marţi că „atitudinea Israelului faţă de femei şi copii”, ca răspuns la atacurile Hamas, „este similară terorismului”, scrie AFP.

„Atitudinea Israelului la adresa femeilor şi copiiilor este similară terorismului. Nu se poate spune altceva. Dacă eu ştiu că undeva acolo sunt copii, chiar dacă există acolo un monstru înăuntru, eu nu pot ucide copiii pentru că vreau să ucid monstrul”, a declarat Luiz Inacio Lula da Silva în timpul emisiunii sale săptămânale „Conversaţie cu preşedintele”, de pe reţelele sociale.

Şeful statului brazilian şi-a înăsprit luni tonul la adresa Israelului, susținând că răspunsul statului evreu este „la fel de grav” ca atacurile grupării islamiste palestiniene Hamas.

Lula şi-a reînnoit acuzaţiile în noaptea de luni spre marţi, primind în capitala Braziliei 22 de brazilieni şi 10 membri ai familiilor lor evacuaţi din Gaza. „Hamas a comis un act terorist şi a făcut ceea ce a făcut. Israelul este de asemenea pe cale să comită mai multe acte de terorism, fără să ţină cont de copiii şi femeile care sunt implicaţi în acest război", a subliniat preşedintele brazilian.

Marţi, în timpul emisiunii sale, Lula şi-a exprimat de asemenea temerea că acest conflict s-ar putea transforma într-un „război fără sfârşit": „S-ar spune că Israelul doreşte să ocupe Fâşia Gaza şi să expulzeze de acolo palestinienii. Aceasta nu este corect, nu este just”.

18:26Israelul își va continua războiul din Fâșia Gaza împotriva Hamas chiar dacă este de acord să oprească temporar luptele ca parte a unui potențial armistițiu pentru eliberarea unor ostatici, a declarat marți ministrul cabinetului israelian de război Benny Gantz, citat de The Times of Israel.

„Chiar dacă este nevoie de un ordin de încetare a focului pentru întoarcerea ostaticilor, nu va exista nicio oprire a războiului. Continuăm până când obiectivele noastre sunt atinse”, a declarat Gantz, în timp ce a vizitat conducerea militară din nordul Israelului.

El a spus că Israelul „face toate eforturile politice și militare pentru a aduce fetele și băieții acasă în siguranță”: „Facem tot posibilul pentru a-i aduce pe toți înapoi, prin orice mijloace”.

Referindu-se la liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a cărui organizație și-a intensificat atacurile transfrontaliere împotriva Israelului, Gantz a spus: „A pierdut contactul cu realitatea de pe teren?. Această întrebare trebuie pusă acum de cetățenii Libanului și de guvernul libanez”.

Israelul a spus în repetate rânduri că scopul său este distrugerea Hamas și scoaterea Fâșiei Gaza de sub controlului politic și militar al acesteia, iar premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că Gaza post-Hamas trebuie demilitarizată și deradicalizată.

În urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în Gaza.

SUA, o nouă serie de sancţiuni, în coordonare cu Marea Britanie, contra unor lideri ai mişcării islamiste Hamas

18:12Președintele american Joe Biden crede că va avea loc o eliberare a ostaticilor reținuți de Hamas.

„Stați acolo, venim”, a spus Biden, marți, la Casa Albă, conform Reuters.

18:00 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat marți noi imagini cu momentul în care soldații israelieni descind la Spitalul de copii Rantisi din Gaza, la subsolul căruia au descoperit un depozit de arme al Hamas și o cameră în care ar fi fost ținuți ostatici, scrie The Times of Israel.

17:15SUA au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni, adoptate în coordonare cu Regatul Unit, contra unor lideri ai mişcării islamiste Hamas şi a altor persoane afiliate, printre care un responsabil al Jihadului Islamic palestinian, transmite AFP.

Acesta este al treilea set de sancţiuni americane împotriva Hamas de la începerea actualului conflict cu Israelul, în 7 octombrie.

Aceste sancţiuni vizează ''principalii responsabili ai Hamas şi mecanismele prin care Iranul sprijină Hamas şi Jihadul Islamic palestinian'', indică un comunicat al Departamentului Trezoreriei american.

''Sprijinul furnizat de Iran, în principal prin intermediul Gardienilor Revoluţiei islamice, le permite Hamas şi Jihadului Islamic palestinian să desfăşoare activităţi teroriste, în special prin transfer de fonduri şi furnizare de arme şi pregătire operaţională'', a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

16:58Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a calificat marţi drept „absurde” acuzaţiile de fascism formulate recent la adresa Israelului de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform AFP.

„Israelul este o ţară ce respectă drepturile omului şi dreptul internaţional şi care se angajează să acţioneze în consecinţă (...). De aceea, aceste acuzaţii aduse Israelului sunt absurde”, a declarat Scholz, întrebat despre afirmaţiile preşedintelui turc într-o conferință de presă la Berlin, susţinută alături de omologul său grec.

Israelul anunță că a identificat 859 de victime civile ale atacului Hamas din 7 octombrie

16:30Liderul rebelilor Houthi din Yemen a transmis marți că vor continua să atace Israelul și vor viza navele israeliene în Marea Roșie și în strâmtoarea Bab-el-Mandeb. În cursul acestei zile, au existat informații privind o alertă în orașul Eilat, din sudul Israelului, pe care rebelii Houthi din Yemen l-au vizat anterior.

16:22Autoritățile israeliene au identificat până acum rămășițele a 859 de civili uciși în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a anunțat marți poliția, citată de The Guardian.

Israelul a transmis vineri că a revizuit numărul persoanelor ucise în atacul Hamas din 7 octombrie de la aproximativ 1.400 la aproximativ 1.200. De asemenea, peste 240 de oameni au fost luați ostatici de către gruparea teroristă.

15:06 „Israel nu va mai accepta existența unei entități independente în Gaza”: Un important ministru din guvernul Netanyahu spune că soluția este ca palestinienii să plece în alte țări

15:003Poliția israeliană spune că investighează „mai multe cazuri” de violență sexuală comise de teroriștii Hamas asupra femeilor în timpul atacurilor din 7 octombrie, precizând că există „mai mulți martori” la incidente de viol, conform The Times of Israel.

„Avem mai mulți martori pentru mai multe cazuri”, a spus David Katz, șeful unității de anchetă penală Lahav 443, după ce le-a arătat reporterilor imagini cu mărturia unui supraviețuitor al atacului. Acesta participa la o petrecere când au năvălit teroriștii Hamas și spune că a văzut o femeie violată în grup, apoi împușcată.

VIDEO Armata Israelului anunță că a preluat controlul asupra unor clădiri guvernamentale Hamas din Gaza

14:46Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că avioanele sale de luptă au lovit o serie de obiective aparținând grupării teroriste Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile de astăzi de la graniță, scrie The Times of Israel.

IDF afirmă că unul dintre tancurile sale a bombardat și un grup de rachete antitanc care se pregăteau de atac în zona Yiftah.

Armata israeliană susține că au fost lansate rachete antitanc asupra pozițiilor militare din apropiere de Margaliot, Arab al-Aramshe și Yiftah, precum și de comunitățile Shomera și Mattat. Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru unele dintre atacuri.

14:27Un singur spital a rămas funcțional în nordul Fâșiei Gaza, a transmis, marți, Organizația Națiunilor Unite, în condițiile în care bombardamentele israeliene continuă să lovească zone din jurul unităților medicale, iar cadrele medicale se străduiesc să-și țină în viață pacienții, unii dintre ei bebeluși prematuri, relatează CNN.

„Doar unul din 13 spitale din orașul Gaza și din nordul Fâșiei mai funcționează în 13 noiembrie. Asta este din cauza lipsei de energie, de consumabile medicale, de oxigen, de hrană și apă sau din cauza bombardamentelor și luptelor care se duc în apropiere de ele”, a transmis marți agenția ONU pentru Coordonare și Probleme Umanitare (OCHA).

14:11Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza protestează, marți, la Tel Aviv, cerând Guvernului Netanyahu să facă eforturi pentru eliberarea lor, scrie Times og Israel.

„Nu știu dacă vă puteți imagina cum este pentru mine, ca mamă, să nu pot face nimic pentru fiul meu. Pierdem oameni. Cer ca Benjamin Netanyahu și cabinetul să ne dea răspunsuri și să ia măsuri. Nu mai avem putere”, a declarat Shelly Shem-Tov, al cărei fiu a fost răpit de Hamas la festivalul de muzică devastat de teroriștii.

„Nu avem timp. Facem apel către toți: poporul israelian, primari, membrii Knesset și grupurile de tineret să mărșăluiască alături de noi, pentru a cere un răspuns de la factorii de decizie - de ce familiile noastre sunt încă în Gaza”, a spus, la rândul său, Yuval Haran, care are șapte membri de familie ostatici în Gaza.

Directorul spitalului al-Shifa spune că cel puțin 179 de cadavre au fost înhumate într-o groapă comună

13:35Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că trupele sale au capturat mai multe clădiri guvernamentale Hamas din orașul Gaza, publicând imagini.

13:05O cercetătoare israeliano-rusă a apărut într-o înregistrare video pentru prima dată de când ar fi fost răpită la începutul acestui an, în Irak, relatează DPA, conform Agerpres. În înregistrarea video, publicată de al-Rabiaa TV luni noapte, ea s-a identificat drept Elizabeth Tsurkov, cetăţean israelian în vârstă de 37 de ani. În iulie, Israelul a anunţat că un cetăţean israeliano-rus a fost răpit în Irak de o miliţie aliată Iranului, Kataib Hezbollah, şi că este reţinut în captivitate din martie. Cu toate acestea, niciun grup nu a revendicat responsabilitatea răpirii ei.

Tsurkov a spus că a fost răpită în urmă cu aproximativ şapte luni şi că ea consideră că guvernul israelian nu a făcut eforturi pentru a o elibera. Ea nu i-a identificat pe răpitori.

În videoclip, Tsurkov critică războiul israelian din Gaza care a izbucnit luna trecută.

Tsurkov, care, conform informaţiilor anterioare din presă, a călătorit în Irak în scopuri de cercetare, a obţinut doctoratul la Universitatea Princeton din Statele Unite.

Între Irak şi Israel există tensiuni de multă vreme, israelienii neavând acces în această ţară. Cu toate acestea, intrarea este posibilă cu un paşaport rusesc. Începând de luna trecută, miliţiile proiraniene irakiene şi-au intensificat atacurile asupra bazelor militare americane din Siria şi Irak ca răspuns la campania militară israeliană în Gaza.

12:46Cel puţin 179 de cadavre au fost înhumate marţi într-o groapă comună săpată în incinta complexului spitalului al-Shaifa din Gaza, a declarat pentru AFP directorul instituţiei, doctorul Mohammed Abu Salmiya.

El susține că printre acestea se află şi trupurile a şapte bebeluşi prematuri decedaţi în lipsa alimentării cu energie electrică a echipamentelor care îi ţineau în viaţă.

„Am fost nevoiţi să le îngropăm într-o groapă comună. Aleile complexului spitalicesc sunt presărate cu cadavre, iar camerele frigorifice nu mai sunt alimentate cu electricitate, pentru că în Fâşia Gaza nu a mai intrat nicio picătură de carburant de la declanşarea războiului între Israel şi Hamas, la 7 octombrie”, a spus doctorul Abu Salmiya.

Potrivit acestuia, marţi, au murit o femeie şi un bărbat aflaţi la terapie intensivă, iar numărul pacienţilor de la terapie intensivă care au decedat de când spitalul al-Shaifa a rămas complet fără electricitate, sâmbătă, a ajuns la 29.

Un jurnalist care colaborează cu AFP din interiorul spitalului al-Shaifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, a relatat că mirosul cadavrelor în descompunere era insuportabil.

Armata istraeliană anunță moartea în captivitate a unei tinere soldat luate ostatică de Hamas

12:10Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță moartea unei tinere de 19 ani, Noa Marciano, soldat în armata israeliană, care a fost capturată de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie, conform The Guardian.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam din Hamas au publicat luni un videoclip în care fata citește un mesaj în ebraică în care se identifica prin nume și numărul cărții de identitate și spunea că a fost reținută în Gaza timp de patru zile. Brigăzile al Qassam au susținut că tânăra fost ucisă într-un atac aerian israelian, în 9 noiembrie. Marciano avea 19 ani.

„Organizația teroristă Hamas continuă să exploateze terorismul psihologic și să acționeze în mod inuman, prin videoclipuri și fotografii cu ostatici”, spune IDF.

11:40O jurnalistă libaneză a fost întreruptă de un atac cu rachete în timp ce relata în direct despre escaladarea ostilităților transfrontaliere între forțele israeliene și gruparea Hezbollah.

Rif Akil, de la canalul libanez Al Jadeed, se afla cu un grup de jurnaliști în Yaroun, în apropierea graniței israeliene, când a lovit rachete. Jurnalista nu a suferit nicio rană.. Armata israeliană nu a comentat incidentul.

10:57 Corespondentul BBC din Gaza, Rushdi Abualouf, scrie că a vorbit în această dimineață cu cineva din spitalul al-Shifa.

„(Sursa) mi-a spus că situația tensionată din jurul spitalului rămâne aceeași și că a auzit câteva explozii și schimburi de focuri peste noapte. De asemenea, mi-a spus că tancurile înconjoară spitalul din toate direcțiile și că accesul în și dinspre spital este imposibil.

Chiar și trecerea de la o clădire la alta în interiorul complexului spitalului este un mare risc, așa cum mi-a descris situația. El a spus că au murit oameni în spital pentru că nu există electricitate, apă și nu sunt suficiente medicamente”, a relatat Rushdi Abualouf.

10:06 Cu ochii în lacrimi și tremurând de furie, familiile și susținătorii femeilor și fetelor israeliene ținute prizoniere de Hamas în Gaza au criticat luni grupurile mondiale pentru drepturile femeilor, întrebând de ce acestea nu au vorbit în numele celor dragi lor, transmite Reuters.

Printre ostaticii luați de Hamas în timpul raidului lor din 7 octombrie în sudul Israelului sunt femei și fete de toate vârstele.

În timpul unui eveniment mediatic organizat la Tel Aviv, familiile lor au îndemnat grupurile de femei, în special cele legate de Națiunile Unite, să vorbească și să pledeze pentru eliberarea lor.

„Unde sunteți când avem cea mai mare nevoie de voi? Nu întoarceți spatele femeilor noastre și nici nouă", a spus Yarden Gonen, a cărei soră, Romi, în vârstă de 23 de ani, a fost împușcată în mână și luată în captivitate când se afla la un festival de dans în aer liber.

Israelul a lovit 200 de ținte în ultima zi

09:53 Armata israeliană a afirmat marți că coordonează livrarea de incubatoare în Fâșia Gaza, o măsură care ar putea să permită evacuarea nou-născuților din cel mai mare spital din enclava palestiniană.

Declarația, postată pe rețelele de socializare cu o imagine a unui soldat care descarcă incubatoare dintr-o dubă, vine după apeluri de urgență de la spitalul Al Shifa cu privire la pacienții săi de la neonatologie, în timp ce forțele terestre israeliene se apropie și combustibilul pentru generator se epuizează.

09:12În cea mai recentă actualizare de date, Forțele de Apărare ale Israelului susțin că au lovit 200 de ținte în ultimele 24 de ore. În timpul operațiunilor la sol, trupele IDF au descoperit un puț de tunel terorist situat într-o moschee din Fâșia Gaza.

Urmând îndrumarea trupelor terestre, avioanele de luptă și elicopterele IDF au lovit o celulă teroristă care lansa rachete antitanc. În ultimele 24 de ore forțele aeriene israeliene au lovit 200 de ținte teroriste, inclusiv agenți teroriști, fabrici de arme, lansatoare de rachete antitanc și centre de comandă operaționale.

Peste noapte, soldații navali israelieni au lovit o tabără militară folosită de forțele navale ale Hamas pentru antrenament și depozitare de arme.

08:54Trupele israeliene continuă să opereze în tabăra de refugiați Tulkarem din Cisiordania marți dimineață.

Peste noapte, soldații au descoperit dispozitive explozive ascunse, au interogat și au reținut mai mulți palestinieni. IDF spune că a efectuat o lovitură cu dronă împotriva unui grup de palestinieni înarmați care aruncau explozibili asupra armatei.

08:35Israelul și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a schimba prizonieri palestinieni cu femei și copii israelieni ținuți ostatici de Hamas în Gaza, a anunțat luni jurnalistul Washington Post David Ignatius, citând un oficial israelian de rang înalt anonim.

Depozitul de combustibil pe care îl folosea ONU pentru aprovizionare s-a golit

08:23Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, UNRWA, spune că depozitul de combustibil pe care îl folosea pentru aprovizionare s-a terminat.

Directorul său de comunicații, Juliet Touma, a declarat pentru BBC că acest lucru va pune „în pericol” cea mai mare operațiune umanitară din Fâșia Gaza. UNRWA nu va putea ridica ajutoarele aduse de camioane din Egipt mâine dimineață.

08:14Regele Iordaniei Abdullah a respins orice plan al Israelului de a ocupa părți din Gaza sau de a crea zone de securitate în teritoriu.

Monarhul le-a spus politicienilor de rang înalt de la palatul regal că nu ar putea exista „nicio soluție militară sau de securitate” pentru conflictul dintre Israel și palestinieni, a informat presa de stat. El a fost citat spunând că cauza principală a crizei a fost negarea de către Israel a „drepturilor legitime ale palestinienilor”.

07:57Au existat mai multe informații despre palestinieni uciși în orașul ocupat Tulkarm din Cisiordania în ultimele ore. Cel puțin trei persoane au fost ucise într-o lovitură cu dronă israeliană marți dimineață, a informat agenția de presă palestiniană Wafa. Între timp, alți cinci au fost uciși în timpul unei operațiuni militare israeliene în jurul orașului, a raportat AFP, citând un director al unui spital local unde au fost înregistrate decesele. Cei cinci bărbați aveau vârste cuprinse între 21 și 29 de ani, a spus oficialul.

07:47Un grup de 86 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Națională TAROM.

Cei 86 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 12 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

07:25Premierul Netanyahu dă vina pe Hamas pentru „zona de război” din jurul spitalului. Mark Regev, un consilier principal al premierului israelian, a susținut că Hamas este de vină pentru că a transformat spitalul Al-Shifa - cel mai mare din Gaza - „într-o zonă de război”. Într-o discuție cu BBC, el a spus că Hamas a „construit în mod deliberat” infrastructura militară sub spital și „a folosit acei copii pentru a-și proteja mașina militară”. Hamas și oficialii spitalelor au respins în mod constant aceste afirmații.

06:34Într-un interviu acordat Al Jazeera Arabic, Dr. Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, a declarat că din cauza penuriei de combustibil, toate spitalele din enclava asediată s-ar putea închide în 48 de ore. Purtătorul de cuvânt a spus că asistența medicală a ieșit din discuție, în special în partea de nord a Gazei.

Cele mai mari două unități medicale din Gaza, spitalele al-Shifa și al-Quds, au închis luni operațiunile, invocând lipsa de combustibil necesar pentru a menține echipamentul medical în funcțiune.

UNRWA a descris situația din Gaza ca fiind „îngrozitoare” și a cerut o încetare a focului și livrarea urgentă de ajutor umanitar palestinienilor strămutați.

OMS: Spitalul Al-Shifa este „aproape un cimitir”

06:01Unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului israelian, Eylon Levy, a spus marți că armata israeliană a început să transfere incubatoare din spitalele israeliene la Spitalul al-Shifa din Fâșia Gaza. Levy a precizat că IDF va lucra cu „mediator de încredere” pentru a se asigura că incubatoarele sunt livrate în siguranță.

05:30 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris cel mai mare spital din Gaza ca fiind „aproape un cimitir”.

Spitalul Al-Shifa - situat în nordul Gazei - a fost în prima linie a luptei, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) insistând că Hamas operează un centru de comandă și control în tunelurile de sub spital. Hamas și spitalul neagă acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital.

„În jurul spitalului sunt cadavre care nici măcar nu pot fi îngropate sau duse la morgă”, a spus el. "Spitalul nu mai funcționează deloc așa cum ar trebui. Este aproape un cimitir", a adăugat Lindemeier.

01:14Sute de activiști evrei și aliații lor protestează la consulatul israelian din Chicago pentru încetarea focului.Demonstranții au blocat intrarea în consulat și au cerut sprijinul SUA pentru încetarea focului în Gaza.

Consulatul din Chicago se află într-o clădire conectată la Ogilvie Transportation Center - o importantă stație de tren de navetiști, potrivit Sky News. Mai mult de 100 de protestatari care au blocat scările rulante care duceau la consulat au fost arestați și escortați în afara clădirii.

00:45În timpul unei vizite la Casa Albă, luni, președintele indonezian Joko Widodo l-a îndemnat pe omologul său american, Joe Biden, să „facă mai mult pentru a pune capăt atrocităților” din Gaza și pentru a stabili o încetare a focului între Israel și Hamas, potrivit AFP.

„Indonezia face apel la Statele Unite să facă mai mult pentru a pune capăt atrocităților din Gaza. O încetare a focului este esențială pentru binele umanității”, a declarat Joko Widodo în timpul întâlnirii sale cu Joe Biden în Biroul Oval.

Hamas se oferă să elibereze 70 de ostatici în schimbul unui armistițiu de cinci zile

00:20Pentru Lula, răspunsul Israelului este „la fel de grav” ca și atacul Hamas.

Președintele brazilian Lula a acuzat luni Israelul că „ucide oameni nevinovați fără niciun criteriu” în Fâșia Gaza, calificând răspunsul statului evreu ca fiind „la fel de grav” ca și atacurile Hamas, potrivit AFP.

„După actele de terorism comise de Hamas, consecințele, soluția Israelului s-a dovedit a fi la fel de gravă ca cea a Hamas. Ei ucid oameni nevinovați fără niciun criteriu”, a declarat Luiz Inacio Lula da Silva în cadrul unei ceremonii oficiale la Brasilia.

23:35Armata Israelului: Centrul de comandă al Hamas a fost găsit sub spitalul de copii din Gaza; este posibil ca ostaticii să fi fost ținuți acolo.

Arme găsite de forțele armate israeliene într-un centru de comandă al Hamas sub spitalul Rantisi din Gaza City, într-o fotografie publicată de armată luni, potrivit Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că unitatea de comando de elită Shayetet 13 a Marinei și Brigada blindată 401 au efectuat un raid la Spitalul Rantisi din orașul Gaza, care tratează copii, unde se aflau agenți Hamas.