Directorul general al Conferinței președinților principalelor organizații evreiești americane, William Daroff, a declarat că peste 290.000 de persoane sunt prezente la mitingul de la Washington DC, ceea ce face din aceasta cea mai mare adunare pro-Israel din istorie, potrivit Times of Israel. AFP vorbește doar de zeci de mii de participanți.

Miting pro-Israel de amploare in SUAFoto: Steven Ramaherison / Zuma Press / Profimedia

El adaugă că peste 250.000 de persoane au urmărit, de asemenea, online și pe C-SPAN.

Daroff dezvăluie, de asemenea, că o delegație de 900 de persoane organizată de Federația Evreiască din Detroit a aterizat pe aeroportul Dulles din Washington, întârziind la miting, deoarece șoferii autobuzului lor au refuzat să-i ducă la un eveniment pro-Israel.

„Pentru Israel” și „împotriva antisemitismului”, sute de mii de persoane (zeci de mii potrivit AFP) au manifestat marți la Washington, cu steaguri israeliene în mâini sau legate la gât, cerând eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas de la atacul sângeros din 7 octombrie.

Veniți din toate colțurile Statelor Unite, din Massachusetts până în Louisiana și Wisconsin, numeroși americani de confesiune evreiască au afișat pancarte în care cereau „eliberarea Palestinei de Hamas”, „lăsați Israelul să termine treaba” și „anihilați Hamas”, potrivit reporterilor AFP de la fața locului.

Mitingul, organizat de asociații evreiești, s-a desfășurat sub o puternică protecție a poliției. Bariere metalice au fost ridicate de-a lungul National Mall, o esplanadă vastă din centrul capitalei americane, iar participanții au trebuit să treacă prin porțile de securitate, unde le-au fost percheziționate gențile, înainte de a se aduna sub ecrane gigantice pe peluză.

Mai multe străzi au fost blocate de pluguri de zăpadă și vehicule militare, iar polițiști în mașini, călare și pe biciclete au patrulat în zonă.

„Sunt aici cu un grup din Kansas City și suntem aici pentru a susține Israelul, pentru a cere eliberarea ostaticilor și pentru a atrage atenția asupra creșterii antisemitismului în această țară și în întreaga lume”, a declarat pentru AFP Hazzan Tahl Ben-Yehuda, un manifestant.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în Fâșia Gaza în timpul atacului fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie. Potrivit autorităților israeliene, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea fiind civili.

Ca represalii, Israelul bombardează fără încetare Fâșia Gaza și desfășoară o operațiune terestră începând cu 27 octombrie, cu scopul de a „extermina” mișcarea islamistă, aflată la putere în teritoriul palestinian asediat. Aceste lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 11.000 de persoane, dintre care două treimi sunt femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

„Eliberați-i”

„Aduceți-i acasă!”, scanda în mod regulat mulțimea de la Washington cu referire la ostatici.

„Niciodată, niciodată nu vom uita răul provocat de Hamas”, a declarat de la tribună senatorul democrat Chuck Schumer.

„Astăzi suntem alături de Israel” și „vom continua să luptăm pentru eliberarea tuturor ostaticilor”. Eliberați-i! Aduceți-i acasă!”, a adăugat el în aplauze.

Noul lider republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a fost ovaționat în picioare când a declarat că „apelurile la încetarea focului (sunt) scandaloase”.

Președintele israelian Isaac Herzog a ținut un discurs video