Coaliția de opoziție din Polonia a încercat marți să crească presiunile pe președintele Andrzej Duda în vederea desemnării lui Donald Tusk pentru a forma guvernul, anunțând că este pregătită să preia puterea, relatează Reuters.

Donald TuskFoto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Partidele pro-UE au câștigat o majoritate de mandate la alegerile parlamentare de luna aceasta, o schimbare majoră pe scena politică a Poloniei după 8 ani în care formațiunea conservatoare Lege și Justiție (PiS) s-a contrat puternic cu Bruxelles-ul pe o serie largă de subiecte, de la funcționarea sistemului judiciar, la gestionarea migranților în spațiul comunitar și drepturile persoanelor LGBT.

Președintele Duda, un aliat și fost membru al PiS, a declarat anterior că va acorda prima șansă de a forma guvernul partidului cu cel mai mare număr de mandate câștigate în Sejm, camera inferioară a parlamentului de la Varșovia.

Anunțul său a venit în condițiile în care PiS a câștigat alegerile, dar rezultatul sub așteptări al partenerilor săi de extrema dreaptă de la alianța „Confederația” a lăsat partidul conservator fără perspective de a forma o majoritate parlamentară.

„Astăzi, alături de liderii partidelor democratice, ne-am confirmat disponibilitatea de a coopera pe deplin și forma o majoritate în următorul parlament”, a declarat marți Donald Tusk, liderul „Platformei Civice”, cel mai mare partid din „Coaliția civică” ce s-a plasat pe a doua poziție la alegerile parlamentare.

Donald Tusk este candidatul opoziției din Polonia la funcția de premier

El a confirmat de asemenea că alianța forțelor de opoziție, care include coaliția de centru-dreapta „A Treia Cale” și partidul „Noua Stângă”, l-a desemnat pentru funcția de premier în urma negocierilor purtate.

Vestea nu reprezintă tocmai o surpriză întrucât Tusk este de departe cel mai cunoscut lider al coaliției de opoziție și a fost considerat „motorul electoral” principal al acesteia în timpul campaniei electorale. PiS a făcut din atacarea dură a sa unul dintre pilonii campaniei electorale pe care a dus-o, o strategie despre care analiștii afirmă că în cele din urmă s-a dovedit perdantă.

Președintele Andrzej Duda urmează să poarte marți și miercuri discuții cu partidele care au câștigat mandate în parlament.

Duda și liderii celorlalte partide din alianța de opoziție l-au îndemnat pe președinte să nu amâne desemnarea unui premier care poate obține învestirea guvernului în parlament. Deși Duda nu a răspuns solicitărilor lor, consilierii săi au spus că acesta nu va fi permite să fie „grăbit” în luarea unei decizii.

În cazul în care Duda va alege să desemneze PiS să încerce să formeze un guvern, coaliția lui Tusk ar putea fi nevoită să aștepte săptămâni sau chiar luni de zile până să ajungă la guvernare.