Sub presiunea Bruxelles-ului, regiunea poloneză Kielce (sud) a renunțat miercuri că se declară „zonă liberă de LGBT”, în timpul unei adunări regionale transmise în direct online, relatează AFP.

LGBT PoloniaFoto: Marcin Wziontek / Shutterstock Editorial / Profimedia

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei pentru „zonele fără ideologie LGBT” decretată de o serie de autorități locale, regiuni și municipalități, inclusiv de regiunea Swietokrzyskie (Voievodatul Sfintei Cruci), a cărui capitală este Kielce.

Executivul european, care a denunțat caracterul discriminatoriu al acestor măsuri împotriva persoanelor LGBT +, a trimis Poloniei o scrisoare de notificare oficială.

La sesiunea excepțională a Adunării regionale din Swietokrzyskie, 25 de consilieri au aprobat decizia de retragere din controversata declarație, nimeni nu s-a opus și trei consilieri s-au abținut de la vot.

Luni, Voievodatul Cracovia (Maloposkie, sud) trebuie să ia în considerare o abordare similară.

Bruxelles a solicitat, la momentul declarării ”zonelor libere de LGBT”, respectarea demnității și a drepturilor omului care sunt „valorile fundamentale ale UE” și a asigurat că Comisia va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a apăra aceste valori.

Ursula von der Leyen, la rândul ei, a spus atunci că acestea sunt „zone fără umanitate” care „nu-și au locul” în UE.

Citește și:

Polonia protestează după ce Comisia Europeană a blocat fonduri UE pentru câteva oraşe ce au adoptat rezoluţii anti-LGBT