Comisia Europeană a anunțat miercuri că va trimite Polonia în fața curților de justiție ale UE în urma unor hotărâri ale Curții Constituționale poloneze care contestă primatul legislației europene, un demers care ar putea duce în cele din urmă la sancțiuni financiare contra Varșoviei, transmite AFP.

Curtea de Justiție a UEFoto: Horst Galuschka / imago stock&people / Profimedia

Executivul comunitar, garantul respectării tratatelor în UE, trimisese un „aviz motivat" Poloniei în iulie, ceea ce a reprezentat o nouă etapă a unei proceduri de infringement lansate în decembrie 2021.

Răspunsul Varșoviei, care a „respins raționamentul" avizului motivat, „nu a risipit îngrijorările Comisiei", care a decis, prin urmare, să trimită Polonia în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), a precizat Bruxelles-ul într-un comunicat.

UE este angajată de ani de zile într-o bătălie cu guvernul naționalist conservator de la Varșovia în legătură cu reformele sale judiciare, pe care le acuză că subminează independența judecătorilor.

Conflictul a escaladat odată cu o decizie din iulie 2021 a Curții Constituționale din Polonia, influențată de partidul de guvernământ, care a declarat neconstituționale deciziile CJUE privind reformele judiciare poloneze.

Tensiunile au crescut și mai mult la 7 octombrie 2021, când Curtea Constituțională poloneză, sesizată de premierul Mateusz Morawiecki, a contestat supremația legislației UE, declarând anumite articole din tratatele UE „incompatibile" cu constituția țării.

„Prin aceste decizii, Curtea Constituțională a încălcat principiile generale ale autonomiei, primatului, eficacității și aplicării uniforme a dreptului UE, precum și caracterul obligatoriu al hotărârilor CJUE", spune Comisia.

„Curtea Constituțională poloneză nu mai îndeplinește cerința de instanță independentă și imparțială stabilită anterior prin lege", consideră Bruxellesul.

Polonia trebuie deja să plătească o amendă zilnică de un milion de euro pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre a CJUE privind regimul disciplinar al judecătorilor din Polonia, sancțiune care este în vigoare din noiembrie 2021. Suma acestor amenzi a depășit până acum 440 de milioane de euro, din care o parte este dedusă din fondurile UE plătite țării.

O lege care desființează un organism controversat, camera disciplinară a Curții Supreme pentru judecători, a intrat în vigoare în iulie 2022, dar fără a mulțumi Comisia sau a ridica sancțiunea.