Partidul Socialist spaniol condus de premierul Pedro Sanchez a ajuns la acord cu formațiunea de extrema stânga „Sumar” pentru a forma o coaliție de guvernare, au anunțat marți ambele partide, potrivit Reuters.

Yolanda Diaz alaturi de Pedro Sanchez in parlamentFoto: Alberto Ortega / Zuma Press / Profimedia

Acordul a fost parafat după ce Sanchez s-a întâlnit luni pentru o nouă rundă de negocieri cu Yolanda Diaz, lidera sumar și ministrul muncii din cabinetul său.

Pentru a obține un nou mandat de premier Sanchez, care asigură interimatul funcției după ce a convocat alegeri anticipate la sfârșitul lunii mai, are nevoie de susținerea celor 33 de legiuitori ai Sumar în camera inferioară a parlamentului spaniol, precum și a unor parlamentari de la alte partide, inclusiv unele care militează pentru independența Cataloniei și a Țării Bascilor.

„Înțelegerea de guvernare pentru un mandat legislativ de 4 ani va permite țării noastre să continue să crească într-o manieră sustenabilă și cu calitate a muncii, dezvoltând politici bazate pe dreptatea socială și climatică în același timp cu lărgirea drepturilor, libertăților și cuceririlor feministe”, au declarat cele două partide într-un comunicat de presă.

Printre obiectivele asumate se numără reducerea șomajului în rândul tinerilor, consolidarea sistemului de sănătate publică, creșterea numărului de locuințe sociale, creșterea țintelor de reducere a emisiilor de carbon și o reformare a sistemului fiscal pentru a impozita băncile și marile corporații.

O altă măsură solicitată și obținută de Sumar vizează reducerea săptămânii de muncă de la 40 la 37,5 de ore fără scăderea salariului. Presa spaniolă notează că acesta a fost principalul impediment în calea încheierii unei înțelegeri rapide întrucât Sumar dorea o măsură mai „curajoasă” privind reducerea orelor de muncă.

Pedro Sanchez are nevoie de susținerea separatiștilor catalani pentru a forma un guvern

Deși susținerea formațiunii de extrema stângă este crucială pentru Sanchez, ea nu este suficientă pentru a-i asigura numărul de voturi necesare pentru a-și trece un nou guvern prin parlament.

Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat pe Sanchez la începutul lui octombrie să încerce să formeze o majoritate parlamentară care să îi susțină guvernul după ce dreapta condusă de Alberto Núñez Feijóo nu a reușit să facă acest lucru.

Partidul Popular spaniol condus de Feijóo a câștigat alegerile parlamentare din luna iulie, fără a obține însă o majoritate și fără a avea potențiali parteneri cu care să încerce să formeze guvernul.

Pentru Sanchez urmează acum o serie de negocieri dificile cu separatiștii catalani, care îi cer în schimbul susținerii o măsură de amnistie foarte controversată pentru politicienii condamnaţi sau anchetaţi în urma tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017.

Dacă Sanchez nu va reuși să își asigure majoritatea parlamentară până pe 27 noiembrie, spaniolii vor fi chemați iar la urne într-o nouă rundă de alegeri parlamentare.