Conflictul armat din Israel a ajuns în cea de-a 18 zi. Forțele israeliene au rămas în pregătire pentru declanșarea invaziei terestre în Fâșia Gaza, dar ordinul încă nu a fost dat. SUA a recomandat, însă, Israelului să amâne contraonfensiva terestră până la rezolvarea situației celor circa 200 de ostatici ținuți de Hamas.

Sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome trage pentru a intercepta o rachetă trasă din GazaFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Războiul Israel-Hamas - ziua a 18-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

01:40Cea mai secretă dintre forțele speciale israeliene a intrat în Gaza

De la atacul Hamas asupra Israelului de acum mai bine de două săptămâni, statul israelian promite o ofensivă terestră în Gaza. Până acum, tot nimic. Armata israeliană s-a concentrat mai întâi pe eliberarea a sute de ostatici, pe lângă bombardarea continuu a teritoriului Gaza din aer.

Prim-ministrul Netanyahu a anunțat totuși luni că soldați de elită au intrat în Gaza în căutarea ostaticilor israelieni.

01:02Militanți Hamas au fost găsiți "ieșind dintr-un tunel" și "încercând să se infiltreze în Israel" pe mare, a afirmat IDF.

Scriind pe Telegram, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că "celula teroristă" a fost localizată în apropiere de Zikim, o zonă din sudul țării.

"Marina israeliană, IAF și soldații de la sol au lovit teroriștii și au zădărnicit tentativa lor de infiltrare", a scris aceasta.

"Avioanele de luptă ale IDF și soldatul naval au lovit tunelul și depozitul de arme folosite de teroriști în Fâșia Gaza".

Israelul respinge apelurile internaționale pentru încetarea focului

00:37Israelul respinge apelurile internaționale pentru încetarea focului

Israelul a respins marți apelurile comunității internaționale pentru încetarea focului, promițând din nou să distrugă Hamas, potrivit Sky News.

Organizația Națiunilor Unite, palestinienii și multe alte țări au făcut această solicitare în cadrul unei reuniuni la nivel înalt a ONU de marți, însă ministrul israelian de externe a declarat că este „dreptul țării să distrugă Hamas”.

Eli Cohen a respins, de asemenea, apelurile la „proporționalitate” în răspunsul țării la atacurile surpriză ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

00:18Fost ministru israelian: Ce ar trebui să facem? Să le trimitem flori? Țara nu are „nicio altă alternativă” pentru a învinge Hamas.

Un fost ministru de externe al Israelului a declarat pentru Sky News că țara nu are „nicio altă alternativă” pentru a învinge Hamas decât tacticile pe care le folosește.

Tzipi Livni a declarat că „susține dreptul Israelului de a se apăra” și că Hamas trebuie „eliminat”. „Dacă Gaza vrea să fie liberă, ar trebui să oprească terorismul violent. Ceea ce fac ei este răul pur, noi ne apărăm cetățenii”, a adăugat ea.

00:07 Opt camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza

Opt camioane cu apă, alimente și medicamente au intrat în Fâșia Gaza din Egipt, a anunțat Semiluna Roșie Palestiniană.

Acesta este al patrulea convoi cu ajutoare de urgență care intră în enclavă de la izbucnirea războiului cu Israelul.

Cinci dintre camioane conțineau apă, două conțineau alimente și unul conținea medicamente, se arată într-o declarație.

23:54Un armistiţiu în Fâşia Gaza nu ar face decât să ofere Hamas un răgaz, într-un moment în care Israelul intensifică atacurile aeriene împotriva acestui grup islamist palestinian, a reafirmat marţi Casa Albă, sugerând în schimb "pauze" pentru a facilita livrarea ajutorului umanitar, transmite AFP.

"O încetare a focului în acest moment ar aduce beneficii doar Hamasului", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, care a avertizat, de asemenea, că situaţia se va înrăutăţi pentru civili.

23:18Germania: Poliția a arestat un bărbat suspectat de pregătirea unui atentat la proteste pro-Israel

Potrivit mai multor media, este vorba despre un jihadist în vârstă de 29 de ani, Tarik S., care ar fi pregătit un atac la o manifestație pro-israeliană.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcție

22:56Google dezactivează funcţia de condiţii de trafic live în Israel şi Gaza în aplicaţiile sale Maps şi Waze

Google dezactivează funcţia de condiţii de trafic live în Israel şi Gaza în aplicaţiile sale Maps şi Waze, a declarat marţi un purtător de cuvânt, citat de CNBC.

Mişcarea vine în timp ce Israelul este aşteptat să se angajeze într-o invazie terestră în Gaza.

22:33Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcție.

Acest demers vine după ce secretarul general al ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.

22:02Gaza: Ministerul Sănătății din Hamas anunță 50 de morți într-o oră în urma loviturilor israeliene

Ashraf al-Qidra a declarat că IDF a extins zonele țintelor sale în întreaga Fâșie Gaza. Aceasta vine după ce ministerul a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis peste 700 de palestinieni într-o singură zi, potrivit AFP.

Ashraf al-Qidra a spus că acesta este cel mai mare număr de decese înregistrat în 24 de ore de la începutul conflictului, în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Macron: Nimic nu poate justifica suferinţele civililor din Gaza

21:47„Vom ataca la momentul potrivit”

Israelul depune „eforturi maxime” pentru a evita victimele civile în Gaza, a declarat un consilier al lui Benjamin Netanyahu.

Mark Regev a declarat pentru Sky News că este „crucial” ca țara „să mențină presiunea” asupra Hamas, atât pe plan militar, cât și diplomatic.

Israelul se așteaptă la o ofensivă terestră în Gaza, iar Regev a declarat: „Vom ataca atunci când va fi momentul potrivit pentru noi, când va fi cel mai bun moment și vom obține o victorie decisivă.”

21:18Macron: Nimic nu poate justifica suferinţele civililor din Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, la Ramallah, că atacul Hamas asupra Israelului este „de asemenea o catastrofă pentru palestinieni” şi că „nimic nu poate justifica suferinţele” civililor din Gaza, relatează AFP.

„O viaţă palestiniană valorează cât o viaţă franceză care valorează cât o viaţă israeliană”, a declarat Macron alături de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care i-a cerut să acţioneze pentru o încetare a „agresiunii” Israelului în Gaza, în cea de-a 18-a zi a războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

20:50Joe Biden a declarat marți că ajutorul umanitar nu ajunge suficient de repede în Fâșia Gaza, care se află sub asediu și este bombardată neîncetat de Israel de la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, potrivit AFP.

Livrarea ajutoarelor „nu este suficient de rapidă”, a declarat președintele american, întrebat de presă la Casa Albă despre ajutorul umanitar, care a început să intre de sâmbătă, deși foarte lent, pe teritoriul de 362 de kilometri pătrați unde se înghesuie 2,4 milioane de palestinieni.

O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a stârnit furia Israelului

20:30Președintele palestinian Mahmoud Abbas l-a îndemnat marți pe omologul său francez Emmanuel Macron să depună eforturi pentru a „opri agresiunea” din Gaza, în cea de-a 18-a zi de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, potrivit AFP.

În timp ce Macron afirmase anterior dreptul Israelului de a se apăra în Ierusalim, Abbas a acuzat Israelul „și țările care îl susțin” pentru conflict.

20:08​​Familia lui Shani Louk, tânăra germană care apărea inconstientă într-o camionetă a teroriștilor Hamas, critică autoritățile germane și susțin că nu fac nimic ca să o elibereze pe femeia despre care susțin că ar fi în viață, deși informațiile inițiale vorbeau că a fost ucisă.

20:00Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

Sprijinul acordat Israelului în urma atacului sângeros al Hamas nu va zădărnici ajutorul acordat Ucrainei, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz, potrivit AFP.

De la 7 octombrie, Olaf Scholz a reafirmat în mai multe rânduri sprijinul neclintit al Germaniei pentru Israel, subliniind responsabilitatea specială a țării sale în contextul Holocaustului. La câteva zile după atacuri, Germania a autorizat Israelul să folosească două dintre dronele sale de luptă Heron TP în cadrul răspunsului său împotriva Hamas.

19:42Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a scris pe X (fostul Twitter) că își anulează întâlnirea planificată cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la aproximativ o oră după ce șeful ONU a declarat că atacul terorist al Hamas asupra Israelului „nu a avut loc din senin” și a acuzat Guvernul israelian că a supus israelienii unei „ocupații sufocante de 56 de ani”.

„Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie, nu mai este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie distrus", a spus Cohen într-o postare pe X, care a fost scrisă în ebraică și tradusă de NBC News.

Detalii despre declarațiile șefului ONU, AICI.

Spitalele din Gaza sunt la câteva ore distanță de a fi scoase din funcțiune din cauza lipsei de combustibil

19:33O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a stârnit furia Israelului. Într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Guterres și-a expimat îngrijorarea cu privire la „încălcările clare ale dreptului internațional umanitar” în Fâșia Gaza și a comentat că „atacul Hamas nu au avut loc din senin”.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la ONU, cerându-i demisia lui Guterres a cărui declarație a fost calificată drept „șocantă”.PE LARG AICI

19:28Corespondentul FoxNews în Israel, Trey Yingst relatează că forțele aeriene israeliene execută raiduri, iar armata israeliană a început să tragă cu tancurile spre Gaza:

19:22 Agenția ONU pentru refugiați anunță că își va înceta operațiunile miercuri din lipsă de combustibil, după un anunț similar al Ministerului Palestinian al Sănătății, Ashraf Al-Qudra

19:14Secretarul de stat SUA Antony Blinken a confirmat astăzi faptul că 33 de americani au fost uciși în războiul din Israel. Până acum se știa de moartea a 32 de americani, iar alții 11 erau dispăruți.

18:57Spitalele din Gaza sunt la câteva ore distanță de a fi scoase din funcțiune din cauza lipsei de combustibil și a unui număr mare de răniți, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Palestinian al Sănătății, Ashraf Al-Qudra.

„Vorbim despre un colaps complet al sistemului de sănătate, care a devenit incapabil să facă față numărului mare de răniți care sosesc în spitale, cu capacități limitate de tratare a răniților, pe lângă epuizarea rapidă a combustibilului, ceea ce va duce la o pană de curent”, a spus el.

18:24 Imagini cu palestinienii din Cisiordania care ard fotografii cu președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Israel:

Atac masiv cu rachete lansat marți după-amiaza de către Hamas

17:40Alarmele au sunat din nou în aproape tot Israelul, marți după-amiază după ce un alt atac masiv cu rachete ar fi fost lansat de către Hamas. În Tel Aviv alarmele au sunat minute în șir, iar sistemul Iron Dome a fost activat și numeroase interceptoare au putut fi filmate deasupra orașului.

16:14 VIDEO | „O să murim azi?”. Întrebarea îl bântuie pe băiatul corespondentului CNN care încearcă să fugă din Fâșia Gaza

15:24Armata israeliană a împrăștiat marți pliante în Gaza, îndemnând palestinienii să le furnizeze informații despre ostaticii ținuți de teroriștii Hamas, oferindu-le protecție și o recompensă, informează Reuters.

230 de români vor să iasă din Fâșia Gaza

14:35 Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că 230 de români au solicitat să iasă din Fâșia Gaza, aceștia fiind în contact şi cu autorităţile israeliene, potrivit News.ro.

„Sunt 230 de solicitări de a ieşi, momentan nu a ieşit nimeni”, a spus şeful Executivului.

Întrebat ce se întâmplă cu ostaticul cu cetăţenie română, premierul a spus: „Vom face ce facem cu toţi ostaticii răpiţi şi americani şi germani şi francezi. Nu negociem, este o celulă ( de criză, nr)”.

13:28 Una dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni de Hamas a făcut primele declarații despre condițiile din catacombele de sub Gaza, unde a fost ținută mai bine de două săptămâni.

13:12 Într-o conferință de presă alături de Emmanuel Macron, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „toată lumea va fi în pericol” dacă Hamas va câștiga.

El a descris Hamas ca parte a unei axe a răului care încearcă să tragă civilizația înapoi în evul mediu. „Trebuie să avem o victorie decisivă împotriva Hamas”, a spus Netanyahu. El a amenințat, totodată, cu „consecințe oribile” Hezbollah-ul dacă acesta decide să se alăture războiului într-un mod semnificativ.

12:22Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale cu scopul declarat de a face cunoscută oroarea masacrului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie şi pentru a dovedi comiterea de „crime împotriva umanităţii", transmite EFE.

11:40Premierul libanez Najib Mikati a efectuat marţi o vizită surpriză la instalaţiile militare din sudul ţării, unde de două săptămâni au loc intense atacuri transfrontaliere între gruparea şiită libaneză Hezbollah, proiraniană, şi forţele armate israeliene, transmite EFE, citată de Agerpres.

Mikati a ajuns marţi dimineaţă la sediul Armatei Libaneze din Sectorul Litani de Sud, în oraşul sudic Tir, unde s-a întâlnit cu comandantul Forţelor Armate, generalul Joseph Aoun, a relatat preşedinţia Consiliului de Miniştri pe contul său X (fostul Twitter).

Din 8 octombrie, Hezbollah şi forţele israeliene sunt angajate în schimburi de focuri peste graniţa dintre Liban şi Israel, unde au avut loc şi acţiuni revendicate de facţiunile palestiniene prezente pe teritoriul libanez.

Raiduri aeriene în ultima zi împotriva a 400 de ținte Hamas

11:20Forțele Israeliene au efectuat raiduri aeriene în ultima zi împotriva a 400 de ținte Hamas, susținând că au reușit să ucidă mai mulți lideri de front ai organizației teroriste. Imagini cu atacurile IDF au fost publicate online:

10:47 Franța este solidară cu Israelul în lupta sa împotriva terorismului, a declarat marți președintele Emmanuel Macron, care s-a întâlnit la Ierusalim cu omologul său israelian Isaac Herzog, informează Reuters.

Ceea ce s-a întâmplat nu va fi niciodată uitat", a spus Macron, referindu-se la atacul asupra Israelului din 7 octombrie în care gruparea militantă Hamas a ucis peste 1.400 de persoane. „Mă aflu aici pentru a ne exprima solidaritatea", a subliniat Macron.

Israelul nu dorește să pornească un război cu militanții Hezbollah, ci se concentrează în schimb pe lupta împotriva Hamas în Fâșia Gaza, a declarat marți președintele israelian Isaac Herzog în timpul întâlnirii cu Macron.

„Vreau să fie clar, nu căutăm o confruntare la granița noastră de nord sau cu oricine altcineva ... Dar dacă Hezbollah ne antrenează într-un război, ar trebui să fie clar că Libanul va plăti prețul", a declarat Herzog.

10:34 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiraul Daniel Hagari, a declarat marți că armata este „pregătită și hotărâtă" pentru următoarea etapă a războiului și că așteaptă ordinul politic.

El a declarat că Israelul învață din experiența SUA în Orientul Mijlociu, dar „războiul nostru este la granițele noastre, nu la mii de kilometri de Israel", adăugând că se așteaptă la săptămâni de lupte.

Hagari a declarat că Egiptul joacă un rol cheie în negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, despre care a spus că este o prioritate majoră pentru Israel.

10:03 Rusia şi Iranul îşi consolidează relaţiile bilaterale într-o atmosferă de „încredere", a declarat marţi

dimineaţă Ministerul rus de Externe, după ce şeful său, Serghei Lavrov, a fost primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran, relatează Reuters și News.ro. Discuțiile au loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu.

09:50Imagini de la granița Israelului cu Fâșia Gaza, acolo unde armata israeliană a masat tehnică militară impresionantă, așteptând

ordinul să demareze o operațiune terestră împotriva Hamas:

09:25Nurit Cooper, 79 de ani, și Yocheved Lifshitz, 85 de ani - cei doi ostatici în vârstă eliberați de Hamas luni seara - au sosit la Tel Aviv pentru tratament medical. Hamas le-a eliberat pe femei din motive „umanitare” și de sănătate. Israelul a mulțumit Egiptului pentru medierea eliberării lor și Crucii Roșii pentru „rolul important” pe care l-a jucat în aducerea celor doi acasă. Soții celor două femei sunt încă ținuți de Hamas în Gaza, potrivit oficialilor israelieni.

Emmanuel Macron, vizită în Israel

09:08Ministerul israelian al Sănătății a anunțat că 278 de persoane sunt spitalizate cu răni în Israel, dintre care 40 sunt în stare gravă, 164 în stare moderată și 74 în stare ușoară.

08:56Armata israeliană susține că au ucis trei comandanți Hamas și au atacat peste 400 de ținte militare în Gaza în ultima zi. Purtătorul de cuvânt al IDF a anunțat că a ucis peste noapte trei adjuncți ai comandanților Hamas. De asemenea, în

ultimele 24 de ore avioanele de luptă au lovit peste 400 de ținte militare în Fâșia Gaza, inclusiv sediul operațional Hamas, inclusiv agenți înarmați care se pregăteau să atace Israelul.

08:40O foarte cunoscută actriță israeliană - Maisa Abd Elhadi - a fost reținută de poliție după ce și-ar fi exprimat sprijinul pentru atacul Hamas asupra Israelului, relatează presa ebraică.

Poliția confirmă are starea „o actriță și influenceriță rezidentă în orașul Nazaret, sub suspiciunea de a fi folosit laude pentru actele de teroare ale Hamas și discurs instigator la ură”, fără a-i da numele. Abd Elhadi a împărtășit imagini cu o femeie în vârstă luată ostatică de Hamas însoțită de emoji-uri care râd, precum și o altă imagine a forțelor Hamas care încalcă bariera de securitate a Israelului, scriind în engleză „Hai, în stil Berlin”.

Postările ei de pe rețelele de socializare au fost criticate de colegul ei israelian, Ofer Shechter,, care a scris: „Mi-e rușine de tine. Locuiești în Nazaret, joci și jucați în emisiunile și filmele noastre TV, apoi ne înjunghiați în spate.”

Abd Elhadi a apărut în mai multe emisiuni israeliene, în filmul de la Hollywood „World War Z” și, cel mai recent, în serialul britanic „Baghdad Central”.

08:28Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat la Tel Aviv și fost întâmpinat pe aeroport de cetățeni israeliano-francezi care și-au pierdut persoane dragi în atacul Hamas din 7 octombrie, precum și de familiile celor ținuți ostatici

08:00Asediul și bombardarea Gazei de către Israel riscă să submineze eforturile pe termen lung de a obține pacea și stabilitatea în regiune, a spus Barack Obama. „Chiar dacă susținem Israelul, ar trebui să fim clari și în privința faptului că modul în care Israel duce această luptă împotriva Hamas contează”, a spus fostul președinte american

07:27 Yocheved Lifshitz, una din femeile eliberate luni de Hamas , a fost catalogată de nepotul ei drept „erou” după ce s-a întors din Gaza în Israel . „Vorbește, poate merge, își poate îmbrățișa nepoții, ceea ce ne face foarte fericiți”, a spus Daniel Lifshitz pentru CNN după ce s-a întâlnit cu bunica lui la Tel Aviv. „Nu ne-am putea imagina că se poate întâmpla asta– mă gândeam că nu o voi mai vedea niciodată”, a spus Daniel Lifshitz. „Este un erou. Are atât de mult curaj. E atât de puternică...Mi-e însă teamă pentru bunicul meu. El este încă acolo și niciun bărbat nua fost eliberat”

07:06Ministrul chinez de externe Wang Yi va vizita Washingtonul unde se va întâlni cu omologul american Antony Blinken, precum și cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate. Americanii spun că vor să-l determine pe Wang Yi, să preseze Beijingul „să aibă o abordare mai constructivă” asupra „situațiilor” din Israel și Ucraina. Deocamdată nu e sigur dacă Wang se va întâlni și cu președintele Joe Biden.

Înainte de călătoria sa, Wang a discutat cu ministrul de externe al Israelului, Eli Cohen și cu ministrul palestinian de externe Riad Malki.

Familiile ostaticilor israelieni vor protesta marți la sediul ONU

06:25Familiile ostaticilor israelieni vor protesta marți la sediul ONU. O delegație a familiilor ostaticilor ținuți în captivitate de Hamas va fi la Națiunile Unite în același timp cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care se va deplasa mâine la New York pentru a participa la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind situația din Orientul Mijlociu. Familiile vor organiza demonstrații la ONU și vor avea întâlniri cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, primarul orașului New York Eric Adams și liderii evrei din SUA.

06:14 Directorul agenției ONU pentru refugiați, Thomas White, a declarat pentru BBC că lipsa de adăposturi, hrană și apă potabilă în sudul Gazei i-a forțat pe unii rezidenți să se întoarcă la casele lor din nord. „

Oamenii au lăsat totul în nord... au venit în sud, unde se chinuie să-și găsească adăpost, mâncarea este foarte puțină iar mulți oameni sunt nevoiți să bea apă nepotabilă”, a spus White.

06:00 Președintele Joe Biden „a subliniat necesitatea de a menține fluxul de asistență umanitară în Gaza” într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, a declarat Casa Albă.

Liderul SUA a salutat eliberarea celor doi ostatici din Gaza și și-a reafirmat angajamentul de a asigura eliberarea ostaticilor rămași.

05:30 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut întâlniri separate cu liderii comunității evreiești și arabe americane pentru a discuta despre războiul din Gaza.

„Blinken a condamnat atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului”, spune Departamentul de Stat.

Blinken „a subliniat că nicio viață nu valorează mai mult decât o alta – fie creștină, evreică sau musulmană – și a subliniat eforturile continue ale SUA de a facilita fluxul constant de asistență umanitară către civilii din Gaza.

01:04 IDF afirmă că a ucis 5 comandanți ai Armei Aeriene Hamas din 7 octombrie.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ucis cinci comandanți ai forțelor aeriene ale Hamas începând cu 7 octombrie, potrivit unui comunicat emis luni de IDF și citat de CNN.

„Armata aeriană a Hamas operează o varietate de arme împotriva statului Israel. Forțele aeriene ale Hamas au avut o contribuție semnificativă în atacul împotriva Israelului la începutul războiului, iar în ultimele zile IDF a eliminat mai mulți comandanți", se arată în comunicatul IDF, cu referire la Forțele Aeriene Israeliene.

Printre ofițerii despre care IDF a afirmat că au fost uciși se numără trei în orașul Gaza, unul în nordul Gaza și un ofițer din Batalionul Zabra Tel Elhua al Hamas.

00:43 Cele două ostatice eliberate de Hamas sunt Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, care au fost scoase din Gaza la punctul de trecere Rafah, în Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană.

Cele două femei și soții lor au fost luați din casele lor din kibbutțul Nir Oz, în apropiere de granița cu Gaza, în timpul raidului Hamas în comunitățile din sudul Israelului, la 7 octombrie.

Soții lor nu au fost încă eliberați.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni

  • Cele două ostatice eliberate de Hamas sunt Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, care au fost scoase din Gaza la punctul de trecere Rafah, în Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană.
  • Statele Unite au trimis "mai mulți" consilieri militari în Israel, a anunțat luni Casa Albă, potrivit AFP.

  • Israelul vrea să predea cheile Fâșiei Gaza, dar nimeni nu va oferi să le ia. „Există diferite idei despre ce ar putea urma. PE LARG AICI.
  • The New York Times a publicat luni o erată în care afirmă că relațiile sale privind explozia spitalului al-Ahli din fâșia Gaza s-au bazat prea mult pe versiunea evenimentelor prezentate de organizația teroristă palestiniană Hamas.