Sprijinul acordat Israelului în urma atacului sângeros al Hamas nu va zădărnici ajutorul acordat Ucrainei, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz, potrivit AFP.

Olaf ScholzFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

„Sprijinim Ucraina din punct de vedere economic, financiar, cu ajutor umanitar și, de asemenea, cu arme. Acest sprijin nu va fi afectat în niciun fel de faptul că, de la orele îngrozitoare din dimineața zilei de 7 octombrie, privim spre Israel și Orientul Mijlociu cu cea mai mare compasiune și îngrijorare”, a declarat cancelarul german în cadrul unui forum economic germano-ucrainean la Berlin.

„Israelul și Ucraina se bucură de solidaritatea noastră de nezdruncinat”, a adăugat Olaf Scholz, care a fost primul șef de guvern care a vizitat Israelul după atacul mortal al Hamas.

„Putin a invadat Ucraina pentru că, în orbirea sa imperialistă, se aștepta la o victorie rapidă și ușoară. El s-a înșelat. Și se va înșela din nou dacă va crede că poate rezista mai mult decât noi”, a continuat Olaf Scholz.

„Promisiunea noastră rămâne valabilă”, a asigurat Scholz în prezența premierului ucrainean, Denis Șmihal, care a participat la forum.

„Împreună cu partenerii noștri din UE, din G7 și din multe alte țări, nu lăsăm niciun dubiu cu privire la determinarea noastră și la capacitatea noastră de a rămâne fermi”, a adăugat el.

Societatea mixtă Rheinmetall – Ukroboronprom a început să funcționeze

În cadrul forumului economic, producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat că societatea sa mixtă cu compania de stat ucraineană din industria de apărare, anunțată în luna mai, este acum operațională.

Lansată la 18 octombrie și cu sediul în Ucraina, societatea mixtă dintre Rheinmetall și conglomeratul militar Ukroboronprom este activă în „service, întreținere, asamblare, producție și dezvoltare de vehicule militare”, a explicat grupul german, care este unul dintre producătorii tancului Leopard, într-un comunicat de presă.

„Aș dori să-mi exprim recunoștința față de guvernul federal și poporul german pentru solidaritatea și asistența constantă pe care Ucraina o primește din partea Germaniei”, a declarat Șmihal într-un discurs la Berlin.

El a adăugat că această societate mixtă face parte dintr-o strategie de dezvoltare a industriei de apărare din Ucraina și că, în acest scop, Kievul a înființat o „alianță globală” de 60 de companii active în acest domeniu.

Germania este al doilea mare furnizor de ajutor financiar și militar pentru Ucraina, după Statele Unite, Olaf Scholz amintind marți că pachetul total al acestei asistențe s-a ridicat la 24 de miliarde de euro de la începutul ofensivei rusești în februarie 2022.

De la 7 octombrie, Olaf Scholz a reafirmat în mai multe rânduri sprijinul neclintit al Germaniei pentru Israel, subliniind responsabilitatea specială a țării sale în contextul Holocaustului.

La câteva zile după atacuri, Germania a autorizat Israelul să folosească două dintre dronele sale de luptă Heron TP în cadrul răspunsului său împotriva Hamas.

Atacul fără precedent al mișcării palestiniene pe teritoriul israelian s-a soldat cu peste 1.400 de morți, în marea lor majoritate civili, potrivit autorităților israeliene, care au identificat peste 200 de ostatici - israelieni, străini și cu dublă cetățenie - răpiți de Hamas.

După a 18-a zi de război, represaliile armatei israeliene care bombardează Fâșia Gaza au făcut peste 5.000 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.