Spania a confiscat artefacte de aur furate din Ucraina și evaluate la 60 de milioane de euro după ce hoții au fost prinși încercând să le vândă la Madrid, a anunțat luni poliția spaniolă, citată de Reuters.

Artefactele recuperate de politia spaniolaFoto: Captura video

Cele 11 piese, în principal bijuterii lucrate minuțios, datează din perioada pre-elenistică, între secolele IV-VIII î.e.n., când pe teritoriul Ucrainei de astăzi locuiau sciții.

Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev între 2009 și 2013, fiind scoase clandestin din Ucraina în 2016, potrivit Poliției Naționale din Madrid. Aceasta nu a precizat muzeul la care artefactele au fost expuse în Ucraina.

Ofițerii spanioli au afirmat însă că obiectele au fost însoțite de documente false care afirmau că ele aparțin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cea a cărei autocefalie a fost recunoscută în 2018 de către patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

În cursul operațiunii de recuperare a obiectelor poliția a arestat 5 persoane, trei cetățeni spanioli și doi ucraineni. Investigația a fost demarată în 2021 după ce unul dintre artefacte a fost vândut la o licitație privată organizată la Madrid.

După începerea războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin anul trecut autoritățile ucrainene au reclamat dispariția a numeroase artefacte valoroase din muzeele țării.

Unul dintre acestea, o diademă de aur încrustată cu pietre preţioase de meşteri în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, a fost unul dintre cele mai valoroase artefacte din lume de la domnia sângeroasă a lui Attila Hunul.

Diadema a fost furată dintr-un muzeu din orașul Melitopol aflat sub ocupație rusă încă din primele zile ale invaziei. Melitopolul este principalul obiectiv al ofensivei de vară pe care Kievul a lansat-o în luna iunie.

Urmărește ultimele evoluții din a 607-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.