Iranul a avertizat Israelul cu privire la o escaladare a conflictului dacă nu reușește să pună capăt agresiunilor împotriva palestinienilor, ministrul iranian de externe afirmând că și alți actori din regiune sunt pregătiți să acționeze, a relatat duminică agenția semi-oficială de știri Fars, citată de Reuters.

Ministrul iranian de externe, Hussein AmirabdollahianFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

„Dacă agresiunile sioniste nu se opresc, mâinile tuturor celor din regiune sunt pe trăgaci", a declarat Hossein Amirabdollahian, citat de agenția de presă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică să „demoleze Hamas", în timp ce armata se pregătește să pătrundă în Fâșia Gaza în căutarea militanților islamiști ale căror atacuri mortale prin orașele israeliene de frontieră au șocat lumea.

„Responsabilitatea pentru posibila deschidere a unor noi fronturi de rezistență în regiune și pentru orice escaladare a războiului de astăzi revine direct Statelor Unite și regimului sionist (Israel)", a declarat Amirabdollahian.

Amirabdollahian s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh sâmbătă în Qatar, unde au discutat despre atacul mortal al grupării militante palestiniene în Israel „și au convenit să continue cooperarea" pentru a atinge obiectivele grupului, a precizat Hamas, susținută de Iran, într-un comunicat.

Anterior, președintele iranian Ebrahim Raisi a îndemnat Franța să ajute la „prevenirea oprimării" palestinienilor, într-o convorbire telefonică cu omologul său Emmanuel Macron.

Ministrul iranian de externe a cerut sâmbătă Israelului să înceteze atacurile asupra Fâşiei Gaza, avertizând că războiul s-ar putea extinde şi în alte părţi ale Orientului Mijlociu dacă mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Teheran, s-ar alătura bătăliei, ceea ce ar face ca Israelul să simtă „un cutremur uriaş", relatează Times of Israel, citat de News.ro.

Marea temere a SUA privind războiul Israel-Hamas

Statele Unite se tem de o escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas şi de perspectiva unei implicări directe a Iranului, a declarat duminică la CBS News consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

El a admis că există posibilitatea ca un nou front de luptă să se deschidă la graniţa dintre Israel şi Liban. "Nu putem exclude posibilitatea ca Iranul să aleagă să se implice direct într-un fel sau altul. Trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate posibilă", a declarat Jake Sullivan.

Iranul este un susţinător de lungă durată al grupărilor teroriste Hamas şi Hezbollah din Liban, oferindu-le finanţare şi arme.

"Acesta este un risc şi este un risc la care noi am fost atenţi încă de la început", a declarat Sullivan comentând perspectiva implicării Iranului în război.

"Acesta este motivul pentru care preşedintele a acţionat atât de rapid şi decisiv pentru a trimite un portavion în estul Mediteranei, pentru a trimite avioane în Golf, deoarece a trimis un mesaj foarte clar oricărui stat sau oricărui actor care ar încerca să exploateze această situaţie", a explicat Sullivan.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a anunţat sâmbătă desfăşurarea celui de-al doilea portavion "pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război în urma atacului Hamas" din 7 octombrie. În estul Mediteranei, portavionul USS Eisenhower şi navele care îl însoţesc se vor alătura USS Gerald R. Ford, care a fost trimis după atacul soldat cu moartea a 1.300 de israelieni.

Sullivan a recunoscut că SUA sunt îngrijorate că Iranul ar putea acţiona prin intermediari, cum ar fi Hezbollahul libanez, despre care a spus că are o capacitate militară considerabilă şi un istoric de atacuri asupra statului israelian. "Am asistat în ultimele zile la incidente peste graniţa nordică, ceea ce nu face decât să sporească riscul de escaladare", a comentat Sullivan.

Întrebat dacă există în acest moment contacte diplomatice cu Iranul, consilierul pe probleme de securitate naţională a precizat: "Avem mijloace de comunicare privată cu Iranul. Şi ne-am folosit de aceste mijloace în ultimele zile pentru a clarifica în privat ceea ce am spus în public".