​Armata israeliană se pregătește să declanșeze o operațiune de amploare în Fâșia Gaza, într-o mobilizare fără precedent a militarilor care au ordin să preia controlul în orașul Gaza și să distrugă actuala conducere a enclavei. Războiul a intrat în a noua zi.

Vehicule blindate ale armatei israeliene la granița cu Fâșia GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata spune că scopul său final este să distrugă ierarhia politică și militară a Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza și care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută, în care au fost uciși 1.400 de israelieni, potrivit ultimului bilanț.

Atacul este așteptat să fie cea mai mare operațiune terestră a Israelului de când a invadat Libanul în 2006.

Sinteza zilei:

  • Armata israeliană spune că așteaptă o „decizie politică” pentru a începe ofensivă terestră în Fâșia Gaza, pe care o lovește fără încetare după atacul sângeros al Hamas de acum o săptămână.
  • Premierul Benjamin Netanyahu a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgență extins al Israelului, spunând că unitatea națională afișată a trimis un mesaj în țară și în străinătate, în timp ce se pregătește să „demoleze Hamas" în Gaza.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken revine luni în Israel pentru consultări cu autoritățile guvernamentale.
  • Peste 1.000 de persoane sunt date dispărute sub dărâmături în Gaza, susțin autoritățile palestiniene.
  • Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza se va deschide luni, susține Kamel Khatib, reprezentantul Ambasadei Palestinei pentru frontiera Rafah.
  • Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că a ucis un comandant al grupării Hamas într-un atac aerian.
  • Israelul a reluat duminică alimentarea cu apă în sudul Fâşiei Gaza, după o întrerupere de şapte zile ordonată ca represalii la atacul Hamas asupra teritoriului israelian.
  • Iranul a avertizat Israelul cu privire la o escaladare a conflictului dacă nu reușește să pună capăt agresiunilor împotriva palestinienilor, ministrul iranian de externe afirmând că și alți actori din regiune sunt pregătiți să acționeze.
  • Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Statele Unite vor suferi „daune semnificative" dacă războiul din Gaza se va transforma într-un conflict mai mare.
  • Sistemul de sănătate din Gaza „a început să se prăbușească", iar spitalele sunt, de asemenea, copleșite de numărul mare de victime ale bombardamentelor israeliene, atrag atenția medicii.
  • Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul Hamas , potrivit unui nou bilanț prezentat duminică de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului. De partea cealaltă, Ministerul Sănătății din Gaza a publicat un raport actualizat, precizând că bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza au ucis 2.450 de persoane.
  • Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha.
  • Statele Unite se tem de o „escaladare” a conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan. El nu a exclus o „posibilă implicare a Iranului”.

Războiul Israel-Hamas - ziua a 9-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

23:45De ce nu a lansat încă Israelul ofensiva terestră?

23:30Apărarea civilă palestiniană: peste 1.000 de persoane dispărute sub dărâmături în Gaza

Peste 1.000 de persoane sunt în prezent dispărute sub dărâmăturile clădirilor din Gaza care au fost vizate de lovituri aeriene israeliene, a declarat duminică apărarea civilă palestiniană.

Într-o comunicat de presă, echipa de apărare civilă a precizat că multe alte persoane au fost scoase în viață din dărâmături, la 24 de ore după ce clădirile au fost lovite, relatează Reuters.

23:12Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza se va deschide luni

Kamel Khatib, reprezentantul Ambasadei Palestinei pentru frontiera Rafah, a confirmat că palestinienii cu cetățenie străină vor putea folosi punctul de trecere pentru a părăsi Gaza și a intra în Egipt mâine la ora locală 9.00 (7.00), potrivit NBC News, citat de Sky News.

Ajutorul umanitar va începe, de asemenea, să treacă în Gaza la acea oră.

Khatib a declarat că se așteaptă ca palestinienii cu cetățenie străină să zboare spre Cairo de pe aeroportul Al Arish, aflat la 50 de kilometri de Rafah, și apoi spre destinațiile lor finale.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis duminică că punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt „va fi deschis", după întâlnirea cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, potrivit CNN.

„Rafah va fi deschis", a spus el. „Punem la punct cu ONU, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții, mecanismul prin care să introducem ajutoae și să le ducem la oamenii care au nevoie de ele."

23:04Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că a ucis un comandant al grupării Hamas într-un atac aerian, potrivit Sky News.

Într-un comunicat, IDF spune că Matez Eid, comandantul districtului sudic al aripei naționale de securitate a Hamas, a fost vizat folosind „informații precise".

Armata israeliană a declarat că a atacat duminică 250 de ținte militare din Gaza, majoritatea în nord.

22:34 Şeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima gruparea teroristă Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană, relatează The Times of Israel.

22:02Premierul Marcel Ciolacu nu a confirmat că va merge săptămâna viitoare în Israel, aşa cum s-a vehiculat pe surse, precizând că va avea minimum o deplasare externă, referindu-se la Ucraina.

21:20Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară că autoritățile române sunt în contact cu românii din Fâșia Gaza și că în acest moment nu există motive de îngrijoare în privința siguranței lor.

600.000 de palestinieni din orașul Gaza s-au evacuat, susține IDF

21:17Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că peste 600.000 de palestinieni din orașul Gaza (în nord) au plecat spre sud, în ciuda încercărilor Hamas de a-i împiedica.

Forțele armate israeliene au avertizat că atacul va viza partea de nord a Fâșiei Gaza în zilele următoare.

„Acționăm în conformitate cu legea internațională pentru a provoca un prejudiciu minim cetățenilor neimplicați. Subliniez acest lucru lumii, aceasta este diferența dintre noi și inamicii noștri”, a spus Hagari, citat de presa israeliană.

21:05Armata israeliană a actualizat numărul persoanelor ținute prizoniere în Gaza. Este vorba de 155 de ostatici ale căror familii au fost notificate. Anterior, numărul celor picați în mâinile teroriștilor Hamas fusese anunțat a fi de 126.

20:54Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Statele Unite vor suferi „daune semnificative" dacă războiul din Gaza se va transforma într-un conflict mai mare, a relatat duminică Al Jazeera, informează Reuters.

„Am transmis mesajul nostru regimului sionist prin aliații săi că, dacă nu încetează atrocitățile din Gaza, Iranul nu poate rămâne un simplu observator", a declarat Amirabdollahian pentru presa de stat iraniană.

„Dacă amploarea războiului se extinde, daune semnificative vor fi provocate și Americii."

20:46Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că până acum au fost anunțate familiile a 155 de ostatici că cei dragi sunt reținuți în Fâșia Gaza, notează Times of Israel.

El spune că armata face „tot" ce poate pentru a-i aduce acasă.

Hagari susține că peste 600.000 de palestinieni din orașul Gaza au fost evacuați spre sud, în ciuda încercărilor Hamas de a împiedica oamenii să plece.

20:11„Mâinile tuturor celor din regiune sunt pe trăgaci”. Iranul a avertizat Israelul cu privire la o escaladare a conflictului dacă nu reușește să pună capăt agresiunilor împotriva palestinienilor, ministrul iranian de externe afirmând că și alți actori din regiune sunt pregătiți să acționeze, a relatat duminică agenția semi-oficială de știri Fars, citată de Reuters.

Israelul a anunțat că a reluat alimentarea cu apă în sudul Fâșiei Gaza

20:00Președintele american Joe Biden a anuțat că a vorbit cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

„L-am asigurat că lucrăm cu parteneri din regiune pentru a ne asigura că proviziile umanitare ajung la civilii din Gaza și pentru a preveni extinderea conflictului”, potrivit unei postări pe Twitter.

Biden a mai spus că a condamnat, din nou, atacul Hamas asupra Israelului și a reiterat că Hamas „nu susține dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare”.

19:42 Israelul a reluat duminică alimentarea cu apă în sudul Fâşiei Gaza, după o întrerupere de şapte zile ordonată ca represalii la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, informează AFP și Agerpres.

„Decizia de a distribui apă în sudul Fâşiei Gaza, aprobată de premierul (Benyamin) Netanyahu şi de preşedintele (american) (Joe) Biden, va împinge populaţia civilă spre sudul Fâşiei'', a declarat ministrul israelian al energiei, Israel Katz, într-un comunicat.

Municipalitatea din Beni Souheila (sudul Fâşiei Gaza) a confirmat că accesul la apă a fost restabilit, potrivit unui comunicat.

19:23 Qatarul depune eforturi pentru a convinge Hamas să elibereze femeile, copiii şi ostaticii în vârstă pe care gruparea teroristă îi ţine în prezent în Gaza, după ce i-a luat în captivitate în timpul atacului de săptămâna trecută din sudul Israelului, a declarat un oficial diplomatic pentru The Times of Israel.

18:56Sistemul de sănătate din Gaza „a început să se prăbușească", iar spitalele sunt, de asemenea, copleșite de numărul mare de victime ale bombardamentelor israeliene, a declarat un chirurg palestinian pentru Sky News.

Doctorul Ghassan Abu-Sittah, care lucrează la spitalul Al-Shifa a declarat că unitate medicală este „incapabil să facă față" numărului de răniți care vin pentru tratament.

„Aceasta este o catastrofă de sănătate publică pe cale să se întâmple", a spus el.

Abu-Sittah a declarat că peste 200 de pacienți care au nevoie de intervenții chirurgicale nu au fost încă operați, iar rănile se infectează din cauza întârzierilor.

18:47Aripa armată a Hamas, Brigăzile Al Qassam, a declarat duminică că a tras 20 de rachete din Liban asupra a două așezări israeliene, informează Reuters.

Gruparea paramilitară libaneză Hezbollah a declarat, de asemenea, că a vizat cu rachete ghidate barăci din Hanita, în Israel, și a precizat că a provocat victime în „rândurile inamicului".

18:43 Liderii Uniunii Europene susțin că Israelul este îndreptățit de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional, au afirmat aceștia într-o declarație publicată duminică, informează Reuters.

Nou bilanț al victimelor din Israel și Fâșia Gaza

18:41 Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul Hamas , potrivit unui nou bilanț prezentat duminică de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

„Peste 1.400 de oameni au fost uciși, peste 120 de israelieni au fost răpiți de teroriștii Hamas ”, a declarat Tal Heinrich.

Raportarea anterioară arăta că peste 1.300 de oameni au fost uciși în acest atac fără precedent.

De partea cealaltă, Ministerul Sănătății din Gaza a publicat un raport actualizat, precizând că bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza au ucis 2.450 de persoane. sursei citate, 9.200 de persoane au fost rănite. O raportare anterioară vorbea de 2.329 de decese, inclusiv peste 700 de copii.

18:35Israelul nu este interesat să aibă un război la frontiera sa de nord cu Libanul, declară ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, pe măsură ce tensiunile cresc, iar Hezbollah a transmis că ar putea intra în luptă pentru a sprijini Hamas.

„Nu avem niciun interes într-un război în nord, nu vrem să escaladăm situația”, a declarat Gallant, potrivit Times of Israel. „Dacă Hezbollah va alege calea războiului, va plăti un preț foarte mare...”, a spus el.

17:44Senatorul american Chuck Schumer a fost dus de urgență într-un adăpost antiaerian din Tel Aviv, în timp ce Hamas lansa rachete asupra Israelului, potrivit Sky News.

„În timp ce ne aflam astăzi în Tel Aviv, delegația noastră a fost dusă de urgență într-un adăpost pentru a se termina atacul cu rachete trimise de Hamas", a scris el.

17:20VIDEO Imagini sfâșietoare în Gaza, văzute prin obiectivul unui fotojurnalist palestinian

16:44Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha, relatează duminică DPA, care citează media din Iran.

Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a 'axei de rezistenţă' împotriva Israelului în timpul întâlnirii lor de sâmbătă seara, a relatat duminică agenţia de stat iraniană IRNA.

Armata israeliană așteaptă o „decizie politică” pentru a începe ofensivă terestră

16:35Statele Unite se tem de o „escaladare” a conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan. El nu a exclus o „posibilă implicare a Iranului”.

„Nu putem exclude ca Iranul să decidă să se implice direct într-un fel și trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a spus Sullivan într-un interviu pentru postul CBS. „Este un risc de care suntem conștienți de la începutul” conflictului, a adăugat el.

„De aceea președintele a acționat atât de rapid și hotărât pentru a muta un portavion în Estul Mediteranei, pentru a avea avioane în Golf, transmițând un mesaj foarte clar oricărui stat sau entitate care ar încerca să profite de această situație ”, a mai spus el.

16:30Armata israeliană spune că așteaptă o „decizie politică” pentru a începe ofensivă terestră în Fâșia Gaza, pe care o lovește fără încetare după atacul sângeros al Hamas de acum o săptămână. În două conferințe de presă separate, purtătorii de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht și Daniel Hagari au spus că o „decizie politică” trebuie să preceadă orice intrare în Gaza.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit duminică despre evacuarea civililor din Fâșia Gaza și despre „probleme umanitare” în timpul discuțiilor cu senatorii americani, a informat biroul său. El a subliniat „puterea militară” a Israelului și „hotărârea de a distruge inamicul ” .

16:25 Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică, într-un interviu acordat CNN, că oficialii israelieni l-au informat că au fost redeschise conductele de apă din sudul Fâșiei Gaza, potrivit Reuters.

În cadrul emisiunii „State of the Union" de la CNN, Sullivan a declarat că oficialii israelieni l-au informat despre acest lucru în ultima oră.

16:11Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că un nou pachet de arme pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari, informează Reuters.

Președintele american Joe Biden va avea discuții intense cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului, a spus Sullivan într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Face the Nation" de la CBS.

16:08Economiştii şi analiştii prognozează noi efecte de undă ce vor fi resimţite la nivel global în urma conflictului din Orientul Mijlociu şi aşteaptă să vadă dacă situaţia se va extinde şi în alte ţări, cu potenţialul de a accelera creşterea preţului la petrol şi fuga capitalurilor spre activele de refugiu, transmite Reuters.

15:44Premierul Benjamin Netanyahu a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgență extins al Israelului, spunând că unitatea națională afișată a trimis un mesaj în țară și în străinătate, în timp ce se pregătește să „demoleze Hamas" în Gaza, transmite Reuters.

Antony Blinken revine luni în Israel

15:27Nieve Raviv și Nirel Zini formau un cuplu și locuiau în Kfar Aza, una dintre comunitățile cele mai brutal atacate de militanții Hamas din Gaza, la sfârșitul săptămânii trecute. Un soldat israelian, prieten cu tinerii, a dezvăluit pentru Sky News ultimele mesaje disperate pe care cei doi iubiți și le-au trimis înainte de masacrul comis de gruparea islamistă.

14:54Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că un alt post militar de la granița cu Libanul a fost ținta unor focuri de armă, transmite Times of Israel.

Nu există pentru moment informații cu privire la răniți în urma atacului.

Hezbollah a lansat duminică cel puțin patru rachete ghidate antitanc spre nordul Israelului, ucigând un civil într-unul dintre atacuri.

IDF spune că a răspuns cu lovituri împotriva locațiilor Hezbollah din Liban.

Locuitorilor din comunitățile de la granița cu Libanul li s-a spus să rămână în adăposturi antiaeriene.

14:50Secretarul de stat american Antony Blinken revine luni în Israel pentru consultări cu autoritățile guvernamentale.

14:34Papa Francisc a cerut duminică deschiderea „urgentă” de coridoare umanitare pentru a ajuta civilii din Fâşia Gaza şi şi-a reluat apelul la eliberarea ostaticilor luaţi de teroriştii Hamas, transmit Reuters şi AFP.

14:17 Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a reușit să livreze provizii medicale vitale pentru 2.000 de pacienți din Gaza, în ciuda atacurilor aeriene israeliene.

14:15Alarmele aeriene sună în Tel Aviv.

Marcel Ciolacu merge marți în Israel

14:01Premierul României, Marcel Ciolacu, urmează să meargă marți într-o vizită în Israel, unde se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, au declarat surse politicie pentru observatornews.ro și Digi24.

13:21Agenția oficială de presă saudita (SPA) publică o declarație a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salmancă, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Potrivit acesteia, prințul subliniază eforturile diplomatice ale Riadului „pentru a calma situația”. Agenția de presă spune că aceste eforturi au implicat apeluri către liderii regionali, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raisi.

13:15Armata israeliană a anunțat duminică că va continua să permită civililor palestinieni care fug din Gaza să meargă în sud, adăugând că sute de mii de oameni au respectat deja ordinul de evacuare.

13:00 Ultimatumul dat de Israel pentru ca civilii din Fâșia Gaza să fie evacuați a expirat. Palestinienilor li s-a cerut să plece din nordul Gazei spre sud pe o singură rută: de la Beit Hanoun către Khan Yunis.

Imagini din Gaza, publicate de agenții foto:

Sursa foto: Profimedia Images

12:51Armata israeliană susține că numărul cetățenilor ținuți ostatici în Fâșia Gaza se ridică la 126. Hamas a transmis anterior că 13 ostatici au fost uciși din cauza atacurilor israeliene.

11:50Armata israeliană neagă „cu fermitate” afirmațiile Hamas, potrivit cărora Israelul ar fi lovit convoaiele palestinienilor care evacuau din partea de nord a Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

„Este fals. Cel care folosește în mod cinic propriii cetățeni și îi ia drept scuturi umane este Hamas”, spune Hagari, adăugând că Hamas răspândește „informații false și manipulatoare”.

11:46Israelul atacă mai multe zone din sudul Libanului, după atacul din satul israelian în urma căruia un cetățean a murit și alte trei persoane au fost rănite, scrie Reuters.

11:38În urma unui atac al Hezbollah cu o rachetă într-un sat din Israel de la granita de nord cu Libanul o persoană a murit și altele trei au fost rănite, a transmis armata israeliană.

Zonă tampon la granița cu Libanul

11:15Armata israeliană creează o zonă tampon la granița cu Libanul. Este vorba de până la patru kilometri de frontieră. Intrarea în zonă este strict interzisă.

11:12Orașul Sderot din Israel, care este aproape de granița cu Fâșia Gaza, este evacuat. Oamenii pleacă cu autocarele și autoritățile supraveghează evacuarea.

10:50 Oamenii cărora le pasă de siguranţa familiilor lor ar trebui să se îndrepte spre sud, se arată în mesajul transmis palestinienilor de armata israeliană. Potrivit acesteia, membrilor mişcării Hamas, care administrează Fâşia Gaza, le pasă doar de ei şi de familiile lor. Armata israeliană, care dat un nou ultimatum pentru evacuarea Gaza, a afirmat că sute de mii de palestinieni s-au mutat deja către sudul Fâşiei Gaza.

10:00 Armata israeliană a dat un nou ultimatum pentru evacuarea civililor din Gaza. Palestinienii ar trebui să plece din nordul Gazei și să se îndrepte spre sud între orele 10:00 și 13:00. Ei ar trebui să utilizeze o singură rută care să circule, de la Beit Hanoun către Khan Yunis. Armata spune că nu va viza cu atacuri această rută în intervalul amintit

09:46Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că întâlnirea sa de la Riad cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, a fost „foarte productivă”. Întâlnirea oficialului american cu conducătorul de facto al regatului a durat mai puțin de o oră, a declarat un oficial american.

China afirmă că acțiunile Israelului în Gaza au depășit „sfera autoapărării”. Avertisment și din Iran

09:42Ministrul israelian al Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a solicitat aprobarea pentru a închide biroul local al Al Jazeera, conform unei declarații pe care acesta a făcut-o duminică. El acuză postul de stiri că instigă, fiind „pro-Hamas”, scrie Reuters.

09:15Acțiunile Israelului în Gaza au depășit „sfera autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie să „înceteze pedeapsa colectivă asupra poporului din Gaza”, a declarat duminică ministrul de externe al Chinei, Wang Yi.

08:45 Iranul a avertizatt Israelul, prin intermediul ONU, că ar putea interveni dacă Israelul își continuă campania militară în Gaza, scrie Jerusalem Post. Teheranul a avertizat cu privire la „consecințe de mare anvergură” dacă bombardamentele israeline asupra Gaza nu sunt oprite, întrucât diplomații au lucrat pentru a preveni escaladarea războiului Israel-Hamas într-un conflict regional care ar putea include Hezbollah și Iran.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian s-a întâlnit sâmbătă la Beirut cu coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, pentru a discuta situația.

08:10 Forțele de Apărare ale Israelului anunță că au ucis un alt comandant Hamas, care a condus atacurile teroriste asupra comunităților din sudul Nirim și Nir Oz weekendul trecut. Este al treilea lider Hamas ucis în ultimele zile.

07:45SUA trimit un al doilea portavion în estul Mediteranei, a confirmat secretarul american al apărării, spunând că scopul este „de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război după atacul Hamas”. Lloyd Austin a declarat sâmbătă că mutarea arată „angajamentul ferm al Washingtonului față de securitatea Israelului și hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”.

Operațiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafață, cât și într-o luptă în tunelurile pe care Hamas le-a construit, ofensivă pe care Israelul a evitat-o multă vreme, deoarece implică lupta într-un teritoriu restrâns și suprapopulat. Oficialii israelieni au avertizat că Hamas ar putea ucide ostatici israelieni, ar putea folosi necombatanți palestinieni ca scuturi umane și ar putea presăra teritoriul cu capcane.

Aproximativ 360.000 de rezerviști au fost mobilizați, cel mai mare număr din istoria Israelului, în timp ce convoaie de tancuri s-au adunat în apropierea graniței, iar unele trupe au efectuat operațiuni la sol.

Între timp, zeci de mii de oameni din Gaza încearcă să fugă, după avertismentul armatei israeliene de a părăsi nordul regiunii, expunându-se loviturilor armatei, și presiunii Hamas care vrea ca ei să rămână pe loc.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere şi afirmă că gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza. Femei și copii mici au fost uciși după ce vehiculul cu care plecau din nordul Gazei a fost bombardat de forțele israeliene.

Peste 1.300 de oameni au fost uciși în Israel weekendul trecut, când luptătorii Hamas au trecut granița. Peste 2.200 de palestinieni au fost uciși până acum în Fâșia Gaza.