Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară că autoritățile române sunt în contact cu românii din Fâșia Gaza și că în acest moment nu există motive de îngrijoare în privința siguranței lor.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat despre situația românilor din Fâşia Gaza că este vorba de persoane cu dublă cetăţenie, potrivit News.ro.

„Nu a putut nimeni. Absolut nimeni, în acest moment, nu a ieşit din Fâşia Gaza”, a spus şeful Executivului, precizând că „există grupuri, la Celula de criză şi se comunică cu aproape fiecare dintre ei”.

„În momentul în care apelezi la Ambasadă şi la Consulat, automat îţi laşi şi telefonul şi în acest moment a început această comunicare. Dintre cei care au solicitat evacuarea”, a explicat Ciolacu.

Premierul nu a dorit să spună dacă aceste persoane au ajuns deja în sud. „Nu are rost să intră în nişte detalii care at putea să le facă rău acestor oameni. Se comunică cu acest grup de români care au solicitat Ministerului de Externe şi României ajutorul. Sunt ferm convins că până la urmă vom reuşi, cu toţii suntem angrenaţi”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că este o o zonă de conflict cu o dinamică foarte mare.

„Cred că responsabilitatea noastră este de a păstra calmul şi de a lua deciziile corecte şi foarte bine informate şi de a avea un plan coerent, repet, şi cu celelalte state”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

„În acest moment nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor”, a ţinut să precizeze, arătând că cu toţii speră ca aceşti români să ajungă cât mai repede în România.

Ciolacu urmează să meargă marți într-o vizită în Israel, unde se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, au declarat surse politicie pentru observatornews.ro și Digi24.

Marcel Ciolacu nu a confirmat că va merge săptămâna viitoare în Israel, aşa cum s-a vehiculat pe surse, precizând că va avea minimum o deplasare externă, referindu-se la Ucraina.

„Cu certitudine, săptămâna viitoare voi avea minimum o deplasare externă. Avem un GtoG împreună cu Guvernul de la Kiev, convenit de mai mult timp, de când a venit primul-ministru Denys Shmyhal în România şi, în funcţie de acest program, o să vedem dacă se impun şi alte deplasări'', a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Prima News, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă poate confirma întâlnirea de marţi, din Israel, cu premierul Netanyahu, despre care au apărut informaţii în cursul zilei de duminică, Marcel Ciolacu a răspuns: „Nu”.

200 de români din Fâșia Gaza vor să fie evacuați

200 de români care locuiesc în Fâșia Gaza au cerut ajutor autorităților de la București, potrivit Știrile TVR.

Cei mai mulți dintre românii din Fâșia Gaza fac parte din familii mixte româno-palestiniene.

Mulți dintre ei au plecat deja din sud și au ajuns în localitatea Rafah, la granița cu Egiptul, afirmă membri ai comunității româno-palestiniene.

„Avem în atenție 350 de cetățeni români, dintre aceștia aproximativ 200 ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării. Bineînțeles că până în acest moment acest lucru nu a putut fi posibil, dată fiind situația din teren. Dar, cu siguranță, în momentul în care va exista o fereastră de oportunitate, vom încerca să-i scoatem de acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, sâmbătă seara, că, pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiţii de siguranţă, a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuaţi, potrivit Agerpres.

Astfel, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi al misiunilor diplomatice ale României din regiune menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni sau funcţionari.

De asemenea, MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi cele egiptene în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru evacuarea cetăţenilor români, ţinând cont de evoluţiile de securitate din teren.