Premierul scoțian Humza Yousaf a declarat luni că părinții soției sale sunt „captivi” în fâșia Gaza și că este îngrijorat de soarta acestora în eventualitatea unui atac al Israelului asupra enclavei palestiniene, relatează Reuters.

Humza Yousaf, primul premier musulman al ScotieiFoto: Andy Buchanan / AFP / Profimedia

Politicianul scoțian, care în martie anul acesta a devenit primul premier musulman din istoria Scoției după demisia surpriză a Nicolei Sturgeon, a relatat că părinții soției sale se aflau în vizită la membri ai familiei lor când Hamas și-a lansat atacul fără precedent asupra Israelului sâmbăta aceasta.

„Sunt captivi în Gaza. Israelienii le spun să părăsească Gaza, li s-a spus că Gaza va fi transformată la propriu într-un morman de moloz, dar ei nu au unde să plece, nu pot pleca, Gaza este sub o blocadă”, a spus Yousaf într-un interviu acordat BBC.

Forțele armate ale Israelului au lansat atacuri aeriene asupra enclavei, partea palestiniană afirmând că sute de civili au fost uciși în urma loviturilor. Ultimul bilanț anunțat de Israel vorbește la rândul său de peste 800 de persoane ucise de atacurile Hamas și peste 2.400 de răniți.

Armata israeliană a anunțat luni mobilizarea unui număr record de 300.000 de rezerviști și impunerea unei blocade totale împotriva fâșiei Gaza, un semnal că un atac terestru împotriva Hamas în enclavă ar putea fi iminent.

„Nici măcar cu asistența ministerului de externe, ei nu pot garanta vreo traversare în siguranță a oricăror granițe. Prin urmare, vă puteți da seama că eu și soția mea suntem extrem de îngrijorați dacă părinții noștri, socri mei, vor supraviețui”, a declarat premierul scoțian Yousaf.

Politicianul în vârstă de 38 de ani s-a născut în localitatea Rutherglen din sudul țării, fiind fiul unor imigranți pakistanezi de primă generație.

Scoția are un guvern semi-autonom care îi permite să ia decizii privind domenii ca sănătatea și educația. Alte responsabilități precum gestionarea imigrației sau apărării sunt controlate însă de către guvernul britanic de la Londra.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.