Parchetul din Paris a confirmat vineri că investighează tranzacții financiare în care sunt implicați miliardarul Bernard Arnault, proprietarul grupului LVMH și cel mai bogat om din Europa, și omul de afaceri rus Nikolai Sarkisov, relatează Reuters.

Bernard ArnaultFoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Procurorii francezi au confirmat deschiderea unei anchete preliminare, care în sistemul juridic francez nu înseamnă neapărat că părțile implicate au comis vreo ilegalitate.

Purtătorul de cuvânt al lui Arnault a refuzat să comenteze informația pentru Reuters.

Parchetul din Paris a declarat într-un email transmis agenției Reuters că investigația preliminară a fost demarată în 2022, confirmând totodată că ea are legătură cu tranzacții între Arnault și Sarkisov.

Procurorii francezi au refuzat să ofere informații suplimentare, invocând faptul că investigația este în curs.

Ziarul Le Monde scrie, citând Tracfin, divizia de informații financiare a ministerului de finanțe de la Paris, că Sarkisov a cumpărat mai multe proprietăți imobiliare de lux într-o stațiune din Alpi prin intermediul unei tranzacții complexe în care Arnault i-a oferit un împrumut folosind una dintre firmele sale.

Tracfin și-a intensificat anul trecut operațiunile de analizare a operațiunilor financiare în care sunt implicați investitori ruși ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, intrat vineri în a 583-a sa zi.

Ce scrie presa franceză despre investigarea lui Bernard Arnault

Un oficial din cadrul diviziei a declarat pentru Le Monde cu condiția anonimității că tranzacțiile în care au fost implicați Arnault și Sarkisov ar fi putut avea drept obiectiv ascunderea originii fondurilor folosite pentru cumpărarea proprietății.

Oficialul a precizat de asemenea că ambii oameni de afaceri au folosit o rețea complexă de entități legale pentru a încheia vânzarea.

Le Monde citează de asemenea o persoană apropiată de Arnault care afirmă că afacerea a fost parafată cu respectarea deplină a legii franceze.

Ziarul notează de asemenea că investigația ar viza achiziția a peste 10 apartamente de către Sarkisov în stațiunea de schi Courchevel, unde conglomeratul LVMH deținut de Arnault are mai multe proprietăți importante.

Cu o avere estimată de Bloomberg la 164 de miliarde de dolari, Bernard Arnault este de departe cel mai bogat om de afaceri din Europa și al doilea cel mai înstărit din lume după Elon Musk, CEO-ul Tesla.

Arnault a urcat pe prima poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume de mai multe ori în ultimul timp, atunci când averea lui Musk a cunoscut declinuri subite din cauza scăderii prețului acțiunilor Tesla pe bursă.