Taiwanul şi-a prezentat joi primul submarin construit pe plan intern în contextul tensiunilor tot mai mari cu China, relatează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Primul submarin dezvoltat de TaiwanFoto: ChiangYing-ying / Associated Press / Profimedia Images

Preşedinta Tsai Ing-wen a declarat cu acest prilej că submarinele construite pe plan intern constituie o importantă forţă combatantă pentru apărarea graniţelor Taiwanului.

„[Ziua de] Astăzi va rămâne în istorie... am reuşit”, a spus Tsai la ceremonia de lansare din Kaohsiung (sud), amintind că mai demult construirea de către Taiwan a propriilor submarine era considerată o misiune imposibilă.

„Construirea de submarine în plan intern nu este doar un obiectiv, ci şi o practică concretă de apărare a ţării noastre”, a adăugat ea.

Noul submarin, denumit în mandarină „Hai Kun”, sau „Narwhal”, urmează să fie supus un test în port, duminică, ulterior fiind testat şi în apele mării. Se prevede livrarea sa forţelor navale înainte de sfârşitul anului viitor.

Submarinul arată „hotărârea” Taiwanului de a se apăra în fața amenințărilor

Comandamentul forţelor navale taiwaneze a declarat joi că producerea de submarine pe plan intern este o politică importantă pentru independenţa apărării naţionale taiwaneze.

Prin cooperarea cu constructorul naval CSBC Corporation, forţele navale demonstrează rezilienţă şi hotărârea de a ne apăra în faţa lumii, afirmă forțele navale de la Taipei.

Taiwanul se confruntă cu o ameninţare militară în creştere din partea Chinei, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

În luna iunie Taiwanul și-a activat sistemele de apărare după ce a identificat nu mai puțin de 37 de avioane militare chineze care au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, incursiuni care au crescut ca frecvență și dimensiune în ultimii ani.

În decembrie 2016 Taiwanul a lansat un program privind dezvoltarea a opt submarine, iar în mai 2019 Tsai a găzduit o ceremonie de inaugurare a primului şantier pentru construirea submarinelor proprii.