Taiwanul și-a activat joi sistemele de apărare după ce a raportat 37 de avioane militare chineze care au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, unele dintre ele zburând apoi în vestul Pacificului, transmite Reuters.

Piloți taiwanezi fugind pentru a decola cu avioane de luptă ale țăriiFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

China, care consideră statul Taiwan, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, a efectuat în ultimii trei ani zboruri regulate ale forțelor sale aeriene pe cerul din apropierea insulei, dar nu și în spațiul aerian teritorial al Taiwanului. Guvernul din Taiwan respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat că, începând de la ora 5 dimineața (miezul nopții în România), a detectat 37 de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă J-11 și J-16, precum și bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, care au zburat în colțul sud-vestic al zonei sale de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ.

ADIZ este o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și patrulează pentru a oferi forțelor sale mai mult timp pentru a răspunde la amenințări.

Unele dintre avioanele chinezești au zburat spre sud-estul Taiwanului și au traversat în vestul Pacificului pentru a efectua „antrenamente de supraveghere aeriană și de navigație pe distanțe lungi", a precizat ministerul într-un comunicat.

Taiwanul și-a trimis avioanele și navele pentru a supraveghea și a activat sistemele de rachete terestre, a adăugat acesta, folosind formularea sa standard pentru modul în care răspunde la astfel de activități chinezești. Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China a finalizat miercuri o a doua fază a patrulelor aeriene comune cu Rusia deasupra Pacificului de Vest, după zborurile din ziua precedentă deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est, ceea ce a provocat îngrijorarea Japoniei cu privire la securitatea sa națională.

Laura Rosenberger, președinta Institutului American din Taiwan, care gestionează relațiile neoficiale dintre Washington și Taipei, se află în vizită în Taiwan în această săptămână.

Luni, ea a declarat presei taiwaneze că Statele Unite au un interes de durată în menținerea stabilității în strâmtoarea Taiwan și că Statele Unite vor continua să furnizeze armament insulei.

În aprilie, China a organizat exerciții de război în jurul Taiwanului în urma unei călătorii în Statele Unite a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen.