Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un şi-au oferit în dar unul altuia câte o puşcă în cursul vizitei liderului Coreei de Nord în Extremul Orient rus şi s-au adresat unul altuia cu apelativul „tovarăşe”, relatează joi agențiile AFP şi Reuters.

Vladimir Putin l-a primit Kim Jong Un la un centru spațial din RusiaFoto: Artyom Geodakyan / AP / Profimedia

„Vladimir Putin i-a oferit lui Kim Jong Un o mănuşă de la un costum spaţial, care a fost utilizat în spaţiu de mai multe ori. El i-a dăruit de asemenea lui Kim Jong Un o carabină de fabricaţie rusească de cea mai înaltă calitate. În schimb, a primit o carabină fabricată în Coreea de Nord”, a afirmat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres.

Aceste cadouri au o valoare simbolică într-un moment în care SUA suspectează Rusia că încearcă să ajungă la un acord cu Phenianul pentru livrări de echipamente militare nord-coreene cu scopul de a sprijini campania sa în Ucraina.

Vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a început marţi, va dura „încă câteva zile”, a indicat Peskov, fără să ofere alte detalii.

Preşedintele Vladimir Putin a acceptat „cu recunoştinţă” invitaţia lui Kim de a efectua o vizită în Coreea de Nord, a confirmat el jurnaliştilor, ceea ce alimentează îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian renăscută ar putea susţine armata rusă în Ucraina şi ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete.

Invitaţia a fost făcută în timpul unui summit pe cosmodromul Vostocinîi - la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova, în Extremul Orient al Rusiei - în cadrul căruia cei doi au abordat chestiuni militare, războiul din Ucraina şi sprijinirea programului de sateliţi al Coreei de Nord.

Spunându-şi unul altuia „tovarăş”, cei doi lideri au închinat câte un pahar cu vin rusesc miercuri pentru prietenia lor, după ce Putin (70 de ani) i-a arătat lui Kim (39 de ani) cea mai modernă instalaţie de lansare spaţială a Rusiei şi au purtat discuţii alături de miniştrii apărării.

„La finalul recepţiei, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) într-un moment convenabil”, a precizat KCNA, agenţia oficială nord-coreeeană, referindu-se la denumirea oficială a Coreei de Nord.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate.

Pentru SUA şi aliaţi, prietenia în creştere dintre Kim şi Putin reprezintă o preocupare. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost efectuate într-adevăr livrări.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat aceste afirmaţii şi au spus că îşi vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării. În timpul unei vizite în Coreea de Nord în luna iulie, ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, i-au fost arătate de către Kim rachete balistice interzise de comunitatea internaţională.

Kim a vizitat joi fabricile de aviaţie militară şi civilă din oraşul rusesc Komsomolsk pe Amur şi urma să inspecteze Flota rusă din Pacific cu baza la Vladivostok, care îi va face o „demonstraţie militară”, a declarat Putin.

CITEȘTE ȘI: