Un rus a fost condamnat joi de către justiţia germană la zece ani de închisoare cu privire la pregătirea unui asasinat pe teritoriul țării a unui disident cecen la ordinul lui Ramzan Kadîrov, relatează AFP și News.ro.

Valid D. adus in fata instanteiFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Identificat doar ca Valid D. ca urmare a legilor germane privind protejarea identității, el a fost găsit vinovat de faptul că s-a declarat pregătit să comită o crimă şi un „act de violenţă gravă care pune în pericol statul”, se arată în hotărârea unui tribunal superior din Munchen.

Judecat începând din iunie, el a fost acuzat de faptul că şi-a procurat arma cu care urma să comită fapta şi de spionarea ţintei vizate, după ce a primit un ordin de la un membru al aparatului de securitate cecen în primul semestru al lui 2020.

Asasinatul urma să fie comis de către altă persoană, potrivit acuzării.

Justiţia germană nu dezvăluie identitatea disidentului cecen a cărui asasinare a fost comandată, dar precizează că crima viza „să-l reducă la tăcere pe fratele” unui opozant critic al regimului Kadîrov, angajat pe reţele de socializare în favoarea unei Cecenii independente.

Presa germană scrie că la momentul arestării, în aprilie 2021, acuzatul intenţiona să-l atace pe Mokhmad Abdurakhmanov, un cecen refugiat în Germania împreună cu familia din 2017. Acesta bărbat este fratele lui Tumso Abdurakhmanov, un blogger şi un critic al regimului autoritarist al lui Kadîrov, la rândul său victima unui tenative de asasinat în Suedia, în 2020.

Acest plan de asasinare a tensionat şi mai mult relaţiile Germaniei cu Rusia, tensionate deja geopolitic de Războiul din Ucraina şi de o multiplicare a unor cazuri de spionaj pe teritoriul german, imputate Moscovei.

În decembrie, justiţia germană l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe un rus, cu privire la uciderea, la Berlin, în 2019, a unui opozant cecen de naţionalitate georgiană. Un tribunal a hotărât atunci că acest asasinat a fost comandat în mod direct de către autorităţile ruse.