Un bărbat rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare în Suedia pentru tentativă de omor după ce a încercat să ucidă anul trecut un cunoscut blogger și critic al liderului cecen Ramzan Kadirov, relatează Reuters.

Ramzan Kadirov alaturi de alti lideri ceceniFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

Tumso Abdurakhmanov a supraviețuit atacului care a avut loc în 26 februarie 2020 în orășelul Gayle.

Instanța nu a dezvăluit numele inculpatului, în concordanță cu legea suedeză. O femeie care l-a ajutat pe atacator să intre în apartamentul lui Abdurachmanov a fost de asemenea condamnată la 8 ani de detenție.

Ambii vor fi expulzați din Suedia după ispășirea sentinței.

Critici proeminenți ai lui Kadirov au fost ținte ale mai multor atacuri în ultimii ani.

Tot în luna februarie a anului trecut, bloggerul cecen Imran Aliyev a fost găsit înjunghiat mortal într-un hotel din orașul francez Lille.

În aceeași lună un jurnalist de investigații rus care a pretins că bărbații homosexuali din Cecenia sunt țintele unor arestări în masă și supuși torturii a fost bătut în capitala cecenă Groznîi.

În 2006, Anna Politkovskaia, corespondenta pentru Cecenia a ziarului Novaya Gazeta, a fost împușcată fatal în timp ce se întorcea la apartamentul ei din Moscova.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului îl acuză pe Kadirov de abuzuri pe scară largă în federația rusă pe care o conduce, acuzații respinse de liderul cecen.

REFERINȚĂ: