Agenția de securitate internă a Suediei a anunțat că două persoane au fost puse sub acuzare pentru tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor în cazul unui atac din luna februarie împotriva unui critic al liderului cecen Ramzan Kadirov, relatează ABC News.

Ramzan Kadirov alaturi de alti lideri ceceniFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

Agenția, cunoscută sub prescurtarea SÄPO, a emis joi un comunicat în care afirma că „se suspectează că atacul este legat de un regim dintr-o altă țară, Republica Cecenă din Rusia”.

SÄPO nu a numit suspecții însă agenția de presă suedeză TT a relatat că aceștia sunt doi cetățeni ruși, un bărbat și o femeie, care l-ar fi atacat pe bloggerul disident Tumso Abdurachmanov în casa acestuia din orașul Gävle aflat la aproximativ 170 de kilometri nord de Stockholm.

Abdurachmanov a fost atacat cu un ciocan de către un bărbat care i-a spus acestuia că a venit de la Moscova, potrivit TT. Bloggerul a supraviețuit atacului.

Agenția de securitate suedeză mai afirmă: „faptul că un alt regim străin este suspectat de legături cu o tentativă de omor în Suedia este un exemplu privind modul în care activitățile de informații s-au schimbat”.

„Este, bineînțeles, foarte curios că un alt regim este suspectat de legături cu tentativa de omor a unui individ din Suedia, o persoană care a căutat refugiu aici după ce a fost amenințat în țara sa natală”, a declarat Daniel Stenling, șeful diviziei de contrainformații a SÄPO.

Kremlinul s-a bazat pe Kadirov să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.