Autoritățile de planificare familială din orașul chinezesc Xi'an le-au transmis un mesaj text locuitorilor prin care le-au urat săptămâna aceasta „dragoste dulce, mariaj și naștere de copii” pentru a crea o „fertilitate bună”, relatează Reuters.

Tineri din Xi'an la un „concurs de sarutat”Foto: Quirky China News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mesajul a fost preluat de presa locală, el fiind transmis cu ocazia festivalului Oixi ce a avut loc pe 22 august. Oixi este echivalentul chinezesc al „Zilei Îndrăgostiților” (Valentine's Day) din Statele Unite, o sărbătoare a dragostei și romantismului.

Mesajul a fost transmis de către Comisia de Sănătate din Xi'an și Asociația de Planificare Familială a orașului.

„Continuați sângele Chinei și împărtășiți sarcina importantă a rejuvenării”, au scris acestea în mesaj, adăugând că oamenii ar trebui să se căsătorească și întemeieze o familie cu copii „la vârsta potrivită”.

Mesajul vine în contextul unui efort mai larg al guvernului chinez de a combate declinul demografic și încuraja tinerii să aibă copii. Tot mai multe femei din China amână întemeierea unei familii sau optează să nu aibă niciun copil, justificând decizia prin costurile ridicate asociate, dificultățile legate de reluarea carierei, discriminarea de gen și reticența de a se căsători.

Legile din China restricționează drastic posibilitatea ca femeile să aibă copii în afara căsătoriei însă unele provincii precum Sichuan, din sud-vestul țării, au început să liberalizeze legislația pentru a da un imbold ratei natalității.

În luna martie a acestui an consilierii politici ai guvernului de la Beijing au recomandat ca femeilor singure sau necăsătorite să poată primi acces la tratamente de fertilitate in vitro, printre alte măsuri.