​​Rata natalității a scăzut în China la cel mai mic nivel din 1978 încoace, în ciuda politicii guvernamentale care vizează prevenirea unei crize demografice.

Copii chineziFoto: Bertha Wang / AFP / Profimedia Images

Datele publicate de Biroul național de statistică arată că în 2020 au fost 8,5 nașteri la 1.000 de locuitori, pentru prima dată în ultimele decenii scăzând sub 10. Anuarul statistic, lansat în weekend, preciza că rata naturală de creștere a populației a fost la un nou minim de 1,45, potrivit The Guardian.

Guvernul este sub presiune pentru a preveni un potențial declin al populației după decenii de politici intervenționiste privind nașterile.

Problemele Chinei sunt în mare măsură determinate de o politică a copilului unic care a fost implementată în 1980 și a durat până în 2015.

Guvernul și autoritățile locale au introdus o serie de măsuri care urmăresc să inverseze tendința, de la relaxarea politicilor privind numărul de nașteri, până la reducerea costurilor asociate cu educația și creșterea copiilor.

Se pare însă că politicile guvernului nu au reușit până acum să abordeze în mod adecvat preocupările tinerilor cu privire la costurile asociate aducerii pe lume a copiilor.