Marina americană a devenit luni a treia ramură a forțelor armate ale Statelor Unite care a rămas fără un comandant confirmat de senat pentru prima oară în istorie în contextul în care un senator republican continuă să blocheze de unul singur sute de nominalizări militare, relatează Reuters.

Tommy Tuberville in perioada cand era antrenorFoto: John Minchillo / AP / Profimedia

Marina, pușcașii marini și armata americană sunt acum fără un comandant confirmat.

„Acest lucru este fără precedent. Este inutil și este periculos”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul ceremoniei de retragere a amiralului Mike Gilday, care până astăzi a fost comandantul forțelor navale americane.

Senatorul Tommy Tuberville, un republican din statul Alabama, a blocat procesul de avansare a sute de nominalizări militare, acuzând Pentagonul că folosește în mod nelegitim fonduri guvernamentale pentru a acoperi cheltuielile de deplasare ale militarilor și membrilor familiilor lor care doresc să facă o întrerupere de sarcină.

„Acest blocaj nediscriminatoriu subminează capacitatea Americii de a fi pregătită de luptă. Ea afectează abilitatea noastră de a ne păstra cei mai buni ofițeri și dă peste cap viețile a mult prea multe familii militare din America”, a mai spus Austin.

De ce obiectează senatorul Tuberville față de nominalizările pentru forțele armate americane

Președintele american Joe Biden a nominalizat-o pe Lisa Franchetti, un amiral în vârstă de 59 de ani, pentru funcția de comandant al Marinei americane, aceasta urmând a deveni prima femeie care va comanda această ramură a forțelor armate americane.

Dacă și când Senatul de la Washington va confirma nominalizarea ei, Franchetti ar urma să devină și o membră a Statului Major Comun al SUA, în virtutea funcției. Până atunci ea va comanda forțele navale americane dintr-un rol interimar.

După ce Curtea Supremă americană a eliminat vara trecută dreptul constituțional la avort, invalidând decizia istorică Roe v. Wade din 1973, mai multe state americane au luat măsuri de interzicere sau restricționare severă a accesului la întreruperi de sarcină.

Pentagonul a anunțat în aceste condiții că va acoperi cheltuielile femeilor din forțele armate care sunt nevoite să meargă într-un alt stat pentru o întrerupere de sarcină încât ele nu pot alege în vreun fel baza militară unde urmează să fie staționate. Pe lângă achitarea acestor cheltuieli, Pentagonul a anunțat că va acorda acestor membre ale forțelor sale armate și până la 21 de zile libere.

Tuberville, un fost antrenor de fotbal american promovat în politică de președintele Donald Trump în timpul mandatului său, a blocat de atunci toate nominalizările pentru numiri în funcție și avansări în grad făcute de Pentagon.

Președintele Joe Biden a denunțat o situație „scandaloasă” în Senatul de la Washington

Situația este cu atât mai obișnuită întrucât de regulă procesul de confirmare a acestor nominalizări pentru forțele armate ale țării este o simplă formalitate în Senatul de la Washington. Obiecțiile ridicate de Tuberville nu pot împiedica Senatul controlat de democrați să voteze asupra unei promovări militare, însă ele pot încetini drastic întregul proces.

Președintele Joe Biden a denunțat în mai multe rânduri aceste jocuri politice, acuzând Partidul Republican că subminează armata americană din cauza lipsei sale de măsuri în ceea ce-l privește pe Tuberville.

„Partidul Republican obişnuia să sprijine întotdeauna armata, dar astăzi subminează armata. Cred că este scandalos”, a acuzat Biden la un eveniment organizat pe 28 iulie la Arhivele Naţionale ale SUA.

„O cascadă tot mai mare de daune şi perturbări, toate din cauza unui senator din Alabama şi a 48 de republicani care refuză să-i ţină piept pentru a ridica blocada asupra Pentagonului”, a adăugat preşedintele american.

Înainte de a intra în politică Tuberville a fost unul dintre cei mai de succes antrenori de fotbal american, conducând spre titlu mai multe echipe universitare și fiind ales de 5 ori antrenorul anului.

După alegerile prezidențiale din 2020 el a fost unul dintre senatorii republicani care au încercat să împiedice procesul de certificare a victoriei lui Joe Biden.