Preşedintele Joe Biden a acuzat joi Partidul Republican că „subminează armata americană” prin faptul că i-a permis senatorului republican Tommy Tuberville să blocheze peste 300 de numiri militare din cauza politicii Pentagonului privind avortul, relatează Reuters și Agerpres.

Joe Biden alaturi de militari americaniFoto: US Army Photo / Alamy / Profimedia Images

Tuberville, un conservator din Alabama susținut de fostul președinte Donald Trump, a început să blocheze confirmările în posturi de conducere ale Pentagonului în martie, pentru a protesta împotriva unei politici a Departamentului Apărării adoptată anul trecut, care oferă concediu plătit şi rambursează costurile pentru femeile din armată care călătoresc pentru a face un avort.

„Partidul Republican obişnuia să sprijine întotdeauna armata, dar astăzi subminează armata”, a acuzat Biden într-un discurs de 27 de minute în onoarea fostului preşedinte Harry S. Truman şi a ordinului său de desegregare a armatei americane în urmă cu 75 de ani.

Biden a menţionat că acţiunile lui Tuberville au împiedicat multe femei şi persoane de culoare să se mute în poziţii mai importante, unele dintre ele de natură istorică.

Printre aceştia se numără generalul forţelor aeriene CQ Brown, prima persoană de culoare care conduce o ramură a serviciilor armate, pe care Biden l-a nominalizat la conducerea statului major comun, şi amiralul de marină Lisa Franchetti, care ar deveni prima femeie la comanda serviciului şi membră a statului major comun.

Joe Biden a vorbit despre o situație „scandaloasă”

„Cred că este scandalos”, a criticat Biden la evenimentul organizat la Arhivele Naţionale. „O cascadă tot mai mare de daune şi perturbări, toate din cauza unui senator din Alabama şi a 48 de republicani care refuză să-i ţină piept pentru a ridica blocada asupra Pentagonului”, a adăugat preşedintele american.

Biden le-a cerut republicanilor să pună capăt aceste situaţii „absurde” şi să confirme nominalizările. „Îi îndemn pe republicanii din Senat să facă ceea ce ştiu că este corect şi să păstreze ţara noastră în siguranţă ca Harry Truman şi să îi aprobe pe toţi acei militari remarcabili nominalizaţi acum, acum, acum”, a mai spus el.

Preşedintele a declarat că acest blocaj partizan dăunează deja pregătirii militare, securităţii şi moralului trupelor şi a pus în aşteptare relocările şi promovările, creând o incertitudine masivă pentru familiile de militari cu privire la locuri de muncă, şcoli şi locuinţe.

Liderul de la Casa Albă a făcut referire, de asemenea, la comentariile şi acţiunile altor doi senatori republicani - Josh Hawley din Missouri şi Ted Cruz din Texas -, deşi fără a menţiona numele lor, despre care a spus că au discreditat armata americană numind-o „slabă” sau „moale”.

Casa Albă spune că deciziile republicanilor afectează moralul trupelor

Biden a declarat că este „periculoasă” schimbarea retoricii şi acţiunilor republicane şi a făcut apel la unitate pentru a continua progresul naţiunii.

„Să ne ridicăm la înălţimea acestei ocazii şi să răscumpărăm sufletul acestei naţiuni. Trataţi-vă unii pe alţii cu decenţă şi respect, schimbaţi dialogul”, a mai afirmat el.

Mai devreme în cursul acestei luni Casa Albă a declarat că legile restrictive privind avortul în state precum Alabama dăunează capacității armatei americane de a-și păstra membrii în serviciul militar și afectează moralul militarilor.

Restricțiile privind avortul în Alabama și într-o serie de alte state au crescut de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut hotărârea Roe v. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeilor la avort.