Bebelușul conceput în urmă cu peste 50 de ani ce a stat la baza procesului rezultat în faimoasa decizie „Roe v. Wade” de eliminare a majorității restricțiilor plasate asupra avortului în Statele Unite este o femeie care vrea să își spună în sfârșit povestea, după jumătate de secol, relatează CNBC.

Shelley Lynn ThorntonFoto: The Atlantic

Shelley Lynn Thornton a decis să dezvăluie că a fost „bebelușul Roe” în „The Family Roe: An American Story”, o nouă carte scrisă de jurnalistul american Joshua Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

„Asocierea mea cu Roe a început și s-a sfârșit fiindcă am fost concepută”, declară Thornton în carte, potrivit publicației The Atlantic care a obținut o copie a sa înainte de lansarea în librării.

Procesul intentat de mama biologică a lui Thornton a dus în cele din urmă la decizia din 1973 a Curții Supreme a Statelor Unite care legalizat avortul la nivel național, chiar dacă femeia a păstrat în cele din urmă sarcina.

Atacarea legii de către o ospătăriță din Texas a dus la schimbarea legilor în toate statele americane, acestea fiind nevoite să elimine sau modifice legislația referitoare la avort după decizia luată cu o largă majoritate de 7-2 de judecătorii constituționali americani.

Într-o întorsătură ironică a istoriei, Texasul se află din nou în centrul unei dispute privind avortul după ce Curtea Supremă a refuzat să blocheze o lege adoptată de legiuitorii acestui stat din sudul SUA care interzice întreruperile de sarcină după 6 săptămâni.

Departamentul american de justiție a anunțat joia trecută că va da în judecată statul Texas din cauza acestei legi.

Curtea Supremă a SUA (FOTO: Wikipedia)

Roe v. Wade

Revenind la Thornton, aceasta este fiica lui Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe.

McCorvey, care și-a dezvăluit identitatea la puțin timp după finalizarea cazului de reper, a murit în 2017 la vârsta de 69 de ani după o viață marcată de controverse.

Aceasta s-a declarat inițial a fi o susținătoare a dreptului femeilor de a întrerupe o sarcină (tabăra „pro-choice” în SUA) însă în anii '90 a declarat că este împotriva avortului („pro-life”) după ce s-a convertit la baptism și apoi la catolicism.

McCorvey a devenit una dintre cele mai cunoscute activiste anti-avort din SUA și a încercat chiar să obțină răsturnarea deciziei care îi poartă numele de către Curtea Supremă.

Însă într-o dezvăluire uluitoare făcută pe patul de moarte, McCorvey a dezvăluit că de fapt nu și-a schimbat opinia vizavi de avort dar că a primit sume exorbitante de bani de la o organizație religioasă pentru a pretinde că este anti-avort.

Căutarea fiicei pierdute

Thornton s-a născut într-un spital din Dallas în 1970, fiind al treilea copil al lui McCorvey deși aceasta nu i-a crescut pe niciunul dintre ei.

Shelley Lynn Thornton avea deja doi ani de zile în momentul în care a fost anunțată decizia Roe v. Wade și locuia cu părinții săi din Texas, simpla ei existență devenind un simbol pentru activiștii anti-avort ai vremii.

Mama adoptivă lui Thornton i-a spus acesteia încă din copilărie că a fost adoptată, ea relatând în noua carte că și-a dorit adesea să afle cine îi sunt părinții biologici.

McCorvey a început să își caute fiica în 1989, apărând la emisiunea „TODAY” pentru a-și exprima speranța că își va descoperi al treilea copil. Femeia le găsise deja pe cele două fiice biologice ale sale dar avea doar informații vagi despre Thornton.

O investigație demarată de jurnaliștii de la National Enquirer a găsit-o pe Thornton, o adolescentă care trăia în apropierea orașului Seattle la momentul respectiv.

Ea a fost informată că este fiica biologică a lui McCorvey însă, la cererea ei, jurnaliștii nu i-au publicat numele în articolul pe care l-au publicat despre caz în 1989.

Thornton a început să „tremure și plângă” când a aflat că este copilul reclamantei din faimosul caz Roe v. Wade.

Protest împotriva restricționării avortului în SUA (FOTO: AFP / Getty Images / Profimedia)

„Pro-life” vs. „Pro-choice”

Dezbaterea privind avortul a intrat și în viața lui Thornton în 1991 când aceasta a rămas însărcinată la vârsta de 20 de ani. Ea a decis să păstreze copilul însă nu înțelegea de ce avortul ar trebui să fie „o preocupare a guvernului”.

În articolul National Enquirer ea a fost descrisă ca fiind „pro-life”, un lucru care a deranjat-o fiindcă ea le-a spus jurnaliștilor publicației doar că „nu își poate imagina să facă un avort”.

Însă pentru Thornton mișcarea pro-life reprezenta o „gloată de fanatici religioși care mergeau prin țară să protesteze”, potrivit cărții lui Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

Dar aceasta nu se considera nici „pro-choice”. „Norma (mama sa biologică) a fost pro-choice și lui Shelley i se părea că să facă un avort nu ar face-o cu nimic diferită față de mama sa”, scrie Prager.

„Nu îi voi mulțumi niciodată că nu m-a avortat”

Thornton, la rândul său mamă a trei copii care acum locuiește în Arizona, aproape că s-a întâlnit față în față cu McCorvey în 1994 înainte ca o conversație telefonică avută cu aceasta să deraieze întâlnirea.

McCorvey i-a spus la telefon tinerei că ar trebui să îi mulțumească pentru că nu a avortat-o.

„Reacția mea a fost 'CE?! Ar trebui să îți mulțumesc că ai rămas gravidă...și apoi m-ai dat spre adopție?'”, a relatat aceasta pentru Prager.

„I-am spus că nici în ruptul capului nu îi voi mulțumi vreodată că nu m-a avortat”, i-a mai spus aceasta jurnalistului.

Thornton le-a cunoscut ulterior pe cele două surori vitrege ale sale însă nu s-a întâlnit niciodată cu McCorvey înainte de moartea acesteia.

După ce și-a ținut identitatea secretă timp de peste jumătate de secol ea afirmă că a fost îngrijorată că povestea sa ar putea fi publicată de altcineva, așa că a decis să o spună chiar ea.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că acesta este un lucru pe care eu am ales să îl fac”, spune Thornton.